Интернет реклама УБС

22.03.15

Журналістика по-депутатськи: Вікторія Сюмар

Ще одна людина в ВРУ, яка поєднує у собі журналістські амбіції і депутатські функції.  

Вікторія Петрівна Сюмар (23 жовтня 1977, Нікополь, Дніпропетровська область, Українська РСР, СРСР) — українська журналістка, громадська діячка, політик, медіа-експерт, колишній заступник секретаря РНБО, народний депутат Верховної Ради України 8-го скликання, Заступник Голови фракції "Народний фронт", Голова комітету ВРУ з питань свободи слова та інформаційної політики.

Життєпис
Народилася у Нікополі, Дніпропетровська область, виросла у Вінницькій області. Закінчила історичний факультет Київського національного університету ім. Тараса Шевченка. Навчалась в аспірантурі Інституту історії України НАН України.

1999–2003 — працювала журналісткою радіостанції «Континент».

З 1999 — позаштатний кореспондент радіостанції «Голос Америки» в Україні.

2002 — ведуча політичних програм «Громадського радіо».

Під час посилення цензури у країні в 2004 році прийшла працювати у «третій сектор» — правозахисну громадську організацію «Інститут масової інформації» (ІМІ), яку очолювала у 2005–2014 (виконавчий директор).

Була членом громадської ради при Комітеті Верховної Ради України з питань свободи слова, Національної комісії з утвердження свободи слова та розвитку інформаційної галузі при Президенті України (в роки президентства Віктора Ющенко 2005–2010).

2008–2010 — викладач Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Шевченка.

2009 — хронікер програми «Шустер Live» (телеканал «Україна»).

Член наглядової ради Школи журналістики «Нова Україна».

Автор статей у виданнях «Дзеркало тижня», «Телекритика», «Українська правда» тощо.

28 лютого 2014 виконувач обов'язків президента Олександр Турчинов призначив Вікторію Сюмар заступником секретаря Ради національної безпеки і оборони України 

26 жовтня 2014 року на позачергових виборах до Верховної Ради України йшла під номером 7 у виборчому списку від партії "Народний фронт".

Отримала депутатський мандат у Верховній Раді України 8-го скликання.

Сьогодні є Народним депутатом України, Заступником Голови фракції "Народний фронт" та Головою комітету ВРУ з питань свободи слова та інформаційної політики.

В листопаді 2014 року за версією журналу "Фокус" посіла 12 місце у рейтингу "100 найвпливовіших жінок України".

Журналіст в політиці

Затягуйте паски, олігархи!

28 грудня, заступник голови парламентської фракції "Народний фронт" Вікторія Сюмар заявила, що вперше за понад 20 років української незалежності уряд пропонує наповнювати бюджет за рахунок найбагатших українців – олігархів.

 "Уперше вводиться податок на пасивні доходи, підвищується рента та податок на руду, свердловини, користування копалинами", – зазначила депутат.

"І це, очевидно, дуже серйозно непокоїть олігархів та тих людей, які є в Опозиційному блоці, і очевидно, що вони будуть максимально чинити спротив і всіляко називати цей бюджет антинародним", – заявила депутат. 

Коментуючи положення урядових законопроектів, Вікторія Сюмар наголосила, що в рамках реформ, запропонованих Кабінетом міністрів, пропонується скоротити державний апарат та витрати на його утримання на рівні 20%. 

"У цьому році таке скорочення відбулося на рівні 10%. У підсумку Уряд Арсенія Яценюка скорочує витрати на державний апарат на рівні 30%", – повідомила Вікторія Сюмар. 

Ми не будемо скорочувати ані лікарів, ані вчителів", – запевнила заступник голови фракції "Народного фронту".

Не будуть скорочуватись, за її словами, і соціальні витрати. "Вони залишаться на рівні нинішнього року з тим, аби їх можна було підняти вже з грудня 2015 року, щоб у 2016 році ми могли підвищити соціальні стандарти", – пояснила депутат. 

При цьому Вікторія Сюмар закликала фракції, які входять до складу парламентської коаліції, підтримати проект бюджету. "Позиція "Народного фронту" в цьому сенсі наступна: якщо фракції коаліції не згодні з таким підходом, очевидно, вони в першу чергу мають пред'явити претензії своїм міністрам, які перебувають у складі коаліційного Уряду, й проводити з ними відповідну роботу", заявила вона й закликала представників парламентської коаліції до єдності.

З журналістикою поруч

Голова Комітету ВР з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар заявила, що українське законодавство в сфері інформаційної політики потрібно посилювати – зокрема, наразі готується законопроект про ксенофобію.

Про це вонарозповіла в ефірі 5-го каналу, коментуючи призначення шеф-редактором газети «Сегодня», що належить Рінату Ахметову, скандально відомого своїми українофобськими публікаціями в українських, а особливо російських ЗМІ Олеся Бузини,.

«Бузина – це є людина, яка є не просто українофобом, він є україноненависником. Я бачила його виступи в ефірі російських телеканалів, чула те, що він говорить і про Україну, і про українців, про те, що відбувається, про українську історію. І коли він стає головним редактором і визначає редакційну політику великої газети, очевидно – дуже багато питань до власника цієї газети і до українського законодавства, яке ми мусимо посилювати», – заявила Сюмар.

За її словами, зараз ведеться підготовка нового законопроекту, за яким ксенофобія вважалася злочином. 

«І тому зараз я маю намір зареєструвати законопроект про ксенофобію, щоб ми мали безпосереднє розуміння – якщо ти ксенофоб, і як в цьому випадку – ти боїшся самих українців, то очевидно, що це є порушення – це серйозний злочин і такі люди так само мають зазнавати покарання», – наголосила голова Комітету свободи слова.

Проросійська помста

У четвер, 5 березня, невідомі розтрощили квартиру чоловіка депутата "Народного фронту" Вікторії Сюмар – експерта медіа-права Віктора Тарана.
Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.
За його словами, нападники знищили техніку та гардероб, розписали стіни. Таран додав, що квартира зареєстрована на Сюмар, з якою він перебуває у стадії розлучення.

"Єдине питання, на яке має дати відповідь міліція – проти кого був спрямований цей акт? Проти мене? Моєї дружини Вікторії Сюмар, на яку зареєстрована квартира, але з якою ми перебуваємо у стадії розлучення?" – написав він.


Сайт Ukranews з посиланням на коментар Тарана уточнює, що стіни були обписані написами "Вы доигрались!", "Вам смерть!", "Россия-матушка".
Також він допустив, що напад може бути пов'язаний з його публічною діяльністю, зокрема – через розробку законопроекту про відкритість використання публічних фінансів, а також іншими ініціативами з боротьби з корупцією.

Немає коментарів:

Дописати коментар