Интернет реклама УБС

25.03.15

Шведський соціалізм - результат введення високого прогресивного податку

Шведський соціалізм - це капіталізм, урівноважений майже повним вилученням надприбутків у багатих.

Нам потрібен такий політичний і економічний лад, який задовольнив би переважну більшість нашого населення.

Швеція як еталон спокійного заможного життя населення широко відома, але мінімальні пояснення будуть потрібні. Як досягти цього щастя? Що таке «шведський соціалізм»?

Зрозуміло, що справжнього соціалізму в Швеції немає. Там капіталізм, але дуже вдало «соціалізований». Чим же Швеція і скандинавські країни взагалі виділялися з інших капіталістичних країн? 
Відповідь проста: високими податками на багатих - прогресивна ставка прибуткового податку могла досягати 87%!

Успіхи шведської моделі ставлять під сумнів доводи ліберальних теоретиків. Ті стверджували, що чим нижче податки - тим вище економічне зростання, замовчуючи про основне протиріччя капіталізму, що викликає кризи надвиробництва.

Капіталізм як замкнута в межах однієї держави чисто ринкова економіка страждає кожні кілька років від кризи перевиробництва. Капіталіст зацікавлений в максимізації свого прибутку і зниженні своїх витрат. Але витрати, які він несе, є виручкою іншого капіталіста. Найманий працівник потім йде і купує щось у магазині. Завдання того капіталіста, який найняв цього працівника, - платити йому якомога менше, тримати якомога менше працівників, купувати якомога менше сировини і так далі. Він мінімізує свої витрати, інакше не витримає конкуренції. І просто з жадібності. Відповідно, проблема капіталізму - продати вироблене. Виробляти у нього добре виходить, продавати - проблема, тому що навколо такі ж капіталісти. Вони якомога менше сировини купують, як можна менше платять працівникам. Настає криза перевиробництва.

Кожен капіталіст хоче, щоб всі інші капіталісти платили своїм працівникам побільше.

З цієї точки зору успіх шведської моделі вже можна пояснити: надвисокі податки на багатих повертаються до їх підприємств у вигляді виручки.

Ще один спосіб: не віддавати 9/10 прибутку чужим людям, а замість цього купувати державні облігації. Гроші залишаються у тебе, та ще капає невеликий відсоток! Держава збирає менше податків, але витрачає так само, утворюється дефіцит - для його покриття випускаються облігації, і багаті їх купують.

Отже, шведський соціалізм - це капіталізм, урівноважений майже повним вилученням надприбутків у олігархів.

А. Ясенський

Немає коментарів:

Дописати коментар