Интернет реклама УБС

29.03.15

Заміна ПДВ на податок з обороту - джерело стрімкого зростання економіки

Звідки взявся ПДВ?
Нормально було б платити податок тільки з прибутку. Заробив - віддай державі частину. Не запрацював - можеш не віддавати. Але в реальності гроші - це не фіксована величина, а безперервний потік. А прибуток настає епізодично, дискретно. Треба було придумати спосіб брати податок «з грошового потоку», за циклічний період, за кожний місяць. Брати податок «до того» як розрахований прибуток. Так народився ПДВ. Це дуже елегантний податок, але він породжує масу лазівок для ухилень і розкрадань, тому, що він вимагає розрахунку, не є безперечним. В тій країні, де чиновники не думають про тиск на бізнес, бояться красти з бюджету і йдуть на службу заради зарплати, а не заради хабарів - це відмінний податок. Європа прийшла до нього далеко не відразу.
Як ухиляються від ПДВ?
Якщо величина доходу - абсолютно об'єктивна (безперечна), то величину витрат, на досягнення цього доходу можна врахувати по-різному. Можна ці витрати визнати або не визнати. А значить «мутити» може і підприємець, і податковий інспектор. Саме існування такої системи оподаткування демотивує чесного підприємця і мотивує нечесного.
Приклад: уявіть, що інспектор ДАІ на дорозі зупиняв би порушника і говорив, що той їхав занадто швидко, але швидкість він визначав на слух, а не точно по радару. Взагалі уявіть, що дозволена швидкість не 60 або 90 км / год, а така, яка буде встановлена ​​кожним окремим інспектором в кожній окремій області виходячи з його уявлень про безпеку. А далі, він сам буде вирішувати - хто з водіїв порушив правила. А не згодні - будь ласка - в суд. Зможете ви перемогти хабара в такому випадку?
Як же все-таки платять ПДВ?
Податковий інспектор розуміє, що підприємець при такій системі має всі можливості «оптимізувати» податки. У податкового інспектора є план по зборах, спущений з Києва - дійсно Державі потрібен бюджет - Держава його запланувала. Податковий інспектор «домовляється», що бізнесмен буде платити податки і обговорюють вони абсолютно об'єктивну величину - так зване податкове навантаження. Податкове навантаження - це відсоток від доходу (обороту), відсоток з об'єктивної величини, яку не можна зрозуміти двояко. Кожен з них добре знає: в якій галузі, який відсоток підприємець може сплатити, щоб залишити собі на розвиток і забезпечити горезвісний план.
Тільки є одне велике «але». При такій системі кожен підприємець все одно залишається «на гачку». Скільки б він не платив податків - він, за наявності ПДВ, завжди може бути звинувачений в оптимізації. Йому завжди можна «нарахувати» додаткові нарахування. Так, так, навіть якщо він святий і платить все «по-білому». При такій системі завжди є можливість «домовитися» про те, щоб мати менше офіційне навантаження, але «підтримувати» самого інспектора. При такій системі завжди будуть існувати фіктивні фірми, яких влада може «не помітити», якщо владі потрібні гроші не в казну, а в кишеню. Наприклад, на утримання партійного апарату партії влади. Саме так багато років це і працювало.
Це ще не всі можливості злодійства, які створює ПДВ.
Величезні суми - це повернення ПДВ експортерам. Особливо - фіктивним. Уявіть, наскільки не складно для людей близьких до влади, щось продати самому собі за кордон за дуже високою ціною (причому можна навіть не відправляти ці фіктивні товари, а просто проштампувати папери) і піти офіційно вимагати повернення ПДВ. Як ви думаєте, кому буде легше всіх його отримати? Правильно - тим, хто при владі.
Що ж робити?
Податки повинні нараховуватися від об'єктивної, однозначної, безперечної, прозорої величини (в усякому разі до тих пір, поки ми не зламаємо хребет корупції). Такою не може бути ні прибуток, ні додана вартість. Такими можуть бути тільки дохід (оборот).

Приклад:
Знаєте історію про те як в студентському містечку, перш ніж асфальтувати доріжки, спочатку засіяли їх травою і почекали, поки студенти протопчуть найоптимальніші маршрути. А потім саме протоптані доріжки і заасфальтували.
У нашій країні вже давно «протоптана доріжка» як нараховувати та сплачувати податки: адже фактично оплачується не ПДВ, а податок з обороту. Його просто називають податковим навантаженням, а розраховують від обороту. Залишилося тільки «заасфальтувати» цю доріжку.
Що буде якщо поміняти ПДВ на диференційований, що відрізняється для кожної галузі, податок з обороту?
1.Підприємці «виходять на свободу». Вони більше не залежать від податкового інспектора. Вони платять стільки ж грошей як сьогодні або навіть більше, але тепер більше не «висять на гачку».
2.Закриваются конвертаційні центри - немає сенсу в фіктивних витратах. Сотні мільйонів гривень додатково надходять до бюджету. Зникає головний потік наповнення "чорних" партійних кас.
3.Більше ніхто не прагне стати начальником податкової інспекції - ніяких додаткових доходів це не дає. Зникають передумови для хабарів у податковій.
4.Нікто з бізнесменів не ризикне ухилятися від податків - його настільки легко проконтролювати, що це зможе зробити будь конкурент. Самі учасники ринку стають тепер на сторону податкової, співпрацюють з податковою, щоб не допустити преференцій для когось. Підприємцю стає дуже ризиковано ухилятися при такій системі. Спроб оптимізації стане в мільйон разів менше.
5.Чиновніики не зможуть вкрасти гроші з бюджету шляхом повернення фіктивного ПДВ. Це колосальні суми, які залишаться в бюджеті.
6.Ведення бізнесу, у зв'язку зі зрозумілими і прозорими правилами, стає більш привабливим. В результаті виросте кількість підприємців і з'явиться новий потік інвестицій в економіку. У тому числі з Європи та інших країн. Не кажучи про нові робочі місця.
7.Головне. При переході на прозоре оподаткування вирішується головна проблема суспільства - підвищення довіри до влади. ПДВ - це, можливо, половина всіх корупційних грошових потоків у країні. Звичайно, необхідно «вичистити» та інші передумови для хабарів і крадіжок бюджету. Але без атаки на ПДВ перемогти корупцію неможливо.

Скільки не модернізуй ПДВ - він завжди залишає можливість для «оптимізації», для того, щоб домовитися з податковою, а значить - витягнути з економіки стільки грошей, скільки знадобиться. При Януковичі це робили централізовано - в одну кишеню, при попередніх правителіях - не так організовано, але в подібних масштабах.
Перехід від грабіжницького, стримуючого зростання бізнес податку - ПДВ, до об'єктивного, прозорого і мотивуючого податковому механізму (податок з обороту) - це потужний сигнал суспільству про реальну трансформацію країни. Це переворот у системі збору податків - від збагачення податкових інспекторів та їхніх покровителів до збагачення бюджету країни. Та ще й значна ліквідація можливостей розграбування цього бюджету.
Боротьба за скасування ПДВ - це не боротьба середнього бізнесу з Державою. Це боротьба кожного громадянина за те, щоб бюджет належав людям, а не владі.
І час для цієї боротьби настав.
FAQ
1. Що залишиться тільки один податок?
Ні, повинно бути три податки: ДНО - диференційований податок з обороту, ПДФО - податок на доходи фізичних осіб та ЄСВ - єдиний соціальний внесок. Але два інших податки принципово зрозумілі, тому основне пояснення - про заміну ПДВ на диференційований по галузях податок з обороту.
2. Це те ж саме, що і 5.10?
Ні, це зовсім інша система, хоча концептуально вона спрямована на реалізацію тих же завдань: спрощення, прозорість оподаткування та дерегуляцію у веденні бізнесу.
3. У Європі цей податок обов'язковий. Не менше 15%. Ми підписали Договір про Асоціацію. Що скаже Меркель?
Почну з останнього: нам треба думати про себе, а не про Меркель. Вона не дуже-то про нас думає. Крім того, не у всіх в Європі ПДВ по суті однаковий. Викладену ідею можна замаскувати під ПДВ і, тим самим, формально не порушити вимоги ЄС. Але ми вважаємо, що цілком можемо вимагати до себе цього особливого ставлення. Зрештою - метою є процвітання країни, а засобом - асоціація з ЄС, але не навпаки.
Оригінал на блозі
Віталія Івахова
Переклад А. Ясенського

Немає коментарів:

Дописати коментар