Интернет реклама УБС

28.04.15

DARPA показало самокеровану кулю, від якої не сховатися

Оборонне агентство DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency)
завершило випробування самонавідних куль, які стали більш точними при ураженні цілей. Тепер влучність стрільби не залежить від майстерності стрільця, як це було раніше. Новий снаряд ефективний навіть в руках людини, не навченої стріляти з снайперської гвинтівки. 

Назва програми по створенню самонавідної кулі - Extreme Accuracy Tasked Ordnance (EXACTO) - говорить сама за себе. Снаряд вражає ціль з граничною заданою точністю, змінюючи свою траєкторію в польоті. 

DARPA згадує систему управління повітряним запуском, елементи живлення, систему оптичного наведення і датчики, але на своєму сайті демонструє тільки комп'ютерне зображення снаряда п'ятдесятого калібру. 

У липні минулого року агентство опублікувало відео перших успішних випробувань самонавідної кулі. Днями DARPA показало результати нового тесту. На відео нижче червоною лінією позначена початкова траєкторія кулі, зеленою лінією - відкоригована траєкторія в момент польоту. 

Як видно, старий солдатський вираз «куля - дура» (мається на увазі, що вона летить, куди забажає) тут не застосовується. 

Керівник програми DARPA Джером Данн (Jerome Dunn) повідомив, що останні випробування EXACTO показали, що неможливе раніше безперервне наведення малокаліберного снаряда на ціль сьогодні стало можливим. 

Демонстративна стрільба з стандартної гвинтівки показала, що EXACTO здатна вражати рухомі і вислизаючі цілі з неймовірною точністю, чого неможливо досягти стрільбою звичайної чергою. Суміщення EXACTO і калібру 0,50 є серйозним проривом, який відкриває двері у створення керованих снарядів будь-якого калібру, - заявив Данн. 

У випадку з EXACTO мініатюризація оптикоелектронних систем і виконавчих механізмів дозволила реалізувати цю технологію в габариті великокаліберного снайперського боєприпасу. Випробування цієї технології ведуться з 2014 року, при цьому DARPA не розкриває характеристик перспективного снайперського комплексу. За деякими повідомленнями, перспективна зброя буде гладкоствольною, при цьому порох нового покоління забезпечать високу початкову швидкість і більшу дальність польоту, а система управління дозволить стабілізувати кулю на траєкторії, забезпечивши більш високу точність влучення при стрільбі по будь-яким видам цілей.

Очевидно, що самонавідні кулі будуть коштувати недешево. Важливо інше: EXACTO дозволяє снайперам вражати цілі швидше і з більшою точністю. Будь-який промазаний постріл ставить під загрозу безпеку військових груп, вказує на їх присутність в регіоні і розкриває позиції снайпера. 

Р. Романенко

Немає коментарів:

Дописати коментар