Интернет реклама УБС

16.09.15

Генрі Форд – Американський Виробник

Про Генрі Форда у наш час не чув хіба що глухий. Символ технічного прогресу Америки, раціоналізатор і автор усіляких новацій. Ця людина буквально перевернула світ. Машина яку він побудував і особлива техніка яку він придумав використовувати, змінила життя людей по всьому світу. 1920 року, ім’я Форда гриміло по всіх усюдах . Так, слово «фордизм» увійшло у Європейський словник як синонім масового виробництва. Форд перетворився на свідчення успіху. Сам винахідник походить зі скромної селянської родини. Народився 30 липня 1863 року, у Дірборні, штат Мічиган, поблизу Детройта. 16-річним юнаком, Форд вирушив до Детройту, щоб служити учнем в машинному магазині. Він працював на різних роботах, і дізнався про те, як працюють різні машини. У 1891 році майбутній геній заходився експериментувати з двигуном внутрішнього згоряння. Він обговорив свій проект з іншими механіками і бізнесменами, які працювали у Детройті. 

Цікаві факти
Молодий Генрі ненавидів майже все, що стосувалось сільського господарства, окрім звичайно, як ви вже здогадались, машин. 
В 1896 Форд збудував автомобіль який рухався завдяки бензину. З потужністю у чотири кінських сили, автомобіль міг досягати швидкості у 25 миль на годину.  
До речі, у 1899 році Форд організував автомобільну компанію під назвою «Detroit Automobile Company», і встиг випустити на ринок кілька десятків авто, перш ніж компанія остаточно збанкрутувала.
Окрім того розробляв він і виготовляв гоночні автомобілі, і в 1900 році, на одній з таких моделей досяг швидкості, у 70 миль на годину. 
У 1903 році у віці сорока років, Генрі заснував всесвітньовідому компанію «Ford Motor Company», з інвестиціями у понад 28000$. 
Цікаво підмітити, що у Генрі Форда виникало небажання змінюватися з часом. Вже у віці 60 років його ідеї здавалися застарілими. В цей час він сказав «Я не люблю книжки. Вони плутають мої думки». Нажаль, в значній мірі, це ізолювало його і зробило в’язнем своїх власних забобонів.    
Цікавим є те, що Форд розробив техніку, яку він спостерігав у Чикагському заводі м'ясокомбінату, де у підвісній вагонетці рухалися туші тварин від одного м’ясника до іншого, так як кожен м’ясник має свою спеціальну роботу, він може зробити свою справу швидше і набагато ефективніше ніж коли йому треба рубати усю тварину самому. 



Погляди Форда
У Форда була сильна мета, яка вселяла надію робітничому класу. Автомобіль у той час все ще вважався іграшкою багатих людей, і Форд вирішив докорінно змінити цю ситуацію.
Машина «Ford Model T» була представлена у 1908 році. Форд настільки любив свої машини, що завжди впевнено казав, що Модель Т буде розроблена з найкращих матеріалів, найкращими працівниками, і її зможе дозволити собі  будь-яка роботяща людина, яка добре заробляє, і насолодитися нею разом зі своєю сім'єю. 

Про машинобудування та інше
Форд зміг знизити ціни на Модель Т з ціни у 850$, якою вона була коли цей автомобіль тільки з’явився, аж до 360$ у 1916 році. Як же йому це вдалося? Все дуже просто. Він зробив це, представивши методи складальної лінії масового виробництва. У 1913 році Форд здійснив свій перший тест лінії збірки. Вона осучаснила машинне будівництво і дозволила пришвидшити його. Це дозволило потроїти виробництво Моделі Т протягом трьох років. 
Без перебільшення Форд був справжнім народним героєм для американців. Він був великим майстром своєї справи, і повністю віддавався своїй роботі, за що і здобув всесвітню повагу. 
Як власник «Ford Motor Company» накопичення Генрі Форда склали понад 1 мільярд доларів. Форд був дуже щедрою і співчутливою людиною, між 1908 роком та 1947 роком, він уніс більш ніж 40 мільйонів доларів на благодійність, зокрема у державні лікарні та науково-дослідні інститути. Він заснував свій власний фонд під назвою «Ford Foundation», який продовжує підтримувати різні навчальні програми, медіа та культуру. Але сам Форд був об’єктом для критики, навіть геніальний комік Чарльз Чаплін висміяв внески Форда у своєму фільмі «Modern Times». 
Без сумніву Форд був технологічним генієм, який зробив величезний внесок у розвиток людства і машинобудування в цілому. Його компанія впевнено тримається і по нині, через стільки років після смерті цієї видатної людини. Його ідеї просувалися углиб людської свідомості, змушували задуматися, і побачити всю велич його досягнень, незважаючи на його небажання міняти свої погляди. 

Смерть
У 83 роки, Генрі Форд помер від крововиливу у мозок, у своєму маєтку «Fair Lane» в Дірборні. 

Автор: Ростислав Лудченко

Немає коментарів:

Дописати коментар