Интернет реклама УБС

24.09.15

Історія київського футбольного клубу «Арсенал»

Історія київського «Арсеналу» почалася 14 липня 1925 року. У цей день на заводі «Арсенал» відбулося урочисте відкриття спортивного майданчика з футбольним полем, на якому «зброярі» провели свій перший матч в історії. За грою спостерігали 1 500 уболівальників.

У 1959 році, у зв'язку з розширенням «Класу Б», «Арсенал» отримує місце в головній першості країни.

У дебютному сезоні «Арсенал» зміг піднятися на п'яте місце 2 зони класу «Б». Наступного сезону «каноніри» були ще вище - третє місце в зоні. У розіграші кубка СРСР «Арсенал» став переможцем зонального турніру, а в основному турнірі підійнявся в 1/16 фіналу. Цей сезон 1960 став найуспішнішим в історії заводської команди. Серед всіх українських команд чемпіонату СРСР «Арсенал» поділив з луганським «Трудові Резерви» восьме-дев'яте місця.

У ході сезону 1964 «Арсенал» був перейменований в ФК «Темп» Київ. По завершенні сезону керівництво УРСР прийняло рішення всі сили, фінанси і талановитих гравців направити на розвиток київського «Динамо». Фінансування футбольного клубу «Арсенал» було визнано нераціональним і в підсумку припинено. По закінченню сезону клуб був розформований. Аматорський клуб міського підприємства «Завод Арсенал» продовжив виступи у чемпіонатах Києва.

Перше відродження «Арсеналу»
Через 37 років, «каноніри» пережили своє друге народження. Чутки про створення муніципального футбольного клубу почали поширюватися влітку 2001 року. Київський міський голова навіть відвідав кілька домашніх матчів ЦСКА. Вважається, що футбольна команда знадобилася міському голові Києва для поліпшення свого іміджу, за прикладом братів Суркісів і Ріната Ахметова. Оскільки створення абсолютно нової команди вимагало чимало коштів і часу (мінімум два роки для потрапляння у вищу лігу Чемпіонату України), єдиним виходом була реорганізація державного підприємства Міністерства оборони України ФК «ЦСКА-Київ». По закінченні першого кола чемпіонату України з футболу 2001/2002, яке ЦСКА закінчив на 9-му місці, Київська міська рада за пропозицією міського голови Олександра Омельченка прийняла рішення від 18 грудня 2001 про заснування ТОВ «ФК" Арсенал "Київ». У статутному фонді внесок територіальної громади міста Києва склав 80%. Решта 20% належали дрібним власникам, часткою яких займалася компанія Kiev Donbass. Однак як юридична особа саме ЦСКА залишався учасником вищої ліги. Тільки після особистої зустрічі Омельченка та президента ЦСКА Олександра Данильчука в лютому 2002 року, була досягнута домовленість про виступ «Арсеналу» у вищій лізі на правах правонаступника армійської команди.

У липні 2002 року команду очолив В'ячеслав Грозний, і під його керівництвом в сезоні 2002/03 вона показала несподівано високі результати. Перемігши кількох суперників з великим рахунком і зігравши внічию з «Шахтарем», «Арсенал» завершив перше коло на 3-му місці. Однак у другому колі команда стала грати менш злагоджено, і після поразок в останніх двох турах від «Динамо» і «Шахтаря» каноніри не змогли завоювати право виступати в Кубку УЄФА, зайнявши 5-е місце.
Наступні два сезони команда вже не була реальним претендентом на путівку в єврокубки. «Арсенал» залишався незручним суперником для лідерів чемпіонату, постійно відбираючи в них очки. Зокрема, в сезоні 2004/05 під керівництвом Олександра Баранова клуб двічі зіграв внічию з «Динамо», що призвело до появи справжнього київського дербі. Команда була міцним середняком чемпіонату, обидва рази завершивши сезон на 9-й позиції. «Арсенал» мав хороше фінансування, річний бюджет був на рівні 55 млн. Гривень (клуб був 4-м за цим показником на Україні). У сезоні 2005/06 клуб балансував на межі зони вильоту. Олександр Баранов був відправлений у відставку, його змінив Ігор Бабинчук, замість якого взимку 2006 року
команду очолив Олександр Заваров. Часта зміна тренерів тільки погіршила моральний стан команди, і тільки в кінці сезону завдяки серії з трьох перемог поспіль команда закріпила за собою місце в еліті, а Еммануель Окодува завдяки результативності в останніх турах наздогнав Олександра Гладкого в суперечці кращих бомбардирів чемпіонату.

26 березня 2006 замість Олександра Омельченка Київським міським головою був обраний Леонід Черновецький.
Одним з перших кроків нового міського голови і нової міської ради було скорочення фінансування муніципальних спортивних клубів. 80% акцій «Арсеналу» були виставлені на продаж. Незважаючи на невизначений статус команда показувала високі результати, здобувши, зокрема, в Донецьку перемогу над «Шахтарем». На зимову перерву команда пішла, бувши на 4-му місці і знову претендувала на вихід до єврокубків. З нового 2007 року «Арсенал» практично не фінансувався. Каноніри не могли повноцінно тренуватися, вкрай обмежені фінансові можливості не дозволяли проводити продуману трансферну політику, гравці і тренери працювали переважно на ентузіазмі. Клуб вже не міг платити за проведення матчів на НСК «Олімпійський», тому матчі проходили на меншому стадіоні «Динамо» імені Валерія Лобановського, а одного разу довелося грати навіть в Борисполі на стадіоні «Колос». Протягом всієї весни тривали пошуки бажаючих очолити  «Арсенал» ставши президентом клубу. У весняній частині чемпіонату команда відчайдушно боролася за виживання, отримавши лише дві перемоги і опустившись з 4-го місця на 14-е. Йшлося навіть про можливе припинення існування клубу.


У травні 2007 року новим президентом «Арсеналу» став відомий український бізнемен, президент Всеукраїнського єврейського конгресу Вадим Рабинович. На другу половину сезону 2007/08 «Арсенал» зі стадіону ім. Валерія Лобановського переїхав на НСК «Олімпійський». На перший же матч весняної частини Чемпіонату (29 лютого вдома проти луганської «Зорі») Вадим Зіновійович зробив вхід на стадіон вільним, організував безкоштовну лотерею і провів у перерві матчу караоке-шоу. Завдяки цьому матч відвідало 40500 уболівальників, що стало другим показником відвідуваності матчу Чемпіонату України за всю історію змагань. Вхід на стадіон залишався вільним протягом усього другого кола, відвідуваність матчів значно зросла, а сам «Арсенал» піднявся на шосте місце, фінішувавши за 5 очок від зони Інтертото.
У січні 2009 року екс-міський голова Києва Леонід Черновецький знову забрав у Рабиновича київський «Арсенал». Новим президентом клубу формально вважався син міського голови Степан Черновецький. Однак у липні того ж року Вадим Зіновійович Рабинович повернув клуб собі, ставши його президентом.
У червні 2011 року головним тренером київського «Арсеналу» став Леонід Кучук. У сезоні 2011/12 клуб вперше в історії завоював право на участь в єврокубках, де в першому раунді за сумою двох зустрічей обіграв з рахунком 5: 0 словенський ФК «Мура-05», проте через вихід на поле дискваліфікованого Еріка Матуку «канонірам »було зараховано технічну поразку і« Арсенал »припинив свої виступи в єврокубках.

У лютому 2013 року київський «Арсенал» змінив керівництво - президентом клубу став український меценат і політик Олександр Онищенко. В той час, ставши народним депутатом, Олександр Онищенко нарощував свої активи. У колеги-депутата Давида Жванії він викупив газовий бізнес - компанію «Пласт». Клуб з боргами передали Онищенко в управління. Правда, його офіційним власником назвати було не можна через відсутність правовстановлюючих документів на клуб. В плани нового власника входило: в сезоні 2013/14 вивести команду в зону єврокубків, побудувати власний стадіон та навчально-тренувальну базу, розвинути ДЮСШ та залучити якомога більше вболівальників на трибуни. Але через 9 місяців Олександр Романович відмовився фінансувати клуб.

Друге відродження «Арсеналу»
У грудні 2013 року віддані вболівальники, футболісти і фахівці, які працювали в ФК «Арсенал» Київ вирішили зробити добру справу - відродити київський «Арсенал» в найкоротші терміни. І вже в січня 2014 року ініціативна група почала пошук інвесторів для «Арсеналу».

27 квітня 2014 відроджений «Арсенал» в рамках чемпіонату Києва провів свій перший матч. Перед матчем відбулася презентація нової команди. У прес-заході взяли участь президент ФК «Арсенал» Олексій Кікірєшко, автогонщик, пов'язаний з Євгеном Червоненком, віце-президент клубу Павло Черепін, головний тренер Андрій Анненков, директор Олександр Москаленко.
О.Кікірєшко і Є. Червоненко на  Yalta Rally

У 2015 році клуб взяв участь у Кубку України. З сезону грає 2015/16 у Другій лізі України.

Д. Гірняк
І. Вільха

Немає коментарів:

Дописати коментар