Интернет реклама УБС

12.12.15

Комітет ВРУ з прав людини провів круглий стіл щодо дотримання прав людини в період військового конфлікту та реформ

Комітет ВРУ з прав людини спільно з Харківською правозахисною групою, Київським діалогом та Міжнародним фондом «Відродження» провели круглий стіл на тему: «Права людини в період військового конфлікту та реформ».
"Я дуже радий, що сьогодні, в Міжнародний день з прав людини, ми маємо нагоду зібратися та обмінятися думками щодо рекомендацій з дотримання прав людини в період військового конфлікту та реформ. Якщо ми хочемо побудувати демократичну державу, то ані безпекові міркування, ані економічні (щодо проведення реформ) не мають впливати на стан дотримання прав та свобод людини в Україні", - сказав Голова Комітету з прав людини Григорій Немиря.
Під час круглого столу були представлені рекомендації щодо покращення ситуації із правами людини в Україні, розроблені Київським Діалогом" та Харківською Правозахисною Групою за результатам 11-тої щорічної  конференції "Київського Діалогу", яка була присвячена дотриманню прав людини в умовах військового конфлікту, окупації Криму та проведення реформ. 
За словами Григорія Немирі, з часу проведення конференції розпочато реалізацію частини зазначених рекомендацій. Так, цього тижня у ВРУ був зареєстрований Проект Закону про гарантії свободи мирних зібрань 3587, авторами якого є також члени Комітету. У вівторок народні депутати ухвалили Постанову щодо проведення у лютому парламентських слухань щодо стану дотримання прав внутрішньо переміщених осіб та громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території України та на території, не контрольованій українською владою в зоні проведення антитерористичної операції.
Крім того, він повідомив, що у середу на своєму засіданні Члени Комітету з прав людини доопрацювали Законопроект "Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення гарантій дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб" (законопроект, реєстр. № 2166)  з врахуванням висловлених зауважень Президента України та рекомендували ВРУ прийняти його у четвер в цілому. 
"Зараз на дотримання прав людини в Україні впливає військовий конфлікт та проведення реформ в нашій державі. Це є неприйнятним. У такій ситуації дотримання прав людини набирає геополітичного значення: від цього залежить думка країн-ЄС про нашу державу та наше наближення до ЄС",- сказав Виконавчий директор Міжнародного фонду “Відродження” Євген Бистрицький, закликавши залучати громадянське суспільство до вирішення цієї проблеми.
У свою чергу Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська наголосила, що "зараз Україна зіткнулася з найбільшими викликами щодо дотримання прав людини в своїй історії".
"Якби не громадянське суспільство, то ми б досі не здійснили зусиль для подолання цих викликів", - сказала вона.
Ситуація з правами людини має виразний політичний та геополітичний характер. На ситуацію також впливає військовий конфлікт. Ми зіткнулися з новими викликами: політичні зникнення, катування військовополонених та інших",- сказав Директор Харківської  правозахисної групи Євген Захаров, звернувши уваги на проблеми, які виникають при виконанні пункту Мінських домовленостей щодо обміну заручниками та військовополоненими: "всіх на всіх".
Директор Центру Громадянських Свобод Олександра Матвійчук звернула увагу присутніх на нові проблеми у сфері дотримання прав людини: невідповідність правових норм нормам життя через військовий конфлікт (не внесені зміни до Кримінального Кодексу щодо військових злочинів, не врегульована процедура щодо пошуку зниклих без вісті, не визначений статус цивільних заручників); акцент на реалізації Мінських домовленостей, які "не є планом миру, а лише мають на меті призупинення військового конфлікту"; ситуація з дотриманням прав громадян України, які залишилися в анексованому Криму та на окупованій частині території Донбасу; тощо.
У цьому зв'язку, вона закликала владу більш активно залучати громадянське суспільство для захисту прав і свобод громадян України.  "Ми можемо працювати разом і бути рівноправними партнерами",- додала Олександра Матвійчук.
Деніс Матвєєв, представник Центру Марті Ахтісаарі, якій займається допомогою у вирішенні конфліктів по всьому світу, запропонував присутнім співробітництво щодо обміну інформацією та досвідом стосовно правозахисної діяльності в ситуаціях збройних конфліктів.
За результатами дискусії Григорій Немиря запропонував провести комітетські слухання щодо аспектів дотримання прав людини в контексті Мінського процесу.

Джерело:

Офіційний сайт Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин

Немає коментарів:

Дописати коментар