Интернет реклама УБС

20.01.16

Україна має всі юридичні підстави для повернення Криму

    Про це сьогодні заявив Олександр Задорожній на прес-конференції “Анексія Криму — міжнародний злочин”
Професор, доктор юридичних наук, завідувач кафедрою міжнародного права Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка та Еміне Джеппар — радник Міністра з питань інформаційної політики щодо Криму розкрили правові підстави, які дають право вважати, що анексія Криму — це міжнародний злочин.
Зараз Росія активно відпрацьовує на рівні дипломатів та журналістів думку, що є більше зло ніж Крим (наприклад, Сирія, Ісламська держава).  Всі ці дії з боку Росії спрямовані на те, щоб замаскувати злочини, які вона вже скоїла по відношенню до нашої держави, анексувавши Крим, та порушивши територіальну цілісність України. 
Еміне Джеппар повідомила, що в окупованому Криму продовжують зникати кримські татари. Це люди різної статі, віку, соціального статусу. Радниця міністра стверджує, що все це робиться для того, щоб залякати населення, і щоб жителі Криму відчували, що подібне може статися з кожним. 
“Те, що Росія застосувала силу проти України на Кримському півострові, не відповідає жодним з вимог правомірності відповідних дій”, - заявив Олександр Задорожній. 
Російська Федерація не набула сувернітету над кримським півостровом відповідно до визначених міжнародним правом спосбів набуття територій, вчинивши натомість, приєднання території в результаті анексії, тобто злочину. 
Олександр Задорожний розповів про таке поняття в міжнародному праві, як сецесія (це поняття вживається щодо територіальної чи національної одиниці, що намагається відокремитися від певної держави з метою утворення власної чи приєднання до іншої). Сецесія включає в себе чотири наступні позиції (тобто позиції, які дають право народу на самовизначення): по-перше, це наявність народу, суб'єкту який претендував би на самовизначення і який наділений правом на зовнішнє самовизначення. По-друге, вичерпність можливостей внутрішнього самовизначення. По-третє, наявність відповідних екстремальних обставин (наприклад, систематична дискримінація, експлуатація населення; відмова центрального уряду від компромісних рішень). По-четверте, неучасть у сецесії іноземних військ та силових структур. Тобто, жодна з цих позицій щодо правомірності сецесії в Криму не витримана. 
На сьогодні до Європейського суду з прав людини подано 700 заяв громадян України за фактами наслідків окупації Криму Росією. Проте, Олександр Задорожній  заявив, що 700 заяв — це надзвичайно мало. 
При окупації Криму Російська федерація зобов'язана дотримуватися як міжнародних договорів у сфері прав людини, так і обов'язків держави-окупанта, визначених за міжнародним гуманітарним правом. Факти 2014-2015 років свідчать про протилежне. З 1991 року було підписано 403 договори між Україною та Росією. Жоден з них не відмінений, всі вони діють на цей момент, але своїми діями Росія порушила їх (включно з абсолютно неправомірно денонсованими договорами по Чорноморському флоту (1997 р.) і Харківськими угодами (2010 р.).
У своїй книзі “Анексія Криму — міжнародний злочин” Олександр Задорожній аналізує всі ці договори. Книга Олександра адресована науковцям, перш за все, юристам-практикам і тим хто буде активно відстоювати нашу міжнародно-правову позицію. Матеріали, які зібрано в книзі, мають стати в майбутньому основою для вивчення різних міжнародних правових майданчиків і міжнародного трибуналу, який, за словами науковця, має відбутися по відношенню до злочину, скоєного Росією  щодо України. 

Автор: Іванка Ухаль

Немає коментарів:

Дописати коментар