Интернет реклама УБС

22.03.16

Свято «Калини»

Нещодавно 15 березня в приміщенні Київського національного академічного театру оперети відбувся ювілейний концерт українського академічного фольклорно-етнографічного ансамблю «Калина» (м. Київ). Колектив, який несе прекрасний настрій глядачам та популяризує українську культуру уже цілих 35 років.
«Калина» - лауреат багатьох Міжнародних, Всеукраїнських конкурсів та фестивалів. Засновник та художній керівник - заслужений діяч мистецтв України Валерій Дебелий. Вони демонстрували своє мистецтво та розповідали про українські народні звичаї, традиції та обряди  глядачам  в таких країнах світу, як Іспанія, Голландія, Бельгія, Німеччина, Китай, Корея, Індонезія, Чилі, Єгипет, Ізраїль, Італія та ін. 
Як і більшість фольклорно-етнографічних ансамблів, «Калина» - це симбіоз народної музики, хорового співу та хореографії. Все це гармонійно поєднано в різноманітних постановках, які презентують фольклор багатьох регіонів України – від Західних земель до центральних та східних регіонів України, обряди календарного та сімейного циклів: «Веснянки», «Обжинки», «Різдво», «Весілля», народні мюзикли, оперні вистави та ін.
Відвідавши ювілейний концерт ансамблю, присутні мали змогу побачити та почути багато чудових і самобутніх вокальних та хореографічних номерів, наповнених таким, інколи кардинально різним, змістом. Було місце й час і на сміх, і на сльози, і на спогади, і на роздуми. Зокрема, під час виконання таких постановок, як «Запорожці», «Донецька кадриль», «Калина», «Веснянка», «Карпати», «Гуцулка» та «Буковинський». Це говорить про велику віддачу учасників та їх велику любов до обраної справи. І це неможливо не відчути. Крім спільних вокально-хореографічних номерів, глядачі мали змогу насолодитись і  окремими сольними виступами учасників оркестру. Особливо вразила хорова група ансамблю, які дивували глядачів не лише репертуаром та високою майстерністю свого співу, але й своїми акторськими та хореографічними здібностями, які природно і невимушено поєднувалися із піснею.  
Колектив подарував глядачам цілий ряд неймовірних емоцій, - і це прекрасно. Прекрасно отримувати заряд позитивної енергії від учасників ансамблю; прекрасно відчувати себе частиною чогось цілого та усвідомлювати свою приналежність до настільки вже близьких кожному українцю скарбів народної творчості. Відчувати, що єдина українська душа, яка усіх нас об’єднує, існує. І живе вона в народній пісні, танцях та в наших традиціях.
Фінальним акордом ювілейного святкового дійства став  «Гопак». Під час виконання цього українського народного танцю мимоволі навіть забуваєш, що потрібно ще дихати. Настільки сильний та захопливий танець. Три виходи «на біс» та зал глядачів, які аплодують стоячи. Це є найбільша похвала для співаків, танцюристів і музикантів та найвища оцінка їхньої праці, як зазначають учасники ансамблю «Калина». Вітаємо колектив із ювілеєм та бажаємо  подальших творчих успіхів та натхнення у цій нелегкій, але такій важливій справі.

Надія Магерамова

Немає коментарів:

Дописати коментар