Интернет реклама УБС

23.03.16

Проблеми розвитку електронної демократії в Україні

Представники громадської організації «Подільське Агентство регіонального розвитку» на прес-конференції в УНІАН презентували  результати всеукраїнського експертного опитування «Практика використання інструментів електронної демократії громадськими організаціями в Україні». В опитуванні взяли участь 402 громадські організації з 24 областей України. Метою даного опитування  було дослідити обізнаність громадських організацій  в застосуванні інструментів  е –демократії. Для більшості громадських організацій  е-демократія – це пряме спілкування з органами влади .
Коментуючи результати опитування, експерти, які були присутні на прес-конференції, відмітили , що 70,1% громадських організацій мають власні сайти, а 90,8% респондентів використовують соціальні мережі як засіб спілкування з громадянами. Близько 12% організацій використовують електронні приймальні. При цьому позитивну оцінку системі відкритих даних в Україні дали 64,4% опитаних. 
Водночас опитування виявило, що  багато громадських організацій не ефективно використовують засоби е-демократії . Це пов’язано в першу чергу з  низьким рівнем обізнаності населення і громадських організацій в тому числі. 99 % респондентів відповіли , що їм не вистачає знань у сфері електронних консультацій , кібер-безпеки та електронної ідентифікації .Найчастіше громадські організації використовують е - дайджест, е-опитування та е-форми.  Великою проблемою є розрив рівня навиків на центральному та  регіональному рівнях. Дійсно, навички людей в селах та великих містах (особливо Києві, Харкові, Одесі ) істотно відрізняються .
Також на сьогоднішній день можемо констатувати  низький рівень довіри населення до органів влади.  Населення очікує дуже багато від петицій, але вони ні до чого не зобов’язують. Люди вірять, що за допомогою е-демократії можна побороти корупцію . Але корупція не єдина проблема в України. Е-демократія допомагає вирішити питання включення громадян в політичне життя.. 
Всього було заплановано опитати 1 тисячу організацій, але відгукнулися лише 402 . Зараз наша країна на самому початку запровадження е-демократії, хоча вже багато чого зроблено з боку держави. Зокрема, електронні петиції, відкритий бюджет, урядовий контакт – центр (де щодня розглядають до 10000 звернень громадян), електронні торги (СЕТАМ ), послуги Міністерства юстиції, засідання Кабінету Міністрів в онлайн режимі, контроль за активністю депутатів  та громадський портал  igov.org.ua 
Сподіваємось, що в майбутньому влада продовжить запроваджувати е-демократію , а населення України буде активніше включатися в політичне життя країни .

Оксана Харченко

Немає коментарів:

Дописати коментар