Интернет реклама УБС

23.03.16

Американський футбол в Україні


Україна впевнено крокує в європейське майбутнє, переймаючи  західні новації, етичні та культурні цінності. Такі тенденції не обійшли і сектор спорту. 
Сьогодні, хотілося б розповісти, про вже давно не новий у світі, проте,  іноваційний для України, такий вид спорту  як американський футбол.
Як виявляється,  американський футбол  існує вже більше 20 років на теренах нашої держави, однак, широкому загалу про цю гру відомо мало.
Тож, давайте дізнаймось про цю гру більше з вуст головного тренера  київської команди «Jokers»- Василя Сивохопа.  
— Василю, Ви в американському футболі вже більше 10 років, наразі тренуєте молоду і перспективну команду. Розкажіть нашим читачам, що являє собою ця незрозуміла для нашого суспільства, з першого погляду, гра? Які діють правила, та чи справді це такий вид спорту, де « всі безладно штовхаються, б’ють один-одного і незрозуміло куди рухаються»? 
 — Для того, аби подивитися  або щоб зіграти в шахи  потрібно, як мінімум, дізнатися як рухаються фігури, а доти, поки ви не ознайомилися з правилами - це хаотичне пересування фігур.  Хаосу, як такого - немає.  У кожній позиції свої обов'язки і відповідальність.
— Ви єдина команда в Україні та Києві?
На щастя, американський футбол набув стрімкого  розвитку в Україні. Нас близько 30 команд по всій країні. У Києві 5 команд беруть участь у Лізі Американського Футболу України. Звичайно є і ті, хто поки тільки тренується.
Які особливості адаптування та розвитку такого виду спорту, як американський футбол в Україні?
Основні труднощі - відсутність інформування. Не дивлячись на це, американський футбол є майже в кожному обласному центрі  України. На мою думку - це непоганий результат.
— Чи має Україна свою збірну з американського футболу, та чи відбуваються турнірні матчі на міжнародному рівні?
У  2012-2013 рр. були збори і була підготовка до кваліфікаційних ігор на чемпіонат Європи, але щось не склалося.  Зараз змінилося керівництво ... загадувати не стану.
 — Чи є вірогідність побачити Українську команду на батьківщині цієї гри? 
Наша збірна вже була на зборах в США в 1999 році. В 2000 році українська збірна завоювала бронзу на чемпіонаті Європи.
Які переваги, на Вашу думку, американського футболу, серед інших видів спорту і європейського футболу зокрема?
Важко відповісти ... які переваги у наймужнішої гри,  серед  інших видів спорту? Почнемо з того, що американський футбол - це сучасні гладіаторські бої! Гадаю, кожному хотілося б повернутися в далеке минуле і побувати на такому шоу! Якби ви бачили, які фізичні навантаження відчувають гравці в американський футбол у міжсезоння ... Мені здається, що кроссфіт вигадав чоловік який займався американським футболом. Чи варто говорити, що в одній грі об'єднані елементи легкої атлетики, сумо, боротьби, баскетболу, футболу ... переваги? Ні, не чув!
— Що ще, окрім бажання та фізичних даних, треба мати, аби почати грати в цю гру?
Каркас, шолом, м’яч.
— Тобто, потрібне спеціальне спорядження, яке в звичайних магазинах України знайти майже, а то й взагалі не можливо. А як ви споряджаєте нових гравців?
—Минулого літа я був на стажуванні в Гамбург «Huskies», Німеччина. Там зауважив, що гравці, які хочуть займатися, купують собі спорядження самі. У Києві «Jokers» пішли тим же шляхом.
— З отриманої інформації, попередньо можна зробити висновок, що інформаційної підтримки в вас немає, оскільки незважаючи на стрімкий підйом американського футболу в Україні, залишається великий відсоток людей, які не знають про існування цього виду спорту в Україні. Чи справді це так?
Так і є.  Гадаю, що 99% населення України не підозрюють про існування американського футболу.  А якщо і знають, то плутають з регбі.
— Яких ще труднощів Ви зазнаєте?
—  Не вважаю, що ми відчуваємо якісь труднощі ...
— Як і в будь якої команди, у вас напевно є свої цілі, до яких ви прагнете. Розкажіть нам про них?
— Ви зараз здивуєтесь, але наша мета - розвиток людини! Мені не настільки важливий рахунок на табло. Зрозуміло, що хочеться перемагати, але допомогти людині стати особистістю, мені здається, важливіше. Уявіть суспільство успішних людей!

Отже, американський футбол в Україні не тільки існує, але і впевнено набуває стрімкого розвитку. І попри брак  інформаційної підтримки, а також інших перешкод, які виникають на шляху цих мужніх та стійких чоловіків, вони  з тією ж мужністю і стійкістю долають  ці перешкоди.

Від себе хочу додати, що під час перебування у команді «Jokers», я не міг не помітити ту братську атмосферу, а подекуди-  по справжньому родинну. Василь, попри свою посаду (яка, до речі,  вимагає бути авторитетним, стриманим , а інколи і суворим, адже, як каже сам Василь, не без долі жарту: «Здається дорослі люди, а  поводять себе як малі діти.»), виявився доволі відкритою, веселою та розважливою людиною.  Дякую команді «Jokers» за можливість поринути в цю «родинну» атмосферу, а також Василя Сивохопа, за щиру бесіду та чесні відповіді.

Олексій Березовський

Немає коментарів:

Дописати коментар