Интернет реклама УБС

16.04.16

Чому прожитковий мінімум в Україні не відповідає реальним потребам українців?

Цифри, закладені в рівень мінімальної зарплати і прожиткового мінімуму, не відповідають фактичним розмірами, які Міністерство соціальної політики розраховує щомісяця, виходячи з реальних цін.

На сьогоднішній день фактичний прожитковий мінімум, який розрахувало Мінсоцполітики, становить 2 482 грн. без урахування податків, з податками ця сума становить 2 676 гривень.

2676 гривень - мінімум, який розрахований на одну працюючу людину. Але якщо у працюючої людини є дитина, який не заробляє, за даними Мінсоцполітики, на нього потрібно витратити 2,5 тис. Гривень або 3 тис. гривень - в залежності від віку. Ця сума додається до витрат працюючої людини. І вони, природно, зростають в два, а то і в три рази, дивлячись скільки дітей. Якщо ще є безробітна дружина або чоловік, то витрати збільшуються в чотири рази, але це якщо немає старих батьків, про яких потрібно піклуватись, тоді витрати знову ростуть ", - зазначив він.

На думку експертів, прожитковий мінімум в Україні покриває потреби людини не більше ніж на 25%.

Зараз прожитковий мінімум в Україні становить 1 330 грн і до кінця року його планують збільшити до 1 496 гривень. Мінімальна зарплата становить 1 378 грн, її також планується збільшити - до 1 550 гривень. Всього на 12,5%. Але ці стандарти абсолютно не відображують реальних витрат.

Система формування прожиткового мінімуму вже давно потребує зміни.

Прожиткові стандарти в Україні формувалися на підставі постанови Кабінету міністрів ще від 2000 року. Але за 16 років життя дуже змінилася, з'явилися сучасні технології, багато потреб змінилися, відповідно, збільшилися витрати. У самому прожитковий мінімум закладено багато речей, які втратили свою актуальність, і немає безлічі потрібних речей. Тому потрібно набагато збільшувати прожитковий мінімум.

Юлія Назарова

Немає коментарів:

Дописати коментар