Интернет реклама УБС

01.11.16

Як збільшити кількість іноземців, які навчаються в Україні?

Українська освіта є частим предметом для експертної критики та для скарг щодо фінансування. Проте один аспект залишає можливість вважати, що поступ та покращення в українській освіті все ж спостерігаються. Цим показником є кількість іноземних студентів, які приїжджають здобувати вищу освіту в Україні.

Українські заклади все частіше потрапляють до закордонних рейтингів, що популяризує нашу освіту. Зокрема, до престижного міжнародного рейтингу Round University Ranking, який складається за даними однієї з найбільших інформаційно-аналітичних компаній світу Thomson Reuters, у 2016 році увійшло 7 українських закладів: Національний університет імені Тараса Шевченка, Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, Сумський державний університет, Київський політехнічний інститут, Київський національний економічний університет, Національний університет «Острозька академія», Кременчуцький національний університет імені Михайла Остроградського. Цей рейтинг  оцінює ефективність навчальної та дослідницької діяльності, рівень інтернаціоналізації і фінансової стійкості вузів світу. До рейтингу входять більш як 3800 університетів з 70 країн світу, які є учасниками проекту Global Institutional Profiles.

Останнім часом іноземні країни такі як Польща, Чехія дуже активно запрошують українських студентів на навчання, розуміючи важливість інтелектуального капіталу для успішного розвитку економіки знань. Проте цікавим є дослідження цієї ситуації в українських реаліях, а саме: скільки іноземців навчається в українських університетах та чому вони вибрали саме нашу освіту.

Чому іноземці їдуть на навчання до України?

Однозначними перевагами українських закладів перед закордонними є відносно легкі умови вступу (при вступі оцінюється атестат/диплом з минулого місця навчання та проходиться співбесіда) та навчання. Враховуючи важливість закордонних студентів, виші та викладачі часто йдуть їм назустріч, спрощуючи для них навчання. Так само легко долаються і візові перешкоди: іноземці гарантовано отримують візу на навчання в Україні.

Крім того, вартість навчання та проживання в Україні значно нижча, ніж закордоном, що теж відіграє чималу роль під час вибору навчальних закладів.

Українські університети мають непогану репутацію в світі, яка збереглася ще з часів Радянського Союзу та щоденно підкріплюється новими науковими та практичними здобутками як студентів, так і викладачів, адже часто українці перемагають у престижних закордонних конкурсах, що і є свідченням якості нашої освіти. Зокрема, можна привести недавній приклад: студенти Національного університету «Києво-Могилянська академія» здобули перемогу в міжнародному змаганні Telders Moot Court Competition (один із трьох найпопулярніших конкурсів у вигляді судового процесу у світі). І це лише один приклад, а таких премог — безліч.

Крім того, перевагами є і можливість вивчити українську/російську мови, адже іноземець цілодобово знаходитиметься в мовному середовищі. А також  можливість познайомитися з українським побутом та реаліями і набути цінного досвіду проживання в іноземному співтоваристві.

Що вивчають закордонні студенти в Україні?

Можливість зрозуміти, студенти з яких країн навчаються в Україні, дають графіки розроблені  Українським державним центром міжнародної освіти.  Зокрема, найбільше студентів Україні «постачають» Туркменістан, Азербайджан, Індія, Нігерія, Грузія, Ірак, Китай.
Найбільше іноземних студентів навчається в Харкові (35%), Києві (23%), Одесі (11%), Івано-Франківську (3,85) та Вінниці (3,6%). А найменша кількість іноземних студентів — у Луцьку, лише 0,079%. З вузами ситуація виглядає наступним чином (денна форма навчання):
Трендовими галузями знань для іноземних студентів є охорона здоров’я (31%), економіка (24%), гуманітарні науки (5,3%), інженерія (4,1%), правознавство (3,8%), найменш привабливими є харчова та легка промисловості  — лише 0,24%.

З усіма перевагами та недоліками української освіти, чисельність іноземних студентів все ж зростає: у 2012-2013 рр. навчалося 53 664 студенти, а зараз — 63 172. Піковим навчальним роком був 2013-2014 — 69 969. Зниження кількості іноземних студентів експерти пов’язують, перш за все, з військовим конфліктом на сході України та активною російською пропагандою в інформаційному полі іноземних країн, що змушує студентів подаватися на навчання до вузів сусідніх Росії та Білорусі замість України.

Що принесуть Україні іноземні студенти?

Варто розібратися, чому залучення іноземних студентів — один з пріоритетів освітньої політики будь-якої держави. Перше, що спадає на думку, це те, що велика кількість іноземних студентів є показником престижності освіти та, свого роду, визнанням її якості на міжнародному рівні. Адже провідні закордонні вузи тому і є популярними, що в них надають якісну освіту, а диплом, отриманий в цьому вузі, значно підвищить шанси на отримання бажаної роботи. Тому велика кількість іноземних студентів може стати хорошим стимулом для покращення української освіти, підвищення рівня її відкритості, подолання корупції.

На додачу до престижу освітньої сфери, іноземні студенти є носіями інформації про Україну, після повернення на свою батьківщину. Адже вони безпосередньо контактують з усіма українськими установами та бачать реалії життя України на власні очі.

Ще один фактор важливості іноземних студентів має фінансовий характер і стосується плати за навчання. Як зазначає Ірина Гагаріна, уповноважений представник Українського державного центру міжнародної освіти, у 2014— 2015 навчальному році в Україні навчалося 63 172 іноземних студенти. Надходження в державний бюджет становили близько 150 млн дол. Додаткові витрати студентів на харчування-проживання становили ще близько 300 млн дол.

Як збільшити кількість іноземних студентів в наших університетах?

Незважаючи на те, що в українській освіті є над чим працювати, потенціал для залучення іноземних студентів однозначно присутній. Проте є ряд заходів, які варто втілити для покращення цієї ситуації. І мова не лише про фінансування, покращення кваліфікації викладачів, збільшення мобільності студентів — це ті аспекти, які варто покращувати загалом.

Насамперед, варто здійснювати активну промоцію української освіти, демонструвати її переваги та можливості під час різних конференцій та круглих столів. Університети повинні мати візуально привабливі сайти з усією необхідною інформацією для іноземців, які б містили не лише загальні дані, але й цікаві факти з щоденного життя навчальних закладів.

Крім того, варто також співпрацювати з іноземним ЗМІ щодо висвітлення важливих аспектів та здобутків української освіти.

Також університети мають бути «відкритими» для іноземців, тобто самі працівники, викладачі повинні бути готовими прийти на допомогу, пояснити незрозумілі моменти та полегшити адаптацію іноземців до нового середовища. GU

Підготувала Бовкунна Тетяна

Немає коментарів:

Дописати коментар