Интернет реклама УБС

05.11.16

Значення сучасної української пісні і її розвиток

Протягом усього існування людства його незмінним супутником була, є й буде залишатися пісня. При цьому особливу увагу варто приділити українській сучасній пісні. Прослуховування музики або читання текстів музичних творів - це створення певного духовного настрою. Пісня - важлива складова виховання психокорегуючого впливу на людину та культурно- духовне виховання, апробоване протягом багатьох століть. Пісня була завжди «візитною карткою» української культури. Гарна пісня здатна чинити дива, спроможна створити справжнього патріота. Головний зміст мови пісні передається все-таки словами. Адже слово - це інформація, код, енергія .
Сьогодні сучасна українська пісня становить науковий інтерес як явище національної масової культури й актуальна як культурологічний феномен українського суспільства, як важливий елемент духовно-культурного життя українського соціуму.
Пісня як явище масової культури має свої особливості розвитку: вони зумовлені тими змінами, які відбуваються в естетичних запитах суспільства, мистецькому житті.
Пісня завжди займала важливе місце у духовно-культурному житті українського соціуму. Саме в пісенному мистецтві жила наша мова у час заборон і переслідувань. Музичне мистецтво має важливе значення у відродженні й актуалізації художніх цінностей, в інтеграції та культурному розвиткові українського суспільства. Сучасна українська пісня має велику популярність. Про це свідчать численні перемоги наших виконавців на вітчизняних і міжнародних конкурсах. 

Аналіз наукових праць, що стосуються питання масової культури, доводить, що естетичні ознаки масової культури мають аналогії і в музичному мистецтві, зокрема у пісні.
Нині основна ознака масової культури - масовість, що полягає у тенденції до спрощеності, стандартизації культурних форм вираження, примітивізації змісту. Це зумовлено комерційною сутністю та соціальними факторами. Тому, Т. Адорно вважав, що термін «масова культура» має синонім «індустрія культури», що безпосередньо пов'язано з економічним прибутком. Продукт масової культури не потребує для сприйняття ніяких інтелектуальних та емоційних зусиль, тому він є цілком адаптованим до потреб споживача.
Характерні риси штучного продукту масової культури виражає поняття та явище кітчу.
Але стверджувати те, що кітч не має абсолютно естетичних ознак, не можна, тому що він, маючи вагоме значення в просторі сучасної культури, є важливим джерелом естетичного досвіду людської свідомості.
Звичайно, кітч має також позитивну особливість: він володіє значною підривною силою, що зумовлена показовістю позитивного, він перетворює нематеріальне в матеріальне, неявне робить явним , опредмечує мрії і бажання людей. У сучасному світі кітч - медіатор бажань. Перетворюючи репрезентацію на дійство, в якому задіяний емоційний людський досвід, кітч робить бажане привабливим.
Вищевказані естетичні характеристики кітчу притаманні також і музичному світові.

Якщо говорити про український попсовий кітч, то він має наступні ознаки: інтелектуальний зміст тексту пісні має бути мінімальним, адже інтелект вбиває шлягер; музичний супровід тотожний текстові - танцювально- дискотечний; відеокліп - обов'язкова присутність атрибутів заможного життя. Цільова аудиторія цієї кітчевості або несмаку, юне покоління, яке ще не має імунітету до такої масовості.

Джон Леннон, який був і генієм, і циніком, свого часу бавився з критиками та слухачами, ховаючи усвідомлену маячню у свої тексти, аби подивитися, який це матиме ефект. Він отримував задоволення, спостерігаючи, як "дослідники" шукали у беззмістовних фразах потаємний смисл, якого там насправді не було. 

Українська пісня - романтична, щиросердечна, радісна, креативно- філософська і водночас невимушено легка. Вона народилася із лагідної маминої колискової і фольклорного колориту вічно живих традицій карпатського народу. Народилася для того, щоб жити вічно. Українці, направду - найспівочіша нація у світі, тому що вміють відчувати лірично, витончено і ніжно, тому що музика українця - це акорди його серця, це мелодія його незламного духу.

Немає у світовій історії прикладів розквіту самобутньої держави, де з національного було збережено лише пісню! Отож, розбудовуючи Україну, потрібно виходити з української національної ідеї, відроджувати український дух, українську мову. А пісня має виконати свою ключову, об'єднуючу, консолідуючу місію! І українська держава має робити державне замовлення на створення українських пісень і значно збільшувати таке замовлення.

Аліна Дергачова
Тетяна Бовкунна






Немає коментарів:

Дописати коментар