Интернет реклама УБС

03.12.16

Різки, нагайки, батоги: порка як повсюдне покарання в дореволюційній Росії

Покарання батогами
У дореволюційній Росії особливо любили такий вид тілесного покарання, як порка. Ці тортури офіційно була скасована лише в 1904 році. Один з відомих діячів говорив: «Все життя народу проходила під вічним страхом катування: пороли батьки вдома, шмагав вчитель в школі, шмагав поміщик на стайні, пороли господарі ремесел, пороли офіцери, станові, волосні судді, козаки».

Якщо звернутися до першого офіційного зводу законів «Руська правда», то такого виду покарання, як порка або биття різками, там прописано не було. Йшлося тільки про грошові відкупах або ж страти. Тілесні розправи з'явилися тільки до XI століття. Ще через пару століть покарання різками використовувалися повсюдно. За спробу заколоту або кляузництво накладалася так звана «торгова страта». Провинився публічно били батогом на міській площі.

За часів Петра I порка призначалася за незначні злочини. Людину били батогом або нагайками. Винного тримали за голову і ноги. Іноді надмірна старанність ката всього після кількох ударів призводила до летального результату. Боржникам діставалися удари палицею по ногах (за 100 рублів били щодня протягом місяця).

Покарання дітей різками в навчальних закладах практикувалося повсюдно. Били не тільки за провини, а й просто в «профілактичних цілях».

Першими, хто офіційно був звільнений від прочуханки, були представники дворянського стану, що отримали в 1785 році від імператриці Катерина II «Жалувану грамоту».

Тільки лише в період правління Олександра I пом'якшили систему тілесних покарань. У 1808 від подібного виду покарання були звільнені дружини священиків, а до 1811 - і звичайні ченці. Ще через п'ять років заборонили виривання ніздрів і биття батогом на площах перед натовпами роззяв. Пізніше на законодавчому рівні оголосили послаблення для людей похилого віку та дітей, але глави сімей, якщо вважали за потрібне, все одно продовжували пороти домочадців, оскільки. сприйняття сім'ї та ставлення до шлюбу на Русі істотно відрізнялося від сучасних уявлень. Звід сімейних правил «Домострой» навіть вітав тілесні покарання.

С. Малий
П. Філіпенко

Немає коментарів:

Дописати коментар