Интернет реклама УБС

20.03.17

Перекриття дороги – це законно чи ні?

В більшості випадків збори, мітинги, вуличні походи та демонстрації проводяться з порушенням чинного законодавства.

Особливу уваги слід звернути організаторам даних масових заходів. Про проведення зборів, мітингу, вуличного походу або демонстрації робиться заява у виконавчий комітет відповідної місцевої ради. Заява про проведення зборів, мітингу, вуличного походу або демонстрації подається в письмовій формі не пізніше як за десять днів до попередньо запланованої дати їх проведення. В заяві зазначаються мета, форма, місце проведення заходу або маршрути руху, час його початку і закінчення, передбачувана кількість учасників, прізвища, імена, по батькові уповноважених (організаторів), місце їх проживання і роботи (навчання), дата подавання заяви.

Виконавчий комітет розглядає заяву і повідомляє уповноваженим (організаторам) про прийняте рішення не пізніше як за п’ять днів до часу проведення заходу, зазначеного в заяві.

Якщо організатор масових заходів не виконав дані вимоги, то його притягують до адміністративної відповідальності за ст. 185-1 КУпАП «Порушення порядку організації і проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій» та можуть накласти штраф від 170 грн. до 425 грн.

При проведенні зборів, мітингів, вуличних походів, демонстрацій уповноважені (організатори), а також інші учасники зобов’язані дотримуватись законодавства України, а своєю публічною діяльністю не порушувати громадського порядку. Учасникам забороняється мати при собі зброю, а також спеціально підготовлені або пристосовані предмети, які можуть використовуватись як знаряддя вчинення протиправних діянь.

Що ж стосується перекриття доріг, то дані заходи є незаконними, створюють проблеми та дискомфорт іншим особам, зокрема водіям та пасажирам, і не завжди приносять дієвого результату.

Виконавцям даних перекриттів дороги необхідно знати, що за це також передбачена адміністративна відповідальність, а саме ч. 1 ст. 127 КУпАП «Непокора пішоходів сигналам регулювання дорожнього руху, перехід ними проїзної частини у невстановлених місцях або безпосередньо перед транспортними засобами, що наближаються, невиконання інших правил дорожнього руху» та може тягнути за собою адміністративну відповідальність у виглядіштрафу від 51 грн. до 85 грн. та ч. 4 ст. 127 КУпАП «Порушення, передбачені частиною першою, що спричинили створення аварійної обстановки», де відповідальність передбачена у вигляді штрафу 170 грн. до 255 грн. абогромадські роботи на строк від двадцяти до сорока годин.

Але, прошу звернути увагу, якщо під час перекриття проїзної частини використовувати які-небудь перешкоди (транспортні засоби, шлагбауми, троси, завали та інші об’єкти), то за дані дії передбачена кримінальна відповідальність за ч. 1 ст. 279 КК України «Блокування транспортних комунікацій шляхом влаштування перешкод, відключення енергопостачання чи іншим способом, яке порушило нормальну роботу транспорту або створювало небезпеку для життя людей, або настання інших тяжких наслідків, - карається   штрафом від 850 грн. до 1700 грн. або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.

А якщо дії по перекриттю дороги були поєднанні з насильством, небезпечним для життя та здоров’я потерпілого, або спричинили загибель людей чи інші тяжкі наслідки, тоді вони кваліфікуються за ч. 3 ст. 279 КК України, де передбачена відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від восьми до п’ятнадцяти років.


В. Величко







 

Немає коментарів:

Дописати коментар