Интернет реклама УБС

21.03.17

Вікна наших мрій

«Щоранку сонце пробуджуєш над моєю Землею, 
мене також піднімаєш над тяжким світом, щоб жити…»
(Ірина Мельник)

Свого часу під час святкування роковин Революції Гідності прогулюючись зі своїм товаришем в Українському домі,  познайомився із чудовою дівчиною, яка була одягнута у вишиванку і гарна та ніжна як сонце. Переговоривши із нею, ми з товаришем узнали, що вона є молода поетеса Ірина Мельник із Рівненщини. Ірина зразу ж нас  під час знайомства запросила на презентацію своєї книги «Вікна. Книга перша». Я зацікавився її віршами і зразу ж вирішив прийти на презентацію книги чарівної дівчини, та ще і хотілось почути її поезію, так як люблю вірші і колись сам пробував їх писати. Наступного дня Ірина привітно зустріла і любязно запросила до зали, де вже були її друзі, які прийшли привітати поетесу.  
Ірина Мельник презентувала свою книгу «Вікна. Книга перша» саме в такий час і такому місці не просто так,  оскільки вона є патріоткою України і не залишається
осторонь тих подій, що нині відбуваються в Україні. Ірина у своєму виступі розповіла, чому так називається її книга і що вона нею хоче до нести українцям. «Вікно можна відремонтувати, відреставрувати, змінити в ньому скло  і т.д. Воно може бути просте, виткане, анонсоване, таке, яке сприйняте для людини і її внутрішнього світу. Книга мабуть тому і називається «Вікна». Звичайно, якщо на вікна подивитися з іншого ракурсу, а у нас наприклад є вікна  в середині і крізь них ми можемо щось бачити. Що я можу бачити крізь своє вікно, то певно на сьогоднішній день я найперше бачу війну, що відбувається в моїй, нашій країні. І це вікно показує ті всі миті тих людей, які там знаходяться, ті події, які там відбуваються, ті речі, які люди відчувають на собі і крізь себе це все проносять.  Тому у моєму вікні видно цю картинку. Якщо
придивитися, то там видно дорогих мені людей, приємні речі нашої землі, моральні принципи, тобто багато речей, які мене турбують. Коли я задумувалась над назвою книги, то мені хотілося щось таке, щоб у кожної людини було саме таке вікно. Можливо його в домі і немає, але хотілося щоб воно, коли людина повертається додому, заходячи у свій будинок, бачила його у стіні. Ця стіна не просто біла, а і має там таке вікно, крізь яке видно те, що людина хоче бачити, те що ній до душі. І вікно це можливо розписане, розмальоване, можливо таке просте, мінімальне, в стилі мінімалізму, де нічого не має зайвого, але там є те, про що людина в житті мріє. Це є якесь таке реальне вікно з потойбіччя. Тому напевно своєю книгою я хотіла створити таке вікно читача і надіюсь, що моя книга припаде до душі та інтер’єру кожного дому і людини. У вересні цій книзі буде рік».  
Після вступного виступу Ірина читала свої вірші та розповідала про поезію. Її поезія залишає слухачеві неповторні враження, там відчутно зворушливі дитинні нотки з поважними дорослими роздумами і почуттями. У своїй книзі Ірина Мельник пропонує читачеві вірші про любов і про війну, про дитинство і старість, про щастя і горе. Їх можна просто читати – і ними можна милуватися, як одухотвореною та натхненною красою. 
  Під час презентації книги співала свої пісні її подруга землячка співачка бард. Презентація відбувалася у рамках мистецької виставки "Шляхами наших перемог", де були виставлені картини земляка Ірини художника-майданівця Тараса Більчука присвячені Революції Гідності. Він привітав молоду поетесу та розповів присутнім про неї та її талант. Тарас виявився цікавим співбесідником і ще розповів про страшні часи під час Революції Гідності, як він на Майдані разом із своїми побратимами боровся із беркутівцями. Презентація книги була чудовою, всі були радісні і вітали Ірину Мельник, бажаючи ній досягти успіхів та зайняти висоти  у її творчих досягненнях не тільки в Україні, а й світі. 
Творчість Ірини Мельник. 
Мельник Ірина Сергіївна народилася 12 жовтня 1987 року в м. Рівне. Нині викладач Рівненського автотранспортного коледжу Національного університету водного господарства та природокористування, член Національної спілки письменників України, актор Рівненського молодіжного народного театру ім. А. Гаврюшенко, учасник народного літературного об’єднання «Поетарх» Палацу дітей та молоді м. Рівне. Автор двох збірок: Віками зшиті слова: поезії. – Тернопіль:  Терно-граф, 2012 – 124 с., Вікна. Книга перша: поезії. – Львів: Джезва, 2016. – 104 с. та букмеседжів (поетичних листівок) the Verbarium. Ілюстрована поезія. – Рівне: Письменницька робітня «Оповідач», 2016. – 12 с.
Поетичне слово Ірини Мельник займає чільне місце у сучасній українській поезії молодих. Вона оригінальна всім: своєю візією світу і людей у ньому, дитинною здатністю побачити невидиме і перетворити його у гіперважливе, вмінням експериментального поєднання пісенної традиції із сучасною експериментальною формою. Авторка пише не тільки словом, а й специфічним ритмом, обриваючи фразу в непередбачуваному місці, аби зробити багатозначну паузу. Цілком новаторською і не часто притаманною сучасним молодим авторам є здатність поєднувати: старе і нове, минуле і сьогодення, слово і музику цього слова. Поезія Ірини наскрізь українська, народна і надсучасна, це ті вірші, «мода» на які не минає. Свою креативність Ірина Мельник проявила створивши новий різновид вітальних листівок «the Verbarium». Букмеседжи містять уривки текстів з книги «Вікна. Книга перша» та ілюстрацій художниці Надії Каламєєць. Їх завдання полягає в тому, щоб передати ідейний і образно-естетичний зміст одного виду мистецтва (літератури) засобами та прийомами іншого (графіки).
Леонід Коваленко
Фото Георгій Лук”янчук

Немає коментарів:

Дописати коментар