Интернет реклама УБС

18.05.17

Земля і люди. Як провести реформу...

17 травня у приміщенні Українського кризового медіа центру відбулась дискусія на тему :«Земля і люди. Як провести реформу ринку землі і при цьому не нашкодити громадянам України? Вигоди і ризики для громадян.» . Учасниками дискусії були народні депутати України Вадим Івченко, Андрій Вадатурський та Леонід Козаченко ,голова офісу підтримки реформи при міністерстві аграрної політики та продовольства України Юрій Змій ,керівник проекту Підтримка реформ у сільському господарстві та земельних відносинах Денис Назалов, експерт Центру економічної стратегії Дмитро Яблоновський ,проектний менеджер Easy Business Дмитро Ливч ,старший економіст проекту Підтримка реформ у сільському господарстві та земельних відносинах Олег Нів’євський ,віце-президент Асоціації фермерів та приватних землевласників Микола Стрижак , президент Асоціації фермерів Іван Томич .

«Найбільший мінус суспільства в тому, що наша земля недооцінена, як можна здавати в оренду найбільш цікаву землю в світі за 50 -70 доларів за рік і мати спроможне село .Реформа в першу чергу для суспільства ,яке втрачає інфраструктуру ,тому що не сплачуються податки ,люди, які не можуть отримати нормальну справедливу орендну плату ,якраз ринок землі буде стимулювати не просто продаж чи купівлю землі , а саме підняття орендної плати.»,- прокоментував народний депутат Андрій Вадатурський .
На даний час в Україні 27 мільйонів гектарів земель знаходиться у приватній власності в 7 мільйонів сільських мешканців .І за даними лише 20-30% із них згодні продати свої угіддя, інші 70% наперебій відмовляються навіть про це говорити . Головною проблемою постає мораторій ринку землі ,що буде якщо його зняти чи запровадити ринок землі ? На це відповів Юрій Змій сказавши:«Селяни є власниками земельної ділянки ,але скористатися повноцінно правами власності на свою земельну ділянку вони не можуть ,але з іншого боку, коли земельні ділянки беруться в оренду для
великих підприємств фактично мораторію і не існує, тому що велике підприємство може консолідувати права оренди ,може продати права власності ,корпоративні права юридичної особи,фактично без згоди власника земельної ділянки. На сьогодні ми є в ситуації ,коли власник земельної ділянки безправний .В стратегічній довгостроковій перспективі ринок землі повинен бути,про це говорять всі. Запровадження ринку земель дозволить пайовикам ефективно користуватися своєю власністю.»
«7 мільйонів власників отримують занижену ціну за оренду своїх паїв ,вони не можуть повністю розпоряджатись своїм активом .Люди, які проживають в містах висловлюються чи мають вони продавати свою землю ,чи не мають .Якщо це власність ,то люди мають розпоряджатись як власністю, розпоряджатись не через права оренди ,а через запуск реального ринку землі .Саме відкриття ринку нам дасть приплив інвестицій ,додаткові робочі місця .»-наголосив Дмитро Яблоновський.
За словами Вадима Івченка на даний час в Україні лише 480 тисяч. підприємств працюють в аграрному господарстві ,а всіх в сукупності цих підприємств існує 51900 тис. працюючих чи не працюючих . Як В.Івченко відмітив:«Треба створити систему,коли земельна реформа буде іти паралельно з аграрною . В аграрній реформі буде зроблено трансформація ,у нас є 86% сільгосптоваровиробників , які обробляють до 500 г землі , потрібно давати їм допомогу ,дотацію ,давати їм кредити.»
Проведення земельної реформи є досить недалеким явищем ,як повідомляють спікери реформа буде проведена протягом п’яти років і матиме позитивні наслідки ,за словами Дениса Назалова: «Для 80% сільського населення буде збільшено орендну плату після того як зніметься мораторій ,зняття мораторію це можливість здавати в оренду або продати. З відкриттям ринку землі,обліку сільськогосподарських земель буде збільшуватись вартість самого цього активу,тобто збільшення добробуту тих хто буде тримати ці землі. Покращення доступу до кредитування ,якщо ми маємо вільний обіг землі ми можемо використовувати як заставу при отриманні банківських кредитів на відкриття власного бізнесу ,на поліпшення житлових умов тощо. Збільшення кількості робочих місць у сільській місцевості …»
Вікторія Терещенко

Немає коментарів:

Дописати коментар