Интернет реклама УБС

16.07.17

Відбулося урочисте закриття Програми стажування в Апараті Верховної Ради України в 2017 році

14 липня відбулося урочисте закриття 22-ї Програми стажування в Апараті Верховної Ради України. В урочистому заході взяли участь перший заступник Голови ВРУ Ірина Геращенко, в. о. директора Місії USAID в Україні, Білорусі та Молдові Джон Пеннел, народні депутати України Валерій Карпунцов та Сергій Лещенко, президент Фонду Східна Європа Віктор Лях, директор Програми USAID «РАДА» Ігор Когут, виконавчий директор ГО «Ліга інтернів» Марія Савіна.

Пані Ірина у своєму вітальному слові наголосила, що стажування інтернів припало на час знакових подій – запровадження безвізового режиму з ЄС, виконання вимог Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС, а надалі перед Україною лежить не менш відповідальне завдання – їх імплементація, і якраз в цьому можуть допомогти випускники Програми. Ірина Геращенко побажала випускникам самореалізації, залишатися собою та працювати над своїм саморозвитком.

Протягом шестимісячного стажування молоді фахівці – інтерни – брали участь у розробці законопроектів, організації роботи підрозділу стажування, громадських слухань, різноманітних круглих столів та фахових дискусій, займалися аналітичною роботою. Окрім того, ще троє інтернів пройшли стажування в Офісі з фінансового та економічного аналізу у ВРУ, 1 – Інституті законодавства ВРУ, 2 – офісі Програмі USAID «РАДА». Особлива увага була приділена навчанню учасників Програми – за цей час вони прослухали два ексклюзивні курси та відвідали близько 10 лекцій і тренінгів від провідних фахівців з різних сфер. Розвитку лідерського потенціалу інтернів сприяли зустрічі з народними депутатами, політичними та громадськими діячами, науковцями тощо.

Програма допомагає Верховній Раді України залучати найкращих студентів та випускників вузів, таким чином надаючи молодим фахівцям можливість долучитися до законотворчої роботи, здобути практичний досвід, створити передумови для їх професійного зростання й успішної громадсько-політичної діяльності, а також сприяє оновленню кадрового складу державних органів.

Свій подальший професійний потенціал випускники Програми стажування реалізовуватимуть на посадах помічників-консультантів народних депутатів України, працівників центральних та місцевих органів влади, комерційних установах тощо. Частина з інтернів мають намір здобути науковий ступінь в українських вузах чи продовжити навчання закордоном.

Програма стажування працює з 1995 року за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку та сприяння Верховної Ради України. За цей час її випускниками стало близько 1650 інтернів з усіх регіонів України. Орієнтовно 30% з них залишилося працювати в органах державної влади або Парламенті. Програма реалізується на основі Меморандуму про співпрацю ГО «Ліга інтернів» спільно з Управлінням кадрів Апарату ВРУ за підтримки Програми USAID «РАДА: відповідальність, підзвітність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа.

Цього року Верховна Рада України зробила важливий крок назустріч підтримці учасників Програми з боку держави – народні депутати України Валерій Карпунцов та Павло Пинзеник, у минулому – випускники Програми, зареєстрували проект постанови, що передбачає запровадження іменних стипендій її учасникам з 2018 року. 13 липня на засіданні регламентного комітету ВРУ проект постанови був підтриманий, надалі він буде розглядатися в пленарній залі вже під час наступної парламентської сесії.
Леонід Коваленко

Немає коментарів:

Дописати коментар