Интернет реклама УБС

05.07.17

Розкладання військ противника

Розкладання військ противника - один зі стандартних заходів розвідки / контррозвідки під час війни. Це термін, технологія (буквар і азбука).

Пригнали гармати, машини, які тягають ці гармати, розставили намети. І чим займаються більшу частину часу? Правильно-бухають.
Горілку - спирт поставляли безкоштовно. Нехай заллються, якщо мають схильність до цієї справи. І це теж «азбука». Тому, що перемога в битві це, добре, але якщо армія так і не змогла вийти з казарм, це ще краще.

Але горілкою, звичайно, ті самі заходи з розкладання не обмежуються.

І від наркотиків «військо противника» швидше втратить боєготовність.

Це все одна і та ж технологія, древня, як світ, і використовувана для цілей розкладання (як термін!) ворожих армій.

Знамените «займайтеся любов'ю, а не війною» - вираз того ж самого (Drugs - rock (s?) - sex).

 З «війни» війська паротівніка перемикають на щось інше.

 І тому, що якщо людину можна перевести на це саме «алкоголь, наркотики, жінки +», то ніякий він не боєць, а всього лише хтось, напнувши форму і ведучий себе агресивно. Попросту кажучи, переключений на інше таким способом - різновид типової гнилі, які б гасла він не озвучував до цього, щоб справити на когось враження або комусь сподобатися.

   Пропагандою на війська і населення фашистської Німеччини в ході бойових дій (1941-1945 рр.) займався 7-й відділ Головного політичного управління (ГлавПУ) РККА. Невеликий для виконання великих і складних завдань штат особливого підрозділу по «моральному розкладанню противника», утворений напередодні війни, закінчив війну зовсім іншим (кількісно і якісно). Тепер це було (з серпня 1944 г.) потужне управління спецпропаганди зі штатною чисельністю близько 3000 офіцеров1. Починаючи ж з червня 1941 року, тобто з початку вторгнення ворожих військ в межі СРСР, крім згаданого 7-го відділу ГлавПУ діяли аналогічні підрозділи (7-е відділення) політуправління фронтів і політвідділів армій, в політвідділах дивізій - старші інструктори по роботі серед військ і населення противника. 

Їх основним завданням було переконання ворожих солдатів і офіцерів в несправедливості фашистської агресії проти СРСР і інших країн, в нелюдяності злочинного нацистського режиму, в необхідності закінчувати для себе війну і здаватися в полон.

Діяльність спецпропагандисти мала різні форми: готувалися і поширювалися пропагандистські листівки, до військовослужбовців вермахту зверталися через гучномовні установки політпрацівники, які володіли німецькою мовою, а пізніше і розпропагандовані військовополонені, проводився зворотний відпуск військовополонених, забезпечених агітаційними матеріалами. Останнє було найбільш ефективно на завершальному етапі війни.

Історія другої світовоїї війни містить  епізоди, коли пропаганда на війська супротивника велася не через лінію фронту, а з тилових районів німецьких військ. Найчастіше - за допомогою листівок, що поширювалися партизанами. Але були випадки, коли за лінією фронту виявлялися і співробітники 7-го відділу ГлавПУ РККА. Закидання їх проводилася в складі спеціальних груп, куди входили політпрацівники і військовополонені. Перша така група на чолі з офіцером 7-го відділу політуправління Північно-Західного фронту капітаном В.Л. Мартенсом була створена в 1943 році.

Спеціальна пропагандистська група під командуванням В. Л. Мартенса була сформована 10 червня 1943 року. Він же керував підбором особового складу групи, готував його до роботи у ворожому тилу.

Особливому спецпідрозділу були поставлені наступні завдання: вивчення противника і виявлення його політико-морального стану; поширення агітлітератури серед солдатів місцевого гарнізону; проникнення безпосередньо у ворожі гарнізони для ведення пропаганди, розпуску чуток, морального розкладання військ і т.п. До групи входили німці-антифашисти (військовополонені) Р. Блайлі, О. Брайг, В. Лейс, В. Холловек, Г. Шерхаг, Г. файлінг і інші.

Військовополонені які погодився співпрацювати з спецпропагандисти відразу після свого полону проходили підготовку при 7-му відділі політуправління Північно-Західного фронту. Найчастіше початкова співпраця полягала в підписанні листівки, яка повідомляла, що військовополонений живий, з ним обійшлися добре, і він просить передати родині про обов'язкове, «тепер уже точному», повернення додому після війни. Він міг виступити через гучномовну установку зі зверненням до колишніх товаришів по службі. І листівки, і звернення потрапивших в полон німців повинні були сприяти подоланню страху потрапити в полон у солдатів вермахту.

Л. Русич

Немає коментарів:

Дописати коментар