Интернет реклама УБС

25.08.17

Виховати нового українця

  Відродження національно-патріотичного виховання - це завдання не тільки Міністерства молоді та спорту, а й Міністерства освіти.  Новий українець. Отже, мета нової концепції патріотичного виховання - формування нового українця. Він має відрізнятися тим, що він чесний, справедливий, діє на основі національних і європейських цінностей. До таких відносяться: повага до національних символів, готовність захищати Батьківщину і участь в суспільному житті країни. Крім того, в основі патріотичного виховання лежить ідея політичної нації. Тобто принцип об'єднання різних народів, національних і етнічних груп, які проживають на території України, навколо ідеї української державності, українського громадянства, українства. Також заперечення будь-яких форм дискримінації та "культурного імперіалізму". 
   Пріоритетом є військово-патріотичне виховання, покликане підвищувати престиж ЗСУ, мотивувати школярів до військової служби, а також сприяти їх фізичної підготовці. Формування мотивації служити - не примха, а нагальна потреба. В рамках патріотичного виховання потрібно культивувати відношення до солдата, як до героя і захисника вітчизни. Зокрема, на державному рівні треба популяризувати воєнізовані ігри "Котигорошко", "Джура", "Сокіл", "Хортинг", "Заграва" і проводити відповідні змагання. Також запустити щорічний всеукраїнський фізкультурно-патріотичний фестиваль для школярів "Козацький гарт". МОН повинне забезпечити державну підтримку ряду громадських ініціатив. Зокрема, мова йде про патріотичний пісенний фестиваль "Сурми звитяги", який вже добрий десяток років проводиться у Львові. Також МОН планує підтримувати всеукраїнські змагання з пішого туризму "Стежками Героїв" і "Осінній рейд", які щорічно організовує скаутська організація "Пласт".
"Садок вишневий коло хати". 
Головним засобом патріотичного виховання є українська мова. Мова-код праісторичної пам'яті, через який долучаються до духовності предків. Тому на уроках української треба приділяти особливу увагу вживанню "слів-символів, в яких видрукуваний культурний досвід минулих поколінь". "Калина", "лелека", "кладка", "чорнобривці", "вишиваний рушник", "хата" і т.д. - саме такі "слова-символи" допомагають сформувати національну картину світу школярів. Засобом патріотичного виховання є українська література. В основі її вивчення лежить ідея про одвічне прагнення українців будувати власну державу. Виховувати школярів на творах Шевченка, Лесі Українки, Сосюри, ​​Гончара та інших пророків української літератури. Особливе місце у формуванні патріотизму має відводитись історії. Центральною ідеєю є тисячолітня боротьба українського народу за право мати свою національну державу. Акцент робити на давнину української державності, що йде від Київської Русі. Виховання жертовності виховується на прикладі УПА і Степана Бандери. Переможні успіхи - це Богдан Хмельницький та інші гетьмани України. На уроках географії необхідно "посилити українознавчу спрямованість", роблячи акцент на вивченні власної країни. Кожен урок повинен містити політико-виховну інформацію, яка допоможе учням зрозуміти, що кращої країни, ніж Україна, немає. 
Олег Дружів

Немає коментарів:

Дописати коментар