Интернет реклама УБС

20.09.17

Октоберфест-2017 в Києві

Трохи історії про пивний фестиваль.

Навряд чи знайдеться в світі пивний фестиваль більш популярніший ніж Октоберфест, який вже понад 200 років проводиться в Мюнхені на Терезиному лузі. Щороку в місто з'їжджаються близько 6 млн гостей, щоб спробувати спеціальне фестивальне пиво від кращих броварень міста. Пінний напій відрізняють виражений солодовий смак з-за довгої витримки і міцністю від 5,8 до 6,3%, а виробляють його тільки в цю пору року.

Вперше свято влаштували, коли кронпринц Людвіг одружився на принцесі Терезі, в честь якої і названо луг, де проходить фестиваль. Це сталося в жовтні 1810 р захід став щорічним, за ним закріпилася назва Октоберфест. Поступово дати пересунули на більш теплий і сонячний вересень, але двотижневий фестиваль традиційно захоплює перші вихідні жовтня.

За 200 років свято скасовували лише кілька разів і тільки з дуже вагомих причин: через епідемію холери, Прусько-австрійську і Франко-пруську війни, Першу та Другу світові війни і гіперінфляцію в Німеччині в 1923-1924 рр. Довгий час Октоберфест був подією жителів Баварії і найближчих районів Німеччини. Тільки з 1960 р на нього стали приїжджати туристи з різних точок земної кулі, а зараз - це один з найбільш відвідуваних туристами фестивалів в світі і наймасштабніше народне гуляння.

Як проходить Октоберфест

Традиційно Октоберфест починається в суботу з ходи господарів наметів. Очолювана обер-бургомістром Мюнхена процесія на святкових упряжках з встановленими на них бочками пива і в супроводі оркестрів проходить по центру міста і закінчується на лугу Терези. Рівно опівдні лунають 12 пострілів в небо з гармати, і в наметі Schottenhamel-Festzelt діючий обер-бургомістр Мюнхена вбиває кран в першу бочку - Октоберфест відкрито! На наступний день, в першу неділю свята проходять костюмована хода та Парад стрільців. Близько 8 тис. одягнених в історичні і національні костюми людей разом з оркестрами проходять від будівлі баварського парламенту до луки Терези. Костюмована хода та урочисте вибивання пробки з першої бочки - традиції відносно нові, вони з'явилися тільки в 1950 р

Свято триває трохи більше двох тижнів, на цей час на лугу Терези будують 14 великих (місткістю 10 тис. чоловік) і 15 маленьких пивних наметів (на 1000 осіб).
Усередині наметів вирує життя - тендітні на вигляд офіціантки розносять по 12 літрових кухлів пива за раз, гості фестивалю за обидві щоки наминають смажених курчат і свинячі ковбаски, пиво ллється рікою, гримить музика, а галаслива, весела юрба не змовкає ні на хвилину. Частенько то за одним столом, то за іншим хтось встає і під оплески оточуючих одним махом випиває літр пива, а інші спустошують кухлі на швидкість.

Можна періодично відволікатися від дегустації і просто погуляти, вибрати сувеніри, завести нові знайомства, покататися на одному з атракціонів або подивитися на блошиний цирк. Інакше великий шанс, випивши зайвого, потрапити в турботливі руки лікарів і санітарів-добровольців, які обслуговують фестиваль. У німецькій мові є навіть спеціальна назва для необізнаних заходу: Bierleichen - пивний труп.

Щовівторка - сімейний день зі значними знижками на їжу і атракціони. Для дітей передбачені спеціальні кімнати, а для зручності батьків - стоянки для колясок і мікрохвильовки, де можна підігріти дитяче харчування. Дітей до 6 років брати на свято можна і в інші дні, але до 20:00 вони повинні покинути пивні намети.

Як Октоберфест проходив в Києві
В Києві Октоберфест проходив на затишному півострові в Sky Family Park.
Мюнхенські броварні зварили пиво спеціально до українсько-німецького свята.
Franziskaner представив червоний Dunkel. Löwenbräu Oktoberfest зварив свіже пиво саме до київського фестивалю.

На Октоберфесті були традиційні страви німецької кухні: сосиски, ковбаски, тушкована капуста та картопелька. 
Відкривав свято Німецький оркестр, виступали «Леприконсы», Zdob [si] Zdub, Брати Гадюкіни.  Гурти «Red Berlin» «БангладешЪ», «100 pydoff», «Fat chord» та багато інших подарували святковий настрій, також були традиційні німецькі танці.

Спонсор Октоберфест - торгова марка «Чернігівське». М’ясний партнер - «Mr.Grill».
Партнери фестивалю: ТРЦ «Skymall», унікальний парк сімейного відпочинку «Sky Family. Для любителів - чіпси «Lays Strong».









Немає коментарів:

Дописати коментар