Интернет реклама УБС

28.04.18

Кращі практики житлової політики та можливості їх застосування в Україні

47
26 квітня у столичному Президент Палаці відбувся «круглий стіл» «Кращі практики житлової політики та можливості їх застосування в Україні». Захід організовано Держмолодьжитлом за підтримки Секції по житловому господарству та землекористуванню ЕЄК ООН і Програми розвитку ООН в Україні.

«Круглий стіл» відкрили голова правління Держмолодьжитла Сергій Комнатний і керівник комітету житлового господарства та землекористування Європейської економічної комісії ООН Гульнара Ролл.

Метою заходу Сергій Комнатний назвав отримати досвід, яким чином країни рухаються до створення доступу до достатнього, безпечного і недорогого житла для всіх громадян, зрозуміти, які практики можуть бути застосовані в нашій країні та вийти на конкретні пропозиції та проекти актів.

Серед Цілей сталого розвитку, які було затверджено Генеральною Асамблеєю ООН у вересні 2015 року, та яких дотримуються всі країни світу, включають 17 цілей і 169 конкретних завдань. Ціль 11 містить завдання – до 2030 року забезпечити загальний доступ до достатнього, безпечного і недорогого житла й основних послуг.

«На часі – розробка Національного плану реформування житлової політики в Україні, - зазначив Сергій Комнатний. – Адже сьогодні питання житлового забезпечення громадян України врегульоване недостатньо ефективно. Частково ми користуємося нормами законодавства, які діяли ще за часів Радянського Союзу та не враховують вимог та викликів сучасності, - зазначив Сергій Комнатний. – Насамперед мова про Житловий кодекс зразка 1983 року. Крім того, маємо зобов’язання перед соціально незахищеними верствами населення у створенні умов для вирішення ними житлового питання».

Експерти з різних країн світу презентували досвід своїх держав щодо забезпечення громадян житлом. Зокрема, йшлося про те, що в Румунії працюють програми житлового кредитування, оренди житла, відродження села, соціального житла. У свою чергу, в Латвії ухвалено і працює закон про оренду житлових приміщень. Нарешті, у Словаччині майже 25 років працює Державний фонд розвитку житлового будівництва, який надає довгострокові кредити з пільговими диференційованими  відсотковими ставками.

52

З презентаціями виступили керівник комітету житлового господарства ООН-ХАБІТАТ Кристоф Лаланд, міжнародні експерти Агата Краузе (Польща), Вероніка Рехакова (Словаччина), Юнона Лунгул (Молдова), Сергій Сидорко (Латвія), Олена Шуляк, керівник сектора «Будівництво» Офісу ефективного регулювання (BRDO).

56

З матеріалами презентацій можна ознайомитися  на сайті Держмолодьжитла у розділі Презентації

Зі змістовними доповідями та повідомленнями виступили заступник Харківського міського голови – директор Департаменту економіки та комунального майна Харківської міської ради Михайло Фатеєв, перший віце-президент Будівельної палати України Станіслав Сташевський і виконавчий директор Конфедерації будівельників України Віталій Грусевич.

Учасники «круглого столу» провели активну професійну дискусію довкола теми засідання. «Нехай доступне житло стане національною ідеєю», - підбила підсумки засідання Єлена Беженару, керівник групи експертів ООН, які представили свої висновки щодо проектів законів України «Про орендні будинки» і «Про механізми забезпечення житлом».

«Інформація та досвід, які ми отримали сьогодні, дозволить нам максимально ефективно та раціонально імплементувати ефективні механізми з житлового забезпечення в законодавство нашої країні», - закрив обговорення Сергій Комнатний.

Засіданню «круглого столу» передувала зустріч міжнародної експертної групи фахівців із житлового законодавства з заступником міністра регіонального розвитку України Львом Парцхаладзе і керівниками департаментів Мінрегіону.

Також експерти обговорили стан реалізації житлової політики в Україні із заступником голови комітету Верховної Ради України з питань будівництва, архітектури та ЖКГ Альоною Бабак.

Немає коментарів:

Дописати коментар