Интернет реклама УБС

19.07.18

Чи є нафта в Україні?

neftyanaya-vy-shkaУкраїна - один із старих регіонів планети, де почали добувати нафту. Першу скважину тут пробурили в 1864 році (вона ж виявилась другою в світі!)
Є три нафтогазодобувні регіони: східний (Дніпровсько-Донецька впадина), західний (район Карпат), південний (акваторії Чорного та Азовського моря, Північне Причорномор'я).
Головні нафтоносні райони країни - Карпати і Чернігівська область. Велика частина газу видобувається в Харківській та Полтавській областях. Щорічно ми добуваємо до 4 млн. тонн нафти (при потребі 15 млн. т) і 17,5 млрд. кубічних метрів газу, що складає приблизно половину необхідного.
За думкою члена-кореспондента НАН профсора П. Ф. Шпака (міністр геології в 60-70-ті роки), потенційні ресурси в цілому в Україні використовуються на 50%, а в акваторіях моря - всього на 3-4.
Головним газоносним регіоном країни є східний, що включає вісім областей Лівобережжя. По прогнозам Чернігівського відділення Українського геологорозвідувального інституту, нерозвинені ресурси регіону складають близько 2 трл. куб. м газа і більше 220 млн. тонн нафти.
Відділення співпрацює з Федеральною геологічною службою США. Серед партнерів по науковій роботі - європейські та американські асоціації геологів-нафтовиків, відома організація "Європроба". Чернігівська область на сьогоднішній день - основна нафтова ділянка східного регіону, що дає більше половини його нафти. В надрах Чернігівщини знаходиться ще близько 40% нерозвинених ресурсів.
Фінансові проблеми заставили дослідників зосередити увагу на бортах (високих краях) Дніпровсько-Донецької впадини, де глибини пзалягання нафтових пластів невеликі.
 За останні двадцять п'ять років проведено багато досліджень, що дали можливість по-новому поглянути на проблему генезису нафти, то є визначення перспектив пошуку. Великі плани зв'язуються з шельфами Азовського та Чорного морів, а також глибинними родовищами у Карпатському регіоні.
Геологічна галузь України повинна выдроджуватись. Дані нових досліджень дозволяють оптимістично дивитися в майбутнє України.

Немає коментарів:

Дописати коментар