Интернет реклама УБС

21.03.19

Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України провів круглий стіл на тему: «Утворення міських агломерацій як перспектива розвитку міст України»

Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування в рамках Форуму місцевого самоврядування, який відбувся у місті Львові, провів круглий стіл на тему: «Утворення міських агломерацій як перспектива розвитку міст України. Шляхи та можливості законодавчого забезпечення».
Під час засідання за участі народних депутатів, представників центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та їх провідних асоціацій, експертів, представників міжнародних організацій було обговорено необхідність законодавчого врегулювання питання створення та функціонування міських агломерацій як одного з елементів системи місцевого самоврядування України.
Народний депутат Любомир Зубач нагадав присутнім, що на розгляд Парламенту внесено проект Закону про міські агломерації (№6743). Даним законопроектом пропонується визначити організаційно-правові засади формування міських агломерацій територіальними громадами сіл, селищ і міст, у тому числі об'єднаними територіальними громадами, принципи і механізми взаємодії територіальних громад в межах міських агломерацій, гарантії і відповідальність їх учасників, а також форми підтримки міських агломерацій державою.
Л.Зубач відзначив, що на сьогодні вже є розуміння суті вищезазначеного законопроекту як зі сторони Уряду, міжнародних партнерів, громадськості, так і окремих територіальних громад, що межують з великими містами. При цьому ключовим завданням агломерації є синхронізація розвитку міста із навколишніми територіальними громадами, при якому зберігатиметься  самостійність усіх суб‘єктів такого утворення. Основну увагу доповідач зосередив на перевагах створення агломерації, яка дозволяє вирішити більшу кількість спільних для міста та суміжних територіальних громад питань, є більш гнучким, комплексним та масштабним інструментом розвитку територій на відміну від точковості і законодавчої обмеженості міжмуніципального співробітництва.
Голова підкомітету з питань адміністративних послуг, державних символів та нагород Олександр Дехтярчук наголосив, що агломерації можуть бути одним із механізмів розвитку територій та підвищення якості надання послуг населенню поряд із міжмуніципальним співробітництвом, можливості якого ще не використано повною мірою. Так, на сьогодні лише 1355 територіальних громад уклали 360 договорів міжмуніципального співробітництва, з яких 3 зареєстровано у Львівській області, що свідчить про  перспективи розвитку цього напряму в регіоні. Народний депутат наголосив, що необхідно шукати порозуміння між містами та навколишніми територіальними громадами на основі спільних інтересів та взаємовигідної співпраці і висловив переконання, що перспективою територіального  розвитку України є розвиток громад, що поєднують міські і сільські території на засадах рівності, а не поглинання територій.
Народний депутат Олег Березюк зазначив, що  прийняття законопроекту та визнання на законодавчому рівні таких об’єктивно існуючих утворень як міські агломерації дозволить забезпечити умови для економічного зростання регіонів.
Захід відбувся за сприяння та підтримки проекту USAID «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні (ПУЛЬС)» та Програми Ради Європи «Децентралізація і реформа місцевого самоврядування в Україні».

Немає коментарів:

Дописати коментар