Интернет реклама УБС

22.03.19

Цілі, завдання та структура Офісу парламентської реформи обговорено під час круглого столу у Верховній Раді України

У заході взяли участь народні депутати України, керівники та представники Апарату Верховної Ради України, керівники і співробітники Представництва ЄС в Україні, ПРООН з питань демократичного врядування.
Перший заступник Керівника Апарату Верховної Ради України-керуючий справами Петро Боднар, відкриваючи засідання, висловив вдячність представникам з ЄС та офісу ПРООН, які впродовж останніх років надають підтримку Верховній Раді у проведенні парламентської реформи.
Петро Боднар також нагадав, що у 2016 році Парламент затвердив План заходів після напрацювань Місії Пета Кокса. Півроку тому на діалогах Моне всі представники депутатських фракцій домовилися про створення Офісу, визначивши певні пріоритети і напрямки. Зараз напрацьовується концепція щодо реалізації цих задумів.
Керівник секції Представництва ЄС в Україні Мартін Клауке, звертаючись до учасників круглого столу, зазначив: «Офіс парламентської реформи є самим центром процесу реформування. Цей офіс буде тісно співпрацювати з робочою групою, створеною у 2016 році за результатами рекомендацій Місії Пета Кокса. Цей проект буде присвячений посиленню законотворчої роботи, наглядової функції парламенту і горизонтального менеджменту в Апараті Верховної Ради».
Мартін Клауке також зазначив, що Проект з парламентської реформи спрямований на посилення роботи Верховної Ради України, щоб Парламент України став більш ефективним, підзвітним та прозорим у виконанні своїх конституційних функцій - законодавчої, контрольної та представницької, та здійснював позитивний вплив на загальний процес виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.
Керівник секції Представництва ЄС в Україні також відзначив, що успіх цього Проекту залежатиме від усіх народних депутатів, співробітників структурних підрозділів Апарату Верховної Ради.
Радник ПРООН з питань демократичного врядування / Керівник групи проектів з демократичного врядування Маркус Бранд у виступі зазначив, що ПРООН зацікавлена в участі у проекті, у тому, щоб просуватися до створення такої організації, яка була б прозорою і ефективною для всіх громадян.
Під час круглого столу відбулося представлення спільного проекту ЄС - ПРООН з парламентської реформи та концепції Офісу парламентської реформи.
Експерт з питань комунікації ПРООН Тетяна Шебуренкова розповіла про мету проекту, основні компоненти та ключові пріоритети парламентської реформи.
Вона зазначила, що проект спрямований на посилення парламентської реформи, щоб Парламент України став більш підзвітним, прозорим і ефективним у виконанні своїх конституційних функцій.
Експерт з питань комунікації ПРООН розповіла про пріоритети парламентської реформи, серед яких вона назвала: підтримку законотворчого процесу від початку до кінця; ефективне здійснення контролю за діяльністю Уряду; узгодження структури Апарату з вимогами щодо ефективної парламентської діяльності та цілей парламентської реформи; посилення кадрової спроможності Апарату; виконання стратегії електронного парламентаризму; виконання Комунікаційної стратегії.
Учасники круглого столу взяли участь в обговоренні проекту. Вони підтримали зусилля Верховної Ради та ЄС і ПРООН на вдосконалення законотворчого процесу та парламентського контролю.


Довідково:
Офіс парламентської реформи (ОПР) буде виконувати функції дорадчої групи керівництва Верховної Ради України та Апарату Парламенту під загальним керівництвом Голови Верховної Ради.
Особлива увага приділятиметься підвищенню спроможності Верховної Ради щодо: планування законодавчого процесу, управління персоналом, електронного парламентаризму, комунікацій; громадянської просвіти.
Проект розрахований на два роки і триватиме до лютого 2021 року. Його загальний бюджет становить 3,4 млн. доларів. Ці кошти виділені ЄС для впровадження проекту. Впроваджуватиме проект Програма розвитку ООН.

Немає коментарів:

Дописати коментар