Интернет реклама УБС

22.03.19

В’ячеслав Малинa «НАСОЛОДА»

Київська галерея Triptych: Global Arts Workshop представляє новий проект В’ячеслава Малини «НАСОЛОДА», експериментальну живописну серію, виконану на шестикутних полотнах в авторській техніці «експресивний пуантилізм». Шестикутник, або гексагон, часто зустрічається в природі: у бджолиних стільниках і панцирах черепах, кристалах води і молекулах вуглецю, структурі ДНК і атмосфері планети Сатурн. Він символізує гармонію, рівновагу, силу, а також «шосте почуття» – таємничий внутрішній навігатор, що допомагає людині відрізнити правду від кривди в мінливому світі.

За словами митця В’ячеслава Малини:

«НАСОЛОДА – природне прагнення до гармонії, балансу сил, свободи прояву духовних рухів і безкорисливості, але насолода не як самоціль, марнотратство, самоодурманення розкішшю… Об'єктивно гарним, досконалим, за деякими винятками, виглядає лише життєздатне, здорове, квітуче, родюче, нехай навіть воно має загрозливу руйнівну форму. Уявлення про «красу» виховується в процесі соціалізації особистості та запам'ятовується з раннього дитинства. Естетичний смак вносить гармонію в суспільство, уявлення краси робить людину цілісною, бо вимагає згоди обох її натур, а наявність ідеалу, за яким вимірюється дійсність, нівелює примус і особистість отримує свободу.

Потреба в естетичній НАСОЛОДІ – специфічний вияв невсипущої жадоби до цілісності, єдності і завершеності, яка гармонізує, відновлює життєздатність, загальну активізацію, формує творчий потенціал і психічний баланс. Ця потреба найбільш нагальна тоді, коли втрачається тотожність з дійсністю, росте незадоволення нинішнім станом справ, в моменти занепаду, втрати віри і стимулів до боротьби та творчості... тоді через естетичну НАСОЛОДУ, через емпатію до творів мистецтва, розряджається внутрішня напруженість, адже в красі є і гармонія, і спокій».

На думку Мирослави Хартмонд, кураторки проекту і директорки галереї Triptych: Global Arts Workshop, «творчості В’ячеслава Малини притаманне оригінальне просторове мислення та експериментальний підхід. Він сміливо експериментує з матеріалами і сюжетами. Модульність експозиції викликає асоціації зі стародавнім мистецтвом мозаїки, а також досконалістю світобудови. Незвичайність форми полотна нагадує супрематичні пошуки Казимира Малевича та геометричну абстракцію Ельсуорта Келлі, адже В’ячеслав Малина за допомогою формальних прийомів намагається передати не сюжет, а відчуття, яке важко описати словами. «Кондитерська» палітра і невимушена грайливість композицій викликають світлі спогади дитинства, закликаючи глядача знову навчитися щиро радіти».

ПРО ХУДОЖНИКА

В'ячеслав Малина народився у 1975 році в селищі Геологів на Кіровоградщині. Закінчив Київський Національний університет будівництва та архітектури (2007 р.). Учасник персональних та групових виставок з 2010 року. Автор техніки «експресивного пуантилізму». Живе та працює в Києві.




Немає коментарів:

Дописати коментар