Интернет реклама УБС

18.04.19

«Відлуння грецької античності»

     У Національному музеї українського народного декоративного мистецтва відкрилась виставка «Відлуння грецької античності».           

     Виставка створена завдяки приватній колекції «Acroteras Griegas», яка складається з великої кількості декоративних керамічних виробів – антефіксів (лобової черепиці). Антефікси використовувалися ще за часів Стародавньої Греції – ними оздоблювали дахи античних храмів, що надавало їм урочистого вигляду і увиразнювало на тлі інших будівель.

     Представлені на виставці антефікси походять з різних куточків материкової Греції та грецьких островів і належать до періоду грецької архітектурної неокласики 1880–1910 рр., в якій уособлено дух еллінської культури та історії.

     Відродження антефіксового дизайну в Греції в 19 ст. збіглося зі звільненням Греції від турецького поневолення і тим самим засвідчило не лише життєздатність давньої традиції, а й намагання через архітектуру утвердити власну культурну й національну ідентичність.
   
     У цей період антефікси були особливо популярними в усіх куточках Греції; майстри-керамісти розвинули виробництво антефіксів до надзвичайно високого художнього рівня. Широке розмаїття антеміонів – зразків рослинного орнаменту у вигляді листя пальмових дерев, а також скульптурних зображень давньогрецьких богів Гермеса, Гефеста, Посейдона, Афіни та інших міфологічних персонажів, запанувало в ті часи на дахах грецьких будинків. Представлене у різних формах, це стилізоване орнаментальне оздоблення карнизів будинків було символом життєвості, багатства, могутності та добробуту.

      Колекція належить грецькому архітектору Васіліосу Цітуросу. Він працює в галузі реставрації та збереження неокласичної архітектурної спадщини. Спеціалізується на архітектурі Кикладських островів (Греція). Вивчав архітектуру в Римі та Венеції. Його закоханість в орнаментальну архітектуру проявилася після повернення до Афін з Італії у 1996 р. Відтоді він займається активними дослідженнями неокласичних будівель Афін. Працює в галузі архітектурного дизайну з використанням місцевих матеріалів (дерева, каменю, мармуру і глини) та врахуванням особливостей місцевої архітектури. Віддає перевагу неокласичній архітектурній традиції. 

 Виставка працюватиме до 5 травня 2019 р.

Немає коментарів:

Дописати коментар