Интернет реклама УБС

31.05.19

Dиставкf "Остінато" в галереї БІЛІЙ СВІТ





Виставка «Ostinato» – це зустріч двох художників, для яких тема людяності в мистецтві є головною. Матвій Вайсберг представляє графічні цикли «Слабкий антропний принцип» і «Дороги».
Великий цикл «Слабкий антропний принцип» був розпочатий ще в 2004 році. Його роботи визначають художника як спостерігача Всесвіту. В даному випадку вони присвячені прощанню автора з небом за вікном майстерні та з видом, який ось-ось буде закритий висотними домами.
Серія «Дороги» – це спостереження автора під час подорожей за видами з вікна потяга або автобуса. Раніше художники, що працюють з історичним класичним пейзажем, просто вибирали статичну точку зору. Вид картинки, що постійно змінюється, був їм недоступний.
Пінхас Фішель представлений роботами з серій «Ктуби» і «Пристрасті навколо єдинорога», виконаних в техніці paper cut.
Ктубою іудеї називають ритуальний шлюбний договір. Серія «Ктуби» стала результатом багаторічного вивчення художником єврейських артефактів. Прагнення природи утримати людину, що втратила істинність, від самознищення – центральний сюжет «Пристрастей навколо єдинорога».
Авторська мотивація до створення обох серій знаходиться в області досліджень нових образних можливостей paper cut (вирізної картини), таких як: ілюзія симетрії, ілюзія відсутності симетрії і ефект подвійного враження. Ряд представлених творів натхнені традицією розпису клавесинів 16-18 століть.

Пристрасті навколо єдинорога.
Вперше я побачив колекцію розписних клавесинів в берлінському Музеї музичних інструментів. У них було все, що мене в той момент займало: композиційні рішення на не прямокутна форматах, синтез механіки, живопису, графіки і навіть скульптури, підпорядкування формальної складності ясності музичного ладу і багато іншого. У той час я ще не знав, що клавесини розписували відомі художники, такі як Ян Брейгель, Аннибале Карраччі, Ноель Койпель або Крістоф Юе, Пітер Пауль Рубенс і Марк Шагал. Мені просто стало ясно, що, рано чи пізно, враження від побаченого втіляться в якісь авторські художні форми, але які - було незрозуміло.

Через якийсь час мені запропонували на фольклорному фестивалі «Шешори», провести майстер клас по рейзеле - єврейському аналогу української витинанки. Все б добре, та тільки про рейзеле я не знав нічого! Готуючись до майстер класу, я несподівано сам зайнявся «паперовим мереживом», і виявив безліч оригінальних можливостей різьбленої картини. Це і нестандартні згини, ігри з симетрією, здатність техніки зберігати твір на різних етапах виконання (що неможливо в живопису) і т.д. Загальноприйнятий міжнародний термін для позначення творів вирізаних з паперу - paper cut.
Перші мої досліди paper cut втілилися в серії «ктубу».
Ктуба - це єврейський шлюбний контракт, оформлення якого перетворилося на один з жанрів єврейського мистецтва.

Одного разу, в період мого нового захоплення, я став свідком вуличної сцени. Молода гарна жінка йшла по вулиці в супроводі симпатичного молодого кавалера і притискаючи до вуха смартфон шалено кричала: «Я вб'ю її! Скажи цій с ..., що я її скалічив! »Потік лайки розтікався по квітучому зеленому місту. Особа супутника дами виражала безпорадність і біль. Здавалося, в цей момент він втрачає любов. Жінка кричала, люто розмахуючи руками і не звертала ні на кого уваги.
І мені здавалося все навколо, весь світ звертається до неї, просить її: «Зупинись! Що ж ти робиш, ти ж губиш себе! ».
Спогад про цю, по суті, банальну сцену, чомусь став мене жахливо турбувати. Це було як мана. Я нескінченно малював жінок-бійців і чоловіків, які силились їх розняти, тварин і комах. У якийсь момент я зрозумів, що суттю теми є конфлікт жінки з самою собою, і для її вираження, центральносиметричне зображення paper cut ідеально підходять. Незабаром з'явилася перша картина, що дала назву всій серії, «Пристрасті навколо єдинорога».
Побачивши закінчений твір, я подумав, що він дуже «музичний». Його чіткий ритм, що повторюються фігури, міфологічність сюжету змусили мене згадати про виставку розмальованих клавесинів в берлінському Musikinstrumenten Museum.
Так з'єдналися мої захоплення різного часу. А далі було багато цікавої роботи, проб і формальних експериментів, результати яких представлені на цій виставці.
Представлені роботи пропонують глядачеві пережити ефект подвійного враження, знайти відмінності в оманливих симетричних відображеннях, виявити різницю між першим поглядом і вдумливим розглядом.

Пінхас Фішель

Немає коментарів:

Дописати коментар