Интернет реклама УБС

02.06.19

Нагальні питання реформування системи охорони здоров’я в Україні обговорили під час круглого столу у Верховній Раді

27 травня за ініціативи голови Комітету з питань охорони здоров’я Ольги Богомолець уВерховній Раді відбулася зустріч національних експертів у сфері охорони здоров’я та професійних медичних асоціацій з представниками громадської організації Network 20/20 (США), що опікується питаннями міжнародної співпраці.
Захід пройшов у форматі круглого столу, під час якого були обговорені нагальні питання реформування системи охорони здоров’я в Україні.
У заході взяли участь народні депутати, представники Національної академії медичних наук України, Української медичної експертної спільноти, Всеукраїнського лікарського товариства, професійних медичних асоціацій (Української асоціації сімейної медицини, Асоціації стоматологів України та інших), професійних спілок працівників охорони здоров’я, Українського союзу промисловців і підприємців, а також фахівці, експерти, науковці та практики.
Відкриваючи засідання, голова Комітету з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець зазначила, що головним критерієм успішності медичної реформи має бути збільшення тривалості життя населення. На сьогодні, за її словами, показники тривалості життя в Україні є одними з найнижчих у Європі. Невтішною є також динаміка даного показника.
«Населення України скорочується невпинними темпами. Щороку нас стає на 200-300 тисяч менше. І це не враховуючи процеси від’ємної міграції. Якщо не буде змінена гуманітарна політика держави, то населення України вимре повністю в середньому за 180 років», - наголосила О.Богомолець.
За її словами, у східних областях, якщо смертність продовжить перевищувати народжуваність, система охорони здоров'я буде недоступною, не зміниться гуманітарна політика, населення вимре за 80-100 років –це лише три покоління. З врахуванням еміграції, цей час скорочується в половину – до 40 років.
Вона також зазначила, що у світі є приклади інших країн, яким вдалося збільшити тривалість життя і ми це можемо зробити.
На думку голови Комітету: «Збільшення тривалості життя і зменшення смертності є головним критерієм оцінки ефективності державної політики і ефективності реформи медичної галузі. І без цього рух нашої країни вперед не можливий».
О.Богомолець повідомила, що розроблена стратегія, яка дозволить зменшити смертність і збільшити тривалість життя. Одним із елементів цієї стратегії є Закон «Про загальнообов’язкове державне медичне страхування», без якого доступність медицини в Україні не відбудеться.
Народний депутат назвала ряд позитивних змін, що впроваджуються в ході реформи, яка зараз триває в галузі: зміна моделі фінансування, впровадження закону про закупівлі через міжнародні організації, програма Доступні ліки та інші. Водночас, вона висловила свої зауваження щодо їх реалізації.
Національні експерти у сфері охорони здоров’я та професійних медичних асоціацій у ході круглого столу поінформували членів делегації Network 20/20 щодо їх бачення позитивних і негативних наслідків розпочатого реформування системи охорони здоров’я України, а також можливих шляхів подолання останніх.
У коротких доповідях вони представили експертну оцінку стратегії реформування національної системи охорони здоров’я, поточного стану та перспектив реформування на первинному та високоспеціалізованому рівнях надання медичної допомоги, реформування галузі громадського здоров’я, проблем стандартизації та електронного здоров’я, перспектив запровадження лікарського самоврядування та проблем захисту трудових прав працівників сфери охорони здоров’я, а також правових аспектів медичної реформи.
Учасники круглого столу відзначили відсутність єдиної концепції та стратегії розвитку охорони здоров’я і наголошували на необхідності комплексного підходу до реформи медичної галузі.
Експерти підкреслили необхідність формування належної системи фінансування галузі охорони здоров’я, розвитку і підтримки кадрового потенціалу, розробки єдиних стандартів і тарифів, забезпечення ефективної комунікації з Міністерством охорони здоров’я.
Виступаючі зазначали, що, окрім збільшення тривалості життя і зниження смертності, одним із критеріїв покращення медичного обслуговування має бути його доступність.
Після виступів українські експерти відповіли на запитання представників організації Network 20/20.

Немає коментарів:

Дописати коментар