Интернет реклама УБС

01.08.19

Дитячий хор «Щедрик» підкорив Відень

У середині липня київський дитячий хор «Щедрик» повернувся до столиці з черговою перемогою, цього разу в Австрії. «Щедрики» посіли перше місце з відзнакою “видатний успіх” у дорослій категорії «Жіночі хори» на XIII Міжнародному молодіжному музичному фестивалі-конкурсі хорів та оркестрів «Summa Cum Laude» (SCL Festival 2019), який проходив з 5 по 10 липня на кращих музичних сценах Відня — у Золотому залі Musikverein і Великому залі Konzerthaus.
Музична столиця Європи спершу поставилася до українського колективу зацікавлено, але стримано, адже, з одного боку, «Щедрик» був рекомендований колишнім арт-директором фестивалю Юргеном Партаєм, а з другого — справжня українська культура, на жаль, усе ще залишається там майже terra incognita. І журі конкурсу, і колеги по цеху не зовсім уявляли рівень українського учасника. Втім, уже першого конкурсного дня «щедрики» стали справжньою сенсацією фестивалю. Журі відзначило високий рівень виконавської майстерності, «європейське» звучання та складний репертуар хору. З-поміж інших конкурсантів (зокрема жіночих австралійських хорів Mercedes College Select Choir і Penrhos College Chorale) їхнє виконання вирізнялося глибиною та витонченою драматургією. Здатність дітей різного віку повноцінно «проживати» твір на сцені, відчувати та передавати весь спектр емоцій — заслуга художнього керівника хору, головного диригента Маріанни Сабліної. Очоливши «Щедрик» 2003 року, вона прагне не лише зберегти унікальний формат колективу, яким з 1971 року керувала її мати Ірина Сабліна, але й успішно продовжувати його тріумфальну біографію. Під орудою Маріанни Сабліної географія конкурсів і фестивалів розширюється, а перемоги залишаються незмінними: перші місця в усіх міжнародних конкурсах, у яких «Щедрик» бере участь, а також робота у спільних проектах із видатними музикантами сучасності на найвизначніших сценах світу.
Якщо музика — універсальна мова, то «Щедрик» володіє нею досконало, щоразу збільшуючи кількість своїх шанувальників. Так сталося і на VII Міжнародному фестивалі-конкурсі оркестрових і хорових колективів у Флоренції 2018 року. Саме там перемога хору в усіх номінаціях і присудження йому Гран-прі «Золотий Давид» спонукали голову журі, австрійця Юргена Партая особисто запросити киян до участі в SCL Festival 2019.
Однак попри очевидне міжнародне визнання, радість від такої пропозиції затьмарилася банальним браком коштів на поїздку колективу, до концертного складу якого входить 55 дітей. Один із найкращих дитячих хорів світу з 50-річною історією залишається у статусі самодіяльного гуртка Палацу творчості дітей та юнацтва Печерського району м. Києва, тому участь у міжнародних заходах — це завжди виклик не тільки професійний, а й фінансовий.
Протягом тривалої, по-справжньому виснажливої епопеї з пошуком грошей керівництво хору та партнерська організація (останні три роки нею є ГО «Міжнародний інститут культурної дипломатії») в особі директора Тетяни Калити зверталися до кількох державних установ, фондів і приватних осіб. У найкритичніші моменти, коли участь «щедриків» у віденському конкурсі була на межі зриву, на допомогу прийшли подружжя Ольги та Андрія Анісімових і компанія «Інфопульс-Україна». Приватна ініціатива і цього разу виявилася ефективнішою за громіздкі, неповороткі механізми фінансування державними структурами. Утім, варто віддати належне: на певному етапі до процесу активно долучився Український інститут при МЗС України.
«Ми разом створили прецедент: за майже півстолітню історію існування „Щедрика“ вперше державна структура взяла на себе фінансування проекту, робота над яким тривала з вересня 2018 року, коли ми отримали запрошення на фестиваль», — коментує Тетяна Калита.
Саме у вересні 2018-го під час зустрічі у Києві Федерального канцлера Австрії Себастьяна Курца з Президентом України Петром Порошенком 2019 рік було проголошено білатеральним Роком культури Україна-Австрія. На цьому була побудована кампанія МІКД із залучення коштів, а також офіційне звернення до Українського інституту з пропозицією включити участь «Щедрика» у віденському конкурсі до державної програми культурних подій року.
«У нашій спільній роботі з Українським інститутом надзвичайно важливим для мене було не просто переконати в доцільності фінансування, а й захопити, закохати держслужбовців у те, що робить хор „Щедрик“ для України, — продовжує Тетяна Калита. — З нами працювала проектний менеджер Інституту Альона Кухар, яка дбала про дотримання всіх вимог українського законодавства з державного фінансування і виявила себе як дуже відповідальна та небайдужа людина. І недарма: український «Щедрик» укотре гідно представив свою країну на світовій музичній сцені».
Як уже було зазначено, SCL Festival традиційно влаштовує конкурсні та концертні виступи у найвідоміших залах австрійської столиці. За 13 років існування він охопив понад 14 тисяч учасників із 42 країн 5 континентів світу, ставши важливим осередком міжнародної комунікації.
Про свої враження розповідає учасниця «Щедрика» Варвара: «За мої п’ять років у концертному складі хору ця поїздка, певно, стала однією з найбільш насичених подіями та наймасштабнішою за кількістю хористів — таких самих, як я, тільки з різних куточків планети. Ми співали у чудових залах з фантастичною акустикою, дуже тісно й тепло спілкувалися з хорами із Бразилії та Австралії, вони нас вітали і щоразу при зустрічі хвалили».
Звучання нашого хору оцінили і фахівці. У рамках фестивалю відбувся 45-хвилинний майстер-клас з Люком Антонісом — членом журі, диригентом Хору Фламандського радіо. Його враження від професійного спілкування було захопленим: «Я слухав хор протягом фестивалю. Від початку було зрозуміло, що це дуже добре підготовлений колектив. Мене вразило звучання і манера подачі матеріалу, адже хористи демонстрували справжню емоцію: таке рідко зустрінеш… У зв’язку з цим я б побажав цьому колективові якомога більше бути присутнім у міжнародному музичному просторі, щоб хор поширював сучасну українську музику в інших країнах світу». Люк жалкував, що в нього немає власного фестивалю в Бельгії, куди б він міг запросити наш «Щедрик». Натомість це зробив інший член журі, лектор з Братислави Мілан Колена, а також арт-директор фестивалю Саул Сакс, який запропонував художньому керівникові «Щедрика» Маріанні Сабліній подальшу співпрацю.
«Крім обов’язкових для виконання чудових творів Пярта і Жанекена, я складала конкурсну програму, керуючись власними уподобаннями. І тим приємніше було відчути реакцію публіки та непідробну професійну зацікавленість журі саме цією частиною репертуару: поряд з популярними у світі Арво Пяртом і Валентином Сильвестровим, жвавий інтерес до сучасної української музики викликали акапельні твори Вікторії Польової та Ганни Гаврилець. Майже на 100 відсотків переконана, що ступінь зацікавленості свідчить про те, що творчість цих композиторів знайде своє місце в репертуарі кількох світових музичних колективів», — каже Маріанна Сабліна.
Під час SCL Festival 2019 сталася ще одна неординарна подія. Концерт і майстер-клас «щедриків» відвідала хормейстер з Канади Елейн Квілічіні, яка запам’ятала переможний виступ нашого хору в канадському Пауелл Рівер ще у 1991 році! Було приємно почути, що присутність «Щедрика» на австрійському конкурсі стала для неї найбільш переконливою рекомендацією для участі її колективу у цьому заході наступного року.
Насправді насичені подіями п’ять фестивальних днів (конкурсна програма, два концерти у Музичному театрі (MuTh) та Будинку музики (Haus der Musik), два майстер-класи, зрештою гала-концерт у Konzerthaus, у якому хорове відділення завершував урочистий твір австрійського композитора А. Кубічека «Gloria» у виконанні «Щедрика») промайнули, мов одна мить.
Тож концерт «Мить і вічність» в абатстві Клостернойбурга (передмістя Відня) на зворотному шляху додому став красивим завершенням цьогорічної поїздки «Щедрика». Концерт відбувся за підтримки Посольства України в Австрії та місцевої громади. Його організатори та учасники Михеїл Менабде (диригент) і Юлія Рубанова (перша скрипка) — наші  співвітчизники, які вже кілька років живуть і працюють в Австрії. Крім хорових творів, у концерті прозвучала інструментальна п’єса А. Пярта «Fratres» (солістка Ю. Рубанова) та «Missa Brevis in B» В. А. Моцарта у виконанні камерного оркестру, хору «Щедрик» і солісток з Австрії — Мареліз Гербер, Анни Манске та Ельзи Джаннуліду. Уже під час першої і єдиної (!) репетиції дитячого хору з досвідченими виконавцями стало зрозуміло, що всі учасники отримують професійну насолоду від спільного музикування.
Про це захоплення свідчать дописи австрійських вокалісток у соціальних мережах: «Не знаю нічого подібного до цього виконання Моцарта з прекрасними колегами й у цьому дивовижному місці…»; «…Де б ви не побачили хор „Щедрик“, ідіть і слухайте!»
Вочевидь, «Щедрик» завжди переконливо звучить на музичних сценах і буквально втілює в життя девіз Міжнародного інституту культурної дипломатії: «Щоб нас світ знав із наших уст».

Немає коментарів:

Дописати коментар