Интернет реклама УБС

02.07.20

Чим краще онлайн барахолки звичайних ринків? Блошиний ринок в Україні: За і Проти.

З Америки до нас прийшла тенденція купувати речі «з рук». В усіх європейських країнах є спеціальні ринки, де можна продати або обміняти непотрібні вам речі. І, на відміну від нас вони не рідко віддають корисні речі задарма.
В Україні в багатьох містах такі ринки існують вже досить давно. Наприклад, у Києві їх можна знайти на Петрівці, на Куренівці, Дарниці, Лівобережній тощо. У Львові це відомий усім Вернісаж, а у багатьох інших містах — свої місцеві. Українці купують, продають, або віддають потрібні й непотрібні їм речі на постійній та тимчасовій основі. Такий вид товарообігу люди обирають в основному через те, що рівень життя основної маси населення далеко не високий. Проте, як виявилося, це не єдина причина.

За опитуванням у соціальній мережі Facebook, яке проходили 38% чоловіків та 62% жінок віком від 23 до 49 років із середнім рівнем доходу :

57% користуються барахолками досить часто, 18% - інколи, а іншим 25% ніколи не доводилося вдаватись до подібних заходів. Виходить, 75% жителів України, які мають постійний дохід користуються купівлею та продажем б/у товарів.
Якщо походити по таких ринках можна знайти абсолютно усе: від дитячих іграшок до техніки та меблів. Окрім звичайного одягу, посуду, книг, запчастин та прикрас на барахолках також можна знайти антикваріат, колекційні предмети, рідкісні товари та речі зроблені своїми руками.
Насправді, окрім користі від такого шопінгу можна ще й непогано зекономити. А якщо ви вмієте торгуватися, ваш гаманець взагалі майже не постраждає.
Видно, що з роками кількість покупців на таких ринках тільки росте, і навіть кілька разів на рік у більшості міст України проходять величезні ярмарки, деякі з них благодійні. Так, у Києві це усім відомий Кураж-Базар, заради якого люди з’їжджаються не лише з околиці, а й з інших міст. Кураж Базар — це івент зі стильними б / у речами та молодими українськими брендами, антикваріатом, вінілом, коміксами та фірмовими дитячими речами за смішні гроші. Це не просто величезний блошиний ринок – це цілий фестиваль, продавців та гостей супроводжують музика, гаряча атмосфера, їжа та напої, фотозони, кращі діджеї Києва, селебретіз,  популярні музиканти, і тд. Більша частина зароблених грошей зазвичай йде на благодійність, і навіть інколи тільки на неї. Про аналоги такого заходу за кордоном зараз немає інформації.
Тобто, люди створюють ціле свято з такого, здавалося б, не зовсім святкового приводу. Що в котре доводить що українці вміють не лише допомагати, а й круто розважаються.
Оскільки наше покоління – ера технологій, у 21 столітті для зручності були створені десятки різних онлайн майданчиків (olx, letgo, шафа, klumba, kidstaff, оголоша).
Це ті ж самі блошині ринки, тільки у твоєму телефоні. Вони досить швидко почали набирати популярність через неймовірну зручність. А кому б не сподобалося ідея зекономити не виходячи з дому? Люди почали активно завантажувати свої непотрібні речі на вище перераховані платформи, та купувати все чого їм не вистачало, і це однозначно мало успіх по всій Україні. Таким чином, у людей, які живуть у невеличких містечках та селах з’явилися можливість купувати усе необхідне з телефону. Погодьтеся, доставлення поштою все ж таки дешевше, аніж дорога у місто до магазину.
З моменту виходу у світ першого аналогу сучасних програм для оголошень пройшло вже понад десять років. Деякі такі програми люди вже переросли, деякі вийшли на ринок ще зовсім нещодавно, а є такі, яки вже не один рік слугують українцям. Оновлення та нові програмні можливості призвели до появи на таких майданчиках продавців та перекупників, які зараз заполонили увесь інтернет-простір. Зазвичай вони пропонують людям підробки та китайські товари. З їх появою на сайтах почали з’являтися нові правила, нововведення, і найголовніше – платні послуги, які частково обмежили доступ українців до тих чи інших послуг. Зараз все більш менш стабільно: зростає якість інтерфейсу – збільшується ціна. Якщо взяти до уваги усе вище сказане, можна зробити припущення, що через кілька років ціни у цих додатках виростуть на досить великий відсоток і українці повернутися до “живих” блошиних ринків.
А поки цього не сталося і нам є що обговорювати, проаналізуймо додатки для онлайн-оголошень і з’ясуємо чому українцям подобаються та не подобаються подібні ресурси.
Тож, зважимо усі переваги та недоліки купівлі на таких сайтах:
Низькі ціни;
Можна поторгуватися;
Можливість купити те, чого вже не виробляють, або немає у вашому регіоні;
Часто зустрічаються перекупники, у яких можна знайти будь-який товар, який вам потрібен за копійки.
Якщо вам потрібна якась разова річ (наприклад підручник в школу), ідеально купити її у того, кому вона більше не потрібна. Це врятує одне дерево і продовжить життя книзі, до того з це дуже дешево (Візьмемо до прикладу підручник з математики, який у магазині коштує понад сто гривень, а у людей можна купити починаючи від 20 грн, залежно від стану).
Серед дівчат стало популярним купувати на таких платформах залишки дорогих люксових парфумів. Все досить логічно: якщо не знаєш як пахне аромат, не дуже хочеться платити за нього велику суму, а спробувавши можна зробити для себе вибір.
Але не все так яскраво, як того хотілося б, адже куди без недоліків.
Нерідко стан і вигляд речі відрізняється від очікуваного, а продавець не збирається розв'язувати проблему. Скарги у підтримку не завжди приносять той результат який хотілося б, ну і звичайно, кошти вам ніхто не поверне.
Часто трапляються недобросовісні продавці, які обманюють людей на гроші. Іноді це невеличкі суми до 500 гривень, але траплялися випадки коли люди втрачали кілька десятків тисяч. І, на жаль, дуже рідко вдається покарати онлайн злочинців. Тому будьте обачними з цим: на торгових платформах зазвичай є іконка з датою реєстрації людини на сайті. Якщо акаунт зареєстрований всього кілька днів, або навіть тижнів — не слід відправляти на картку гроші. Можна попросити надіслати післяплатою, а на olx є функція безпечної угоди «olx доставлення". Якщо є можливість зустрітися у вашому місті — зустрічайтеся в людних місцях і коли на вулиці світло.
Більшість сайтів застерігає своїх користувачів купувати речі у тих продавців, які фото роблять самостійно. Нерідко фотографії беруть з офіційних сайтів, або у постачальників, чи навіть в іншого користувача, а вони в 65% випадків відрізняються від справжнього вигляду товару, звідки знову випливає проблема небажання продавця повернути кошти.
Купувати щось таким чином, чи ні — особиста справа кожного. Якщо бути обережним, купувати речі з рук може бути дійсно вигідною справою, але пам’ятайте, що недарма люди кажуть: «Немає довговічнішої речі ніж та, яка лиш одного господаря мала».


Юлія Павлюк

Немає коментарів:

Дописати коментар