Интернет реклама УБС

08.07.20

Благодійна діяльність, допомога

Благодійність - надання допомоги (безоплатної або на пільгових умовах) тим, хто її потребує.  Основною рисою благодійності є добровільний вибір виду, часу і місця, а також змісту (цільової) допомоги.

 Всього ж більш убогих не забувайте, але, наскільки можете, під силу годуйте і подавайте сироті і вдовицю виправдовуйте самі, а не давайте сильним губити людину.

Повчання Володимира Мономаха


 Згідно науковим дослідженням, основні причини благодійності полягають у тому, що люди за своєю природою також і альтруїстичні, ними рухає бажання допомогти іншим.

 Люди відчувають себе краще, коли жертвують гроші.  Економісти називають це «теплотою альтруїзму»

 До спонукальних причин благодійності відноситься усвідомлення її учасниками причетності і відповідальності за світ, в якому ми живемо.

Усвідомлення це відкриває суспільно значущі завдання різного рівня ієрархії, вкладення сил і засобів в вирішення яких обіцяють суспільству в цілому (або тій чи іншій його підсистемі - від сім'ї, роду, підприємства, мікрорайону до міста, країни і т. д.) Помітно більша справа і віддача , ніж в особисте самовдосконалення (від духовного, фізичного, професійного до фінансового), але з різних причин не вирішується тут і зараз при існуючих обставинах.  Серед цих причин часто не стільки нестача сил і засобів, скільки затягнутість узгодження відповідних питань на верхах, небажання інших брати на себе відповідальність в обставинах, що вимагають певної грамотності і сміливості, наукові амбції і суперечки різних вчених і наукових шкіл, крайня неквапливість і недостатня якість  законотворчої діяльності, а часом і просто нестача відомостей про ті чи інші обставини або події, при яких доцільно стороннє втручання.

 Благодійність в вихідному сенсі цього слова має на меті більш швидке, гнучке і менш накладне (з точки зору обраного горизонту планування) зміцнення тієї суспільної системи, в межах якої вона здійснюється.

Оскільки будь-яке планування (включаючи благодійну діяльність) так чи інакше передбачає вибір місця, людей, предметів і явищ, по відношенню до яких передбачається благодійне втручання, а також відрізка часу, протягом якого очікується позитивний відгук і показники (критерії) того, що це втручання  позитивне, благодійна діяльність може бути розділена по:

 часу планування (наприклад, короткострокова, середньострокова, далекострокове планування);

 місцю (місцева, міська, на рівні країни, материка і т. д.)

 професійна, технологічна, конфесійна, національна, вікова і т. п. спрямованості.

 джерелам підтримки (державні, галузеві та громадські фонди, міжнародні і зарубіжні установи, спільноти громадян, окремі особи і сім'ї, ...) і т. д.

 Форми вираження благодійної діяльності

 вироблення і передача знань і умінь про більш успішних, заохочування корисних даній громадській системі (на даному часовому відрізку і за певних обставин) видів діяльності, створення прийнятних умов (середовища) для їх здійснення і діяльне запрошення до участі в них ( «дарувати вудку,  а не рибу »).

передача їжі, майна та інших предметів споживання, а також засобів їх придбання, в тому числі грошей

безкорисливе виконання робіт, надання послуг (діяльність про боно)

 інша підтримка

 Роздрібна благодійність

Надання адресної цільової фінансової допомоги фізичним, і юридичним особам в достатньому для задоволення потреб її одержувачів розмірі.

 Гуманітарна допомога

Надання продовольства, одягу, ліків та ін .. Найбільш ефективні ті види гуманітарної допомоги, які стимулюють діяльність, наприклад, мікро-кредити (безпроцентні), а також заходи з очищення води та надання освіти.

 Соціальна допомога

Робота з незахищеними верствами населення, дітьми, людьми похилого віку та інвалідами.

Надання послуг у професійній діяльності благодійним, громадським та іншим некомерційним організаціям, а також приватним особам, які не можуть подібну допомогу оплатити (т. н. Про боно).  Ця діяльність не включає в себе іншу благодійну діяльність, зокрема фінансування різних програм і проектів, організація та проведення заходів, передача в дар речей або грошових коштів і т. п.

Громадська підтримка благодійності

Розумна благодійна діяльність зазвичай знаходить підтримку в суспільстві, в тому числі у вигляді:

 особистої участі окремих громадян і установ;

 державної - в якості заохочення помітних і успішних благодійних починань (від зниження податків на відповідні витрати до присвоєння різних почесних, в тому числі державних, звань.

 Благодійні організації можуть знаходити кошти на свою діяльність декількома способами:

отримання благодійних пожертв від організацій і приватних осіб;

 отримувати гранти і цільове фінансування з інших благодійних фондів;

 вести комерційну діяльність;

 інвестувати власні кошти в цінні папери, зберігати в депозиті та ін .;

 вести іншу не суперечить законодавству фінансову діяльність.

 Перші благодійні фонди виникли на початку XX століття в США, завдяки зусиллям відомого промисловця і філантропа Джона Рокфеллера.  Саме Дж. Рокфеллер висунув ідею поставити благодійність на регулярну основу, запропонувавши створити «трест благодійності».  Першою організацією такого типу стала «Рада з загальної освіти» (1902 г.), яка пізніше увійшла до складу фонду Рокфеллера.  По прикладу Рокфеллера пішли й інші великі підприємці США: Ендрю Карнегі, Білл Гейтс та інші.


 Благодійність має на увазі надання безоплатної допомоги людям у вигляді пожертвувань, милостині.

 Також до благодійності можна віднести безвідсоткову позику нужденним на добровільній основі (тобто якщо вони самі не просили дати в борг, але ви, бачачи їх складне матеріальне становище, пропонуєте гроші на умовах «Повернеш, коли зможеш»).  Ще є вічне пожертвування невитратного майна (як правило, нерухомості), що вважається найкращим видом благодійної діяльності.

 Благодійність і щедрість повинні знаходитися в самому центрі системи цінностей людей Люди, що мають таку можливість, повинні займатися благодійністю регулярно: це і в свята, і в прості дні, не має значення.  Головне, робити добро зі щирими намірами, чистими помислами і добрим серцем.  Надаючи допомогу іншим, ми також звільняємося від гріхів.

 Благодійність - діяння на благо іншим.  Це дуже важливо.  Всім потрібним і позитивним варто ділитися, а не просто зберігати тільки для себе.  Щедре ставлення до чужої тобі людини, гостинність, щирість - це якості, які завжди є цінними серед людей, в суспільстві.

 Якщо раніше благодійність обмежувалася виділенням грантів і пожертвувань безпосередньо або через благодійні фонди та корпоративні програми пожертвувань, то зараз з'явилася велика кількість фінансових інструментів і інститутів для благодійності та соціального інвестування.  У числі таких інструментів: кредити, кредитні гарантії, прямі інвестиції, бартерні домовленості, соціальні біржі, соціальні облігації, вторинні ринки, інвестиційні фонди і багато іншого.  Все це дозволяє більш ефективно залучати приватні ресурси для підтримки соціальних і екологічних ініціатив.

 Інтерес сучасних людей до різних видів благодійності змінюється в залежності від віку.  Допомога тільки грошима характерна для найбільш економічно активних користувачів у віці 25-34 років (35%) і у віці 35-44 років (36%).  Тільки справою частіше допомагають молоді люди у віці 18-24 (33%), ніж люди старшого віку.  Серед людей у ​​віці старше 45 років найбільша частка тих, хто допомагав обома способами (28%), що можна пояснити більш багатим життєвим досвідом цієї групи.


 Наявність докладної інформації про можливості допомогти - головний драйвер, який стимулює участь в добродійності серед всіх людей (54%).  На другому місці - підтримка членів сім'ї і друзів (33%), а на третьому місці з незначним відривом (32%) бонуси за благодійність (податкові відрахування, знижки, подарунки).  Чоловіки підходять до благодійності більш раціонально.  Їх більше, ніж жінок, привертають бонуси (37% проти 28% відповідно) і підтримка дій роботодавцем (34% проти 25%).  Жінкам же в більшій мірі допомогла б підтримка друзів і членів сім'ї (37% проти 30% відповідно), а також наявність більш докладної інформації про подібні можливості (59% проти 49%).

 Більшість людей надають допомогу нужденним і допомагають матеріально.  Найбільша частка пожертвувань припадає на вуличну милостиню, а також спеціальні ящики для милостині і перерахування грошей за допомогою мобільних телефонів на банківські картки. До участі у благодійництві схильні люди мають вищу освіту (72%).

 Люди беруть участі в доброчинності;  найпопулярніший варіант благодійності, набравшійбольше найбільше голосів - переказ грошей на рахунок у відповідь на звернення підтримати будь-яку діяльність;  менше голосів набрали варіанти роботи волонтером участі в благодійних ярмарках і акціях, донорства крові.

Підготував Олександр Майстренко

Немає коментарів:

Дописати коментар