Интернет реклама УБС

21.02.21

Як навчитися батькам розуміти свого тінейджера?


Підлітковий вік багато батьків чекають з острахом. Напруженість і нерозуміння ростуть, а спілкування з дитиною перетворюється на мінне поле. Батькам доводиться важко, адже кожен стукіт у двері і кожен дзвінок може принести звістку про те, що дитині завдали шкоди або вона завдала шкоду. Але всі проходили через це, тому треба ставитись лояльніше. Інколи судження вашої дитини здаються цілком собі зрілими, але при цьому вчинки і реакції на більшість речей поки що не на рівні дорослих. Фізично змінюється тіло, мозок, додайте сюди гормони і ось вам підліток, але біологічні передумови не виправдовують погану поведінку і не знімають відповідальність, але тепер батькам стає зрозуміло, що бунтівливість і грубість - це не усвідомлений вибір, а чергова криза дорослішання, з якою потрібно допомогти впоратися.

Ось поради, як розмовляти з підлітком:

Почніть проводити більше часу разом. Придумайте сімейну традицію де ви будете разом спілкуватися сім'єю.  Похід в кіно щосуботи, в кафе або на природу.  Так ви встановите зв'язок між підлітком і вами і плюс гарний час з сім'єю;

Не варто розмовляти з дитиною, коли ви самі злі або в поганому настрої.  Заспокойтеся, а вже після в доброму гуморі встановлюйте контакт;

Якщо засуджувати дітей, яких не будуть постійно лаяти і набридати повчаннями, то і їм стане набагато приємніше ділитися з нами своїми переживаннями. Не критикуйте рожевий колір волосся чи рваний одяг з дирками. Шукайте схожі інтереси, не треба критикувати. Треба знайти теми, які можна обговорити без істерик і криків.

Якщо підліток почав щось розповідати, він хоче, щоб ви його зрозуміли. Тому зосередьтеся на дитині, встановіть контакт, відкладіть мобільний, отсядьте від ноута.Просто перетворитеся на слух.

Головне правило спілкування з підлітками - намагайтеся побачити в ньому кращі якості. Перед вами людина, яка вважає себе повноцінним дорослим і очікує відповідного шанобливого ставлення до себе.  Вона внутрішньо шукає розуміння і прийняття і готова до співпраці, якщо це прийняття отримає. В одній книзі зазначається: «Підлітку дуже важливо бути видатним, у тому числі у відносинах з батьками. Тому якщо ви переходите на армрестлінг, то підліток буде перемагати будь-якою ціною.» (Дорослішаємо з підлітком. Виховання батьків).

Діти, у яких є обов'язки по дому, вважають себе значущими в сім'ї. Виконання своїх обов'язків вони сприймають як досягнення.

Показуйте і говоріть дітям, що ви їх любите. Слова такі як "я тебе люблю" сприяють тому, що дитина бачить себе в позитивному світлі, приймає себе.  

Владислава Ткаченко

Немає коментарів:

Дописати коментар