Интернет реклама УБС

13.07.21

Підтверджено! Центр Помпіду офіційно анонсував виставку українського мистецтва у Франції

 





7-го липня в Києві на відкритті форуму «M17 International Art Collectors’ Forum» відбулася офіційна презентація проєкту «Україна в Помпіду». Куратор Національного центру мистецтва і культури імені Жоржа Помпіду Ніколя Луччі-Гунтиков вперше офіційно підтвердив закінчення конкурсної комісії та початок підготовки до виставки українського сучасного мистецтва в їхній інституції. А кураторка Вікторія Бавикіна вперше представила публіці перелік та зображення творів, які українські колекціонери передали в якості дару у постійну колекцію Центру Помпіду. 

Проєкт «Україна в Помпіду» є абсолютним прецедентом. Завдяки ньому вперше в історії у одній із топ-5 світових арт-установ пройде повноцінна виставка українського сучасного мистецтва періоду від 60-х років ХХ сторіччя до сьогодні. Загалом до експозиції увійде 164 роботи українських митців: Олександра Ройтбурда, Жанни Кадирової, Олега Мальованого, Євгена Павлова та багатьох інших. В офіційній презентації взяли участь ініціатори та ключові учасники проєкту «Україна в Помпіду»: члени Українського Клубу Колекціонерів Сучасного Мистецтва, українськи куратори та мистецтвознавці, радниця Посла Франції з культурних питань Наталі Берас, а також куратор Центру Помпіду Ніколя Луччі-Гутников.

«Перш за все, нас вразила чудова кондиція дарованих робіт. Окремо ми відзначили регіональну різноманітність українських дарів Центру Помпіду, які репрезентують культуру різних частин країни та відтворюють історичний континуум об’єктами мистецтва: з 60-х років до сьогодні. Комісія мала дуже позитивне враження від колекції і зараз можемо офіційно заявити, що дари є частиною виставки в Центрі Помпіду. Це неймовірна подія, адже ми (Центр Помпіду – прим.) прагнемо зобразити глобальну панораму мистецтва у світі. І репрезентація української культури є дуже важливою у контексті відтворення мистецтва Східної Європи», – коментує реалізацію проєкту «Україна в Помпіду» куратор Центру Помпіду, Ніколя Луччі-Гутников.

«Ми раді, що багаторічна праця та ентузіазм українських приватних колекціонерів та мистецтвознавців дали свій результат. Проведення виставки в Центрі Помпіду – це фактично визнання незалежності та унікальності українського сучасного мистецтва на найвищому рівні. З нетерпінням чекаємо оголошення точної дати відкриття виставки, а поки – працюємо далі, адже попри це вагоме досягнення, українському мистецтву ще є куди розвиватися», – підсумовує Зенко Афтаназів, Президент Українського Клубу Колекціонерів Сучасного Мистецтва та головний ідейний натхненник проєкту «Україна в Помпіду».

Виставка українського сучасного мистецтва в Центрі Помпіду пройде у 2022 році. 

Проєкт «Україна в Помпіду» бере свій початок у 2016 році, коли, за ініціативи Зенка Афтаназіва, Президента Українського Клубу Колекціонерів Сучасного Мистецтва (УККСМ), розпочалися переговори щодо проведення виставки в Центрі Помпіду. Результатом трирічних переговорів між УККСМ та Центром Помпіду стала передача українськими колекціонерами дару зі 164 робіт українського сучасного мистецтва до паризької арт-інституції. Серед дарувальників творів такі українські колекціонери, як сім’я Гриньових та сім’я Павлових, Сергій Лебединський, Володимир Шпільфогель, Андрій Адамовський, Юрій Когутяк, Вадим Мороховський, Зенко Афтаназів, Леонід Комський, Євген Деменок та Тетяна Осадча.

Український Клуб Колекціонерів Сучасного Мистецтва – об’єднання людей, чия пристрасть сучасне українське мистецтво. Метою діяльності Клубу є зміна культурної політики, інтеграція України у світовий культурний контекст, а також розвиток сучасного мистецтва на місцевому, регіональному та міжнародному рівнях. Зокрема задачами Клубу є популяризація колекціонування, як механізму збереження культурного спадку та підтримки українських сучасних митців; організація та проведення культурно-просвітницьких проєктів; каталогізація спадщини сучасного українського мистецтва; налагодження контактів між колекціонерами та музеями, галереями та митцями. До Клубу входять: Зенко Афтаназів, Юрій Когутяк, Михайло Царьов, Андрій Адамовський, Володимир Шпільфогель, Борис Гриньов та Вадим Мороховський.

Центр Помпіду – національний культурний центр у Парижі, який входить до переліку топ-5 світових музеїв сучасного мистецтва. Центр Помпіду є 12-м за відвідуваністю музеєм світу із показником у 912,803 візитерів у 2020-му році, і налічує у своїй колекції понад 100,000 робіт періоду ХХ та ХХІ сторіч від авторів зі всього світу, що є найбільшою колекцією сучасного мистецтва в Європі, і другою (після нью-йоркського Музею сучасного мистецтва) – у світі.

Центр сучасного мистецтва М17 – культурна інституція, що прагне стати місцем діалогу для фахових кіл, платформою для вивчення та дослідження історичних і сучасних культурних процесів. Разом з українськими та міжнародними експертами ми воліємо навчати та надихати українське суспільство; через виставки, різноманітні мистецькі й освітні практики сприяти його позитивній трансформації. ЦСМ підтримує художні експерименти, колаборації та міжнародні обміни для експертів і митців різних напрямів задля інтеграції українського мистецтва до світового контексту. На базі Центру створено ArtСult Club для залучення представників бізнесу, влади, ЗМІ і ширшої аудиторії до еґреґору мистецтва.


Леонід Коваленко

Немає коментарів:

Дописати коментар