Интернет реклама УБС

28.08.21

Чи є у франчайзингу майбутнє в Україні?


Серед усіх видів договірних відносин виокремлюють франчайзинг як ефективний та досить перспективний спосіб ведення бізнесу. Такий вид бізнесу має чимало переваг для обох сторін: для підприємців – стабільний дохід, для фірм і компаній – розширення ринку. Цим можна пояснити його популярність як в Європі, так і в Америці. А тепер розберімося чи так ж комфортно франчайзингу в Україні.

Якщо коротко, то франчайзинг – організація бізнесу, за якою компанія передає певній особі (компанії) право на продаж продукту чи послуги (франшизу). Звичайно ж, на заздалегідь визначених умовах.

Незважаючи на економічні виклики, франчайзинг в Україні продовжує розвиватися в багатьох секторах та регіонах. Вагомою причиною є те, що українці вважають франчайзинг однією з найбільш життєздатних форм інвестування. Це й не дивно, бо такий вид бізнесу пропонує надійні та перевірені бізнес-моделі.

Кількість франчайзингових об’єктів за 2018 рік, у порівнянні із попереднім роком, зросла на 18%. Такий ж приріст було зафіксовано 2019 року. При цьому, вітчизняна франшиза на ринку України «обганяє» іноземну. У 2019 році їх співвідношення становило 77% на 23%. В першу чергу, це пов’язано з доступнішою ціною та простотою налагодження робочих процесів.

На жаль, є й певні проблеми, що гальмують розвиток ведення даного виду бізнесу в Україні. До них відносяться:

Недосконалість законодавчої бази

Відсутність у вітчизняних підприємців досвіду роботи в рамках франчайзингу

Несумлінне ставлення до виконання договірних зобов’язань і до чужої інтелектуальної власності

Низький рівень розвитку банківського кредитування

Новим викликом став Covid-19 та карантин. Епідемія позбавила більшість франчайзингових мереж своїх франчайзі. Найбільше постраждала роздрібна торгівля непродуктивих товарів, сфера розваг, кафе та ресторанів, індустрія здоров’я і краси.  Тобто ті, що потрапили під заборону ведення господарської діяльності під час карантину. Зараз це питання більш менш владналося, а компанії адаптувалися під нові умови роботи.

Якщо аналізувати сьогоднішні тренди франчайзингу по сферах бізнесу, то ситуація така:

Розвинувся внутрішній туризм і те, що з ним пов’язане: готельний бізнес, пансіонати чи «зелені садиби». Причиною є проблематичний виїзд за кордон. 

Зріс попит на франшизи сервісів доставки та пунктів видачі.

В епідемічних умовах збільшилася зацікавленість медициною: аптеки, діагностичні кабінети, центри збору аналізів.

Популяризуються і невеликі продуктові магазини (магазини біля дому, міні-маркети, супермаркети, дискаунтери).

Онлайн франшизи та інтернет-франшизи тільки набирають обертів. Проте, потрібно бути дуже обережним, адже в цій сфері часто зустрічаються низькоякісні та сумнівнів проєкти. До нових онлайн-форматів бізнесу можна віднести: онлайн- медицину, стримінг фітнес, онлайн- навчання тощо.

Громадське харчування не втрачає своєї популярності. Змінився лише попит на проєкти, що мають сильну складову доставки та відносно невеликий чек.

Майже не змінилася кількість заявок на франшизи кав’ярень, фастфуду, розливного пива. Стрімко розвивається сфера кондитерської випічки.

Бізнеси, пов’язані із дітьми, продовжують активно розвиватися – торгівля дитячими товарами, приватні дитячі садки, розвивальні та дозвільні центри, - повідомляє портал Бізнес. Дія

Отже, останнім часом для економіки України характерна активізація малого бізнесу, а відповідно і продажу франшизи. Маючи перевагу готової репутації, попиту на товари чи послуги франчайзі забезпечений на стабільний дохід за умови дотримання усіх вимог франчайзингової компанії та не нанесенню шкоди бізнесу. Такий вид договірних відносин є досить стійким та гнучким до кризових ситуацій, що особливо проявило себе в умовах епідемії Covid-19.

Ангеліна Вовк

Немає коментарів:

Дописати коментар