Интернет реклама УБС

28.08.21

Що це за професії і з чим їх їдять?


 Нещодавно українці дізнались про список найбільш прибуткових онлайн-професій в нашій країні (якщо ви випадково пропустили або ще не встигли переглянути, ловіть посилання:
Фрилансер, стоковий фотограф чи ще гірше – стример та креатор. Брр... Здається на такі слова й образитись можна. Та давайте на чистоту, якщо фрилансерів ми якось та й уявляємо, то з іншими є певні труднощі. Тож гайда розбиратись, що це за професії і з чим їх їдять!

Хто такий фрилансер?

Оу, тільки не кажіть що при згадці слова «фрилансер» ви ніколи не уявляли молодого чоловіка та не просто з ноутбуком, а ще й під пальмою на пляжі. Не робота, а мрія. По суті, це так і є, адже фрилансер – людина яка працює на себе, з будь-якої частини світу: будь-то на Балі чи в рідному селі. 

Факт 1: багато хто помилково вважає, що англ. слово «freelance» українською можна писати як «фріланс» так і «фриланс». Проте за правописом є лише одна правильна відповідь – «фриланс».

Зазвичай фрилансери самостійно визначають скільки коштуватиме їхня погодинна або денна робота, та мають з замовником договірні цивільно-правові відносини, щоб зробити ці відносини легальними потрібно оформити ФОП. 

Здебільшого фрилансери працюють над кількома різними роботами чи проектами одночасно. Деякі з найпоширеніших вакансій такої професії належать до творчих галузей, таких як: графічний дизайн, копірайтинг, розробка веб-сайтів чи фотографія.

Стоковий фотограф? Це як?

З уст сучасної молоді можна почути: «Та я зайшов недавно на сторінку стокового одягу в інсті і надибав там непогану кофтину». Стоковий одяг – це одяг який був виготовлений для продажу але з певних причин не опинився в руках покупця.

Факт 1: з англ. «stock» – запас.

Ок, стоковий одяг це зрозуміло, а хто ж такий стоковий фотограф? Стоковий фотограф – це простісінький фотограф, який, завдяки мережі Інтернет, продає власноруч зроблені фото.

Факт 2: стокові фотографи продають свої роботи на мікростоках та фотобанках – це онлайн-сервіси на яких розміщують різноманітний контент і ліцензії на його використання.

Зрозуміло, що будь-які компанії, журнали, інтернет-сайти потребують цікаву, оригінальні світлину, яка приверне увагу аудиторії, тому копатись в актуальності роботи стокових фотографів ми не будемо.

К-к-креатор, або той хто мізкує

Чесно кажучи, чіткого визначення поняття креатор нема. З лат. мови «creatio»  означає – створення, а креатор, так би мовити, це людина яка генерує ідеї. Від такого працівника можуть вимагати будь-що: від написання рекламного салогану до організації бізнес-зустрічі. 

Якщо зайти на сайт з пошуку роботи і надибати вакансію креатора, то його обов’язки будуть наступними:

  • генерувати нові ідеї;

  • багато, багато і дуууже багато креативити;

  • прописувати концепції, тексти запрошень, слогани, і т. д.;

  • організовувати проекти;

  • відвідувати заходи агентства; 

  • створювати презентації в Power Point.

Факт 1: Щоб стати креатором потрібно бути: фотографом, копірайтером, сценаристом, відеооператором. Простіше кажучи, навчитися створювати якісний контент.

Тобто креатор – це такий собі, креативний різноробочий, який створює контент з нуля.

Стример

Стример – це ведучий онлайн-трансляцій, стримів. Спочатку стримом називали трансляцію відеогри, точніше показ того, як геймер вправно бігає за монстрами і одночасно спілкується із зацікавленою аудиторією. Зараз стрим – щось надто більше, адже крім ігор ведучі транслюють все, що забажають їхні підписними: будь то огляд косметики чи стрижка налисо. І це все звісно за гроші. Під час трансляції стримери ведуть діалог з глядачами завдяки чату або ж відповідають вголос на запитання. 

Факт 1: для проведення трансляцій потрібно зареєструватися на стримінговій платформі, наприклад  Twitch або YouTube. Це найпопулярніші платформи, але є ще CiberGame, GoodGame, WASD, соцмережі.

Найголовніше в роботі стримера – контент. Важливо продумати ідею каналу, знайти свою нішу і фішку, зрозуміти, що змусить аудиторію повертатися до вас знову і знову. Пробиваються наверх ті, хто може запропонувати щось цікаве, має харизму, почуттям гумору, вміє розважити публіку.

Кишковська Юлія




Немає коментарів:

Дописати коментар