Интернет реклама УБС

10.09.21

Перші в Європі та світі: чим варто пишатися Україні?


Не лише красивими ландшафтами, смачними стравами та довгою історією відома наша країна. Україна посідає третє місце в світі за рівнем загальної освіченості. Це і не дивно, адже українці зробили відкриття та винаходи, що відомі на весь світ і без яких ми не уявляємо сучасне життя. Наприклад, перший в Європі комп’ютер створений Сергієм Лебедєвим у 1951 році. Але ж це було дууже давно і про це є безліч інформації на просторах інтернету. Та в цій статті є винаходи та проєкти українців, які світ побачив лише кілька років тому, а деякі тільки-тільки реалізували. Отож пропонуємо ознайомитися з цими творіннями.  

Перший в Європі арт-потяг 

Gogol train особливий як своїм зовнішнім виглядом, так і концепцією. Це не лише транспортний засіб, а й мобільний форум, що знайомить між собою однодумців. Зовні це яскраво розфарбовані вагони за темою «Зшивання країни». Займалися цим митці з різних куточків України. Звичайно, цікава й «начинка» Gogol train. Один потяг курсує у 2021 році до шести фестивалів України. Прямо під час руху проводяться музичні, перфомативні та освітні події, що об’єднують пасажирів та створюють неймовірну атмосферу. До речі, для кожного маршруту продумують абсолютно різні події під тематику фестивалю на який їде потяг.

Куратор проєкту Максим Демський. 

Перше в світі перманентне лазерно-проекційне шоу

Шоу, яке унікальне усіма своїми характеристиками, з’явилося на Хортиці в рамках відбудови острова. Перша особливість – проектування на трьох носіях: землі, небі та воді. Друга - поєднання трьох світлових компонентів: лазери, 3D-меппін з 9-ти проекторів на 16-метровому кургані та графіка на порогах. І третя «родзинка» - мешканці та гості міста зможуть сканувати QR-код, щоб запустити шоу та побачити різні етапи становлення Хортиці.

Світлова інсталяція виконує розважальну, естетичну та освітню функції.

Проєкт реалізується за підтримки Міністерства культури та Метінвест.


Найбільший плавучий фонтан в Європі


Ще один вражаючий об’єкт на території України – музично-світловий фонтан Roshen, що знаходиться у місті Вінниця. Як і попередній проєкт, має безліч цікавинок. До фонтану застосували «зимуючу технологію», яка дозволяє опустити конструкцію під лід взимку. Загальна вага споруди становить 170 тон. Попри водяне шоу є ще світлове та музичне для яких використовують потужні лазери та аудіосистему. Об’єднуючи все це разом створюється захоплююче 3D шоу прямо в центрі міста.


Найбільший в Європі артпростір у катакомбах

Що тільки українці креативного не придумають? Цього разу влаштували галерею прямо у катакомбах одночасно поставивши рекорд найбільшого в Європі артпростору. Довжина підземної галереї становить 114 метрів та 40 сантиметрів. Для малювання в катакомбах було розроблено спеціальні олійні фарби, що світяться у темряві. 

Схожі мистецькі простори існують в метро Стокгольму та ще декількох європейських країн. Проте, унікальність українського у тому, що він знаходиться у підземеллі.


Перший в світі Музичний центр Конфуція

Такий центр відкрився на базі Національної музичної академії України ім. П. І. Чайковського. Метою є провадження нового курсу китайського музичного мистецтва. На сьогодні це осередок досліджень китайської музики і культурного обміну серед країн «Один Пояс, Один Шлях» для Центрально-Східної Європи та всього світу.


VR-розробка із протимінної безпеки

ЮНІСЕФ спільно з Асоціацією “IT Ukraine” створили першу в світі віртуальну реальність (VR) із протимінної безпеки для дітей. Винахід допоможе рятувати життя людей по всьому світу. Ця віртуальна реальність стане освітньою сесією, яку ЮНІСЕФ проводить у школах за підтримки уряду Німеччини та Італії. Цю ж розробку демонструють дітям на Сході України та вчать їх протимінної безпеки, що є надзвичайно важливим для них.


Отож, українці щороку проявляють свій креатив та втілюють у життя шалені проєкти. Можливо, зовсім скоро про такі винаходити говоритиме не лише Україна, а й світ.

Ангеліна Вовк

Немає коментарів:

Дописати коментар