Интернет реклама УБС

08.10.21

В Німеччині пройшли вибори до Бундестагу: Що далі?


Автор Тетяна Забаштанська



26 вересня в Німеччині пройшли вибори, за результатами яких перемогу, з невеликим відривом, здобула лівоцентриська Соціал-демократична партія (СДПН) із 25,7% голосів. На другому місці – партія до якої належить Ангела Меркель, ХДС/ХСС із 24,7% голосів. На третьому місці опинилася «Зелена партія», для якої ці вибори стали найуспішнішим, 14.8% громадян Німеччини віддали їм свої голоси, серед яких більшість це молоді люди до 30 років.

Проте, вибори відбулися, але нового канцлера досі немає, Ангела Меркель не залишає своєї посади, а «старий» парламент досі проводить засідання. 

Які зміни мають відбутися та коли прийде наступник Меркель?

Перш за все, новий уряд Німеччини повинен сформувати коаліцію. Як показує практики в країні цей процес зазвичай проходить досить довго і до Різдва навряд чи закінчиться. Попереду перемовини та пошуки найприйнятнішого варіанту співпраці. 

Партія «Зелені» та ліберали опинилися у виграшному становищі, адже разом вони мають чверть голосів виборців і той хто зможе домовитися з ними про коаліцію, можна сказати стане «королем». Політичні експерти розглядають, як один із можливих варіантів, коаліцію «Світлофору» (коаліція між Соціал-демократичною партією, партією «Зелених» та «Вільною демократичною партією», назва походить від поєднання кольорів трьох партій). Такий варіант є можливим, але не єдиним. Тим паче, що політичні погляди та наміри цих трьох партій не в усіх аспектах співпадають. 

Боротьба обіцяє бути запеклою: кандидат на посаду канцлера від СДП Олаф Шольц заявив, що виборці надали йому мандат на формування уряду, проте його опонент від ХДС/ХСС закликав його не поспішати із оголошенням перемоги, адже попереду ще створення коаліція, що може суттєво змінити вигляд майбутнього уряду. До речі, коаліція між ХДС/ХСС, «Зеленими» та лібералами, із назвою «Ямайська», також розглядається. Це вперше в історії німецького уряду є серйозні шанси на трипартійну коаліцію. Проте лише час покаже до якого рішення прийдуть новобрані партії і як це змінить політику ключової країни на Європейському просторі.

Що ж щодо наступного канцлера, то його обрання можливе лише після остаточного формування уряду, тому, до того моменту, Ангела Меркель не може покинути свою посаді й надалі виконуватиме надані їй обов’язки. 


Немає коментарів:

Дописати коментар