Интернет реклама УБС

08.10.21

Ейфорія бігуна: як спорт допомагає нам відчувати радість


Чи траплялося із вами таке, що усередині інтенсивного тренування, тільки-но ви починаєте втомлюватися, ви відчуваєте прилив енергії, біль та втома зникають, і вам здається, що ви могли б продовжувати вічно? Це святий Грааль поціновувачів фізичних вправ, відомий як «ейфорія бігуна», яка виникає, коли ваше тіло реагує на фізичні навантаження вибухом хімічних речовин, щоб полегшити біль, покращити працездатність та підняти настрій.

Ейфорія бігуна надає ногам легкість, прибирає відчуття втоми і дарує небувалий емоційний підйом. Різні спортсмени дають різні описи цього стану. Хтось говорить про почуття сп'яніння, хтось - про чудовий духовний стан. Це почуття ейфорії допомагає спортсменам розслабитися і заспокоїтися. Воно також може допомогти захиститися від болю при тривалих вправах, принаймні, тимчасово.

Чому виникає такий ефект?

Механізм виникнення ейфорії бігуна до кінця не ясний. Існує кілька версій, за допомогою яких намагаються пояснити причини цього стану. 

Перша пов’язана із ендорфінами. Версія про причетність біологічно активних речовин - ендорфінів - до феномену ейфорії бігуна з'явилася в 70-х роках після відкриття цих речовин. Рівень ендорфінів в плазмі підвищується у відповідь на різні стреси і больові стимули. Дослідження показали, що певні фізичні навантаження викликають викид ендорфінів з гіпоталамуса і гіпофізу. Ці сполуки за способом дії і структурою схожі з опіатами та покликані знижувати біль і міняти емоційний стан. 

Друга версія пов’язана із ендоканабіноідами. Учені з'ясували, що ендорфіни, присутні в крові після бігу, насилу проникають з крові в головний мозок. Тому вони навряд чи можуть впливати на мозок, скоріше, вони покликані знизити больові відчуття в м'язах під час пробіжки. Тому після появи сумнівів щодо причетності ендорфінів до ейфорії бігуна, дослідження зосередились на ендоканабіноідах. Ці речовини так само, як і ендорфіни, виробляються в організмі під час певної фізичної активності, проте вони легко проникають в головний мозок. Однак щоб вироблення ендоканабіноідів було оптимальним, необхідно дотримуватися режиму сну. При цьому пікові значення цієї речовини спостерігаються вранці, вдень показники знижуються в три рази.

Третя версія пов’язана із нейромедіаторами. Серед речовин, які беруть участь у створенні ейфорії бігуна, деякі вчені називають і нейромедіатори - серотонін і норадреналін. Вважається, що регулярні заняття спортом дозволяють підвищити рівень нейромедіаторів і, як наслідок, опірність до поганого настрою. Серотонін, який знижує сприйнятливість до негативних емоцій, знижує загальний больовий фон і бере участь в руховій активності. Норадреналін активізується при стресі і призводить до припливу сил, енергії, знижує або прибирає почуття страху.

Серед психологів також є думка, що ейфорія бігуна пов'язана з тим, що спортсмен під час тривалої пробіжки впадає в трасовий стан, коли думки йдуть і він починає отримувати насолоду від роботи тіла.

Скільки і як бігти?

Для досягнення ейфорії бігуна необхідно здійснювати ритмічну безперервну активність протягом більш ніж однієї години. Причому чим довше йде тренування, тим більше шансів увійти у стан ейфорії. Також важлива і інтенсивність тренування. Занадто висока інтенсивність може, навпаки, включити захисні механізми головного мозку, що призводять до зменшення кровотоку і стимуляції. А надто низька призведе до недостатнього стимулювання ендоканабіноідних рецепторів. Таким чином, ейфорії бігуна можна досягти, якщо ваш пульс прискорений, але досить рівний - тобто на пробіжці ви викладаєтеся за шкалою від 1 до 10 приблизно на 6 балів.

Ключова стратегія для активації хімічної реакції бігуна - уникати занадто великих або занадто інтенсивних тренувань. Однак ви також можете втратити прискорення, якщо будете підтримувати занадто повільний темп, тому важливо зберігати помірний темп. Згідно з дослідженнями, оптимальне значення для бігу складає близько 70% від вашої максимальної частоти пульсу протягом як мінімум 30 хвилин. Досягнення правильної інтенсивності може бути складним завданням для новачків, тому може знадобитися деякий час і тренування, щоб розвинути витривалість.

Скільки потрібно тренуватися?

Чим вище тренованість, тим більше шансів пережити ейфорію бігуна. Тому якщо ви тільки почали бігати, не варто розраховувати на те, що ви відразу ж зіткнетеся з цим відчуттям. Науковці зазначають, що цього стану можна досягти через кілька місяців бігу, коли ви будете досить витривалі для того, щоб бігати більше декількох кілометрів.

Які тренування найефективніші?

Дослідження виявили, що повільна ходьба і сама інтенсивне тренування ніяк не позначилося на рівні цих речовин. А ось біг, при якому учасники експерименту докладали значних, але не максимальних зусиль, привів до триразового підвищення рівня ендоканабіноідів. Однак ейфорія бігуна також залежить від різних факторів: погоди, самопочуття і інших. Ейфорія бігуна (або як її ще називають друге дихання) може виникнути в результаті будь-яких регулярних тренувань. Як правило, цей стан скоріше пов'язаний із розвитком витривалості.

Ольга Ганзій


Немає коментарів:

Дописати коментар