Интернет реклама УБС

25.12.21

Як підтримати наших військових


 У грудні всі газети, онлайн видання, теле- та радіоновини писали чи говорили про можливий напад Росії на територію нашої країни. Російська збройна агресія проти України розпочалася у 2014 році. За цей час загинуло близько 13 тисяч осіб, 1,8 мільйона стали вимушеними переселенцями, а 7% території України були окуповані Російською Федерацією.

Військовим, які стримують агресію сусідньої держави, потрібна підтримка, яку волонтери надають різноманітними способами. Прикладом є плетіння маскувальних сіток, які є мережевими основами з закріпленими на них клаптиками тканини. Таке камуфляжне покриття застосовується для маскування озброєння, військової техніки чи споруд від розвідки противника.

Одна з волонтерських груп, що займається плетінням маскувальних сіток, розташована у місті Києві та має незвичну назву «Фізики-лірики». Групу очолює Людмила Авраменко — автор ідеї створення волонтерської ініціативи.

«Наша волонтерська група називається „Фізики-лірики“ через те, що базується в Інституті теоретичної фізики ім. М. М. Боголюбова. Однак, до цієї роботи на різних її етапах, починаючи з серпня 2014 року, доєднувались люди, що працюють і живуть поза полем фізики», — розповідає пані Людмила.

Робота у волонтерській групі базується на таких принципах: добровільність; усвідомлення цілі своєї роботи — перемога України над російською агресією; анонімність грошових пожертв; звіти по витратах у соціальних мережах та фотозвіти з використання маскувальних сіток; відкритість.

Волонтерська група під проводом пані Людмили є активним членом всеукраїнської спільноти www.facebook.com/camouflage.for.ua/ — Маскувальна сітка для Армії руками волонтерів.

У 2014, 2015, 2016 роках група працювала над передачею на фронт ліків, одягу, їжі та інших необхідних речей.

«З 2018 року традиційна посилка нашої групи складається з 4-5 ящиків. Зазвичай, дві маскувальні сітки та ящики з кавою, цукерками, листами. Буває, оголошуємо швидкий збір коштів на утеплювач бліндажа до зими, на закупівлю поліетиленової плівки, щоб у бліндажах було сухо. Це у тому випадку, коли місце перебування наших бійців потрапило під обстріл і ночувати доводиться просто неба. Сьогодні ми плетемо 122-у за рахунком сітку. Вони у нас великі та густі, маскувальних кольорів: весною вони зелені; восени — коричневі; зимою — білі з плямами сірого. Сітка має середній розмір 6 на 8 метрів. За ці роки ми сплели майже 6000 квадратних метрів маскувальної сітки», — розповідає про роботу групи організаторка.

«До плетіння сіток долучаються різні люди: аспіранти, студенти-фізики, лікарі, художниці, дизайнерки, бібліотекарки, священники та йоги. Об’єднує цих різних, на перший погляд, людей, небайдужість до долі України та до тих, хто обороняє її на першій лінії зіткнення у Донецькій та Луганській областях. Однак, людей мало, а потреби у маскуванні залишаються актуальними. Маємо кілька нагород, а також підписаних прапорів безпосередньо від бійців і командування Збройних Сил України. Ми дорожимо кожним словом подяки від військових та готові й далі захищати свою землю аж до перемоги», — додає пані Людмила.

До волонтерства можуть долучитися усі охочі щопонеділка та щочетверга з 16:00 до 20:00, щосуботи та щонеділі з 11:00 до 15:00. Адреса збору: Київ, вул. Метрологічна 14 Б.

Анастасія Рашевська

Немає коментарів:

Дописати коментар