Интернет реклама УБС

26.12.21

«Академік Вернадський»: історія станції та плани на майбутнє

Вже 25 років українські полярники досліджують Антарктиду на станції «Академік Вернадський». Та чи знали ви, що Україна отримала її майже за безцінь? А про найпівденніший бар у світі чи музей на станції чули? Про всі ці цікавинки ми вам розповімо далі.

Історія антарктичної станції

До 1996 року це була британська станція «Фарадей», що  розташована на острові Галіндез архіпелагу Аргентинські острови. Згодом британці побудували нову базу «Розера», а колишню було вигідніше подарувати, аніж закрити. Тож віддали перевагу передати станцію молодій Україні, що мала потужний науковий потенціал. Після передачі, станцію назвали на честь видатного українського вченого та першого президента Національної академії наук України Володимира Вернадського. Існує й жарт в історії станції «Вернадського»: українці купили антарктичну базу за 1 фунт стерлінгів. Данкан Хейг, бейзкомандер британської експедиції, яка покидала станцію назавжди попросив від свого українського колеги Геннадія Міліневського символічної плати за станцію. Геннадій намацав у кишені монету в 1 фунт і «розплатився». Цю монету вмонтували у шинквас бару «Фарадей».


Чим займаються на дослідницькій станції?

Окрім збору метеоданих для прогнозування світової погоди, українські полярники цілодобово збирають та обробляють інформацію про глобальні проблеми. До прикладу, фіксують процес танення льодовиків та вимірюють рівень озону. Таким чином на цій станції у 1985 році було виявлено озонову діру. Українські вчені долучаються і до міжнародних проєктів: рахували пінгвінів, досліджували їх міграцію за допомогою спеціальних GPS-міток. Зустрічали й дослідники неподалік станції тюленів Веддела та горбатих китів.



Найпівденніший бар не лише місце відпочинку

На станції розташований маленький бар, який вважається найпівденнішим у світі. Він також дістався у спадок від британців. Кажуть, що бар зробили ще у 1985 році без дозволу керівництва Британської антарктичної служби. Однак наразі це улюблене місце відпочинку команд полярників. Тут грають у більярд і дартс, відзначають свята, а подекуди бар перетворюється на виборчу дільницю під час президентських та парламентських виборів. У барі облаштовують кабінку для голосування, потім підраховують голоси та результати повідомляють у ЦВК.


Музей на станції «Академіка Вернадського»

6 лютого 1996 року Велика Британія подарувала Україні антарктичну станцію. До комплексу метеорологічної та географічної обсерваторії входять:

-два модулі, де встановлені магнітометри; -аерологічний павільйон; -будиночок ДНЧ-лабораторії; -стара генераторна з двома холодильниками; -будівля аварійної бази, яка пристосована під склад антен та запасів продуктів.

Разом із цими будівлями успадкували так звану хатинку Ворді – дерев’яну споруду, зведену в 1947 році на сусідньому острові Вінтер. «Хатинка» є музеєм, куди приїздять туристи. У ній залишилося все так, як у часи перших експедицій. Є навіть кухарська книга з рецептами страв із тих самих пінгвінів.


Що планують зробити у 2022 році?

Наступного року на станції «Академік Вернадський» з’явиться арт-інсталяція «Дім. Спогади». Інсталяцію встановлять навколо виведеного з експлуатації паливного бака, який розміщений на вході на станцію та потрапляє на більшість туристичних фотографій. Науковці вже давно мріють зробити його привабливішим.

««Дім. Спогади» — це ескіз з металу, що ніби малює обриси українського будинку навколо паливного баку. Для наших дослідників — це живий спогад про дім. Для туристів — можливість познайомитися з Україною через рідний для нас, але не банальний, візуальний образ. Навколо будинку можна буде прогулятися та побачити цікавинки про Україну — адже більшість антарктичних туристів дізнаються про нашу країну під час візиту на станцію «Академік Вернадський». Тому на стінах баку розмістять борди з фактами про Україну та станцію, а також символічними предметами на кшталт грудки чорнозему чи фрагменту вишиванки», - зазначають на сайті НАНЦ.

Разом з цим на станції далі продовжують робити ремонт і вдосконалювати умови для проведення дослідів та перебування вчених. Через пандемію цей процес дещо загальмувався та розтягнувся у часі. 

Доки науковці 26 експедиції ще споглядають пінгвінів та китів, учасники наступної експедиції на Антарктиду вже пройшли 8-денні навчально-практичні збори. Тож команду вже підготували до майбутньої, 27 Української Антарктичної Експедиції. До речі, саме вони зберуть арт-інсталяцію, яка прикрашатиму станцію.


Ангеліна Вовк




Немає коментарів:

Дописати коментар