Интернет реклама УБС

29.01.22

Як захистити себе від фейкової інформації?


Зараз Україна переживає ситуацію, коли можливе вторгнення російських військ далі на нашу територію та можливе розгортання повномасштабної війни. Про це пишуть останні кілька тижнів українські й світові ЗМІ.  Але як вберегти себе від фейків та читати тільки достовірну інформацію? В цьому матеріалі ви знайдете відповіді на ці запитання.

Фейк — маніпулятивне спотворення фактів; дезінформація, яку створено з ігноруванням редакційних норм, правил, процесів, прийнятих у ЗМІ для забезпечення відповідності та перевіреності.

Читайте більше, ніж заголовок

Якщо проглянути новину до кінця, можна виявити, що заголовок ніяк не пов’язаний із текстом новини, або ж у ній немає жодних даних, які підтверджують її правдивість.

Оцініть надійність джерела повідомлення

Незнайомі сайти, заповнені оголошеннями та заголовками, написаними великими літерами, повинні викликати скепсис. Перевірте через пошукові системи тексти, які були опубліковані раніше – це дасть уявлення про те, чи є джерело надійним. Також зверніть увагу на URL сторінок, які виглядають підозріло, аби переконатися в тому, що це не фальшивка, яка маскується під надійне джерело.

Зверніть увагу на дату публікації та час

Поширений елемент фейкових новин — видавати старі публікації за нові. Якщо в новині є посилання на інші джерела, прогляньте їх, звертаючи увагу на те, коли вони були опубліковані та як у них описується подія.

Дізнайтесь хто автор

-Ознайомтесь з попередніми публікаціями автора, це допоможе зрозуміти, дійсно автор є журналістом, чи не писав він фейкових статей до цього.

Ознайомтесь із джерелами, на які посилається новина

Відсутність посилання або джерела, з яких були взяті ті чи інші дані, є очевидним сигналом того, що пост, швидше за все, є фейком. Будь-які заяви або цитати посадовців мають бути підкріплені надійними джерелами.

Зверніть увагу на сумнівні цитати та фотографії

Скептично ставтесь до шокуючих або підозрілих цитат та опублікованих фотографій з місця подій.

Не варто поширювати новини лише тому, що поділяєте точку зору автора або ж приймаєте одну зі сторін конфлікту!

З’ясуйте, що інші видання пишуть з цього приводу

Якщо жодне інше надійне джерело не повідомляє про дані події, скоріше за все, новина є фейковою.

Задумайтесь, перш ніж робити перепублікацію

Сайти, які поширюють дезінформацію, працюють з розрахунку на те, що читачі будуть поширювати їхні новини.

Також поради від Інституту Масової інформації.

Ксенія Дахно

Немає коментарів:

Дописати коментар