Интернет реклама УБС

08.11.13

КОМІСІЙНІ : ХТО БІЛЬШЕ ?


Комісійна винагорода у туризмі
Питання ціноутворення в туризмі завжди було актуальним. І в різні періоди існування ринку гострота цього питання залежала від конкурентної ситуації. Тісніше стає ринок, з'являється новий гравець - на перший план відносин між оператором , агентом і клієнтом виходить « пан відсоток».
Для непосвячених пояснюємо : туроператор створює турпродукт, турагент - продає . Винагородою за посередницькі послуги є комісійні, які складають, як правило, 5-8 % вартості туру залежно від багатьох складових. Тури адже бувають дешеві і дуже дорогі, прості у продажу і складні. Загалом, ринок знає , « що почому », і все ставить на свої місця.

Проста арифметика
Треба сказати, що « проста » функція продажу туру, яку взяли на себе турагенти, вимагає знання сучасних технологій, досвіду і кваліфікації. Адже турагенти знаходяться на передньому краї ринку. Вони дають рекламу, виявляють потреби туриста, пропонують варіанти подорожі і зрештою підбирають відповідний для даного клієнта тур. « Правильні » агенти супроводжують своєю підтримкою туриста протягом поїздки, ведуть клієнто- орієнтовану політику. Цілком справедливо, що послуги турагентів належать до розряду інтелектуальних і мають певну вартість у вигляді комісійних від туроператора. Арифметика проста : продав тур за 2 тис. у.о. - Отримав свої 150 у.о. Клієнт в цьому випадку нічого не платить - сьогодні на ринку « товар» має відкриту для публіки фіксовану ціну , яку легко побачити на сайтах туркомпаній, на великих порталах, акумулюючих всі пропозиції туристичного ринку. Але наш турист, особливо в період кризи, береже кожну копійку, а хто ж хоче його упускати? У результаті в ціноутворенні відбуваються коригування : якщо туроператор запропонував комісію вище звичайної, її можна використовувати для зниження кінцевої вартості і відправити клієнта «задешево». Або навіть з існуючої стандартної комісії , собі в збиток, зробити тур дешевше. Здавалося б - ніхто не страждає, турист задоволений. Чому ж це питання хвилює всіх учасників ринку ?

У масовому сегменті
Нещодавно представники найбільших компаній масового туризму - розглянули питання конкуренції і ціноутворення .
Вони підняли проблему демпінгу, який не покращує ситуацію попиту і не збільшує ринок. «Загравання » з цінами грішать і туроператори, і турагенти. Іноді собі в збиток - просто заради збереження примарних обсягів. У результаті на ринку виникають "хвилі ", а це некоректна ситуація. Методи боротьби за споживача повинні бути більш відкритими і чесними.
Туристичні агентства, розташовані в людних точках, намагаються виживати за рахунок обсягів за будь-яку ціну. Є приклади - з 8 % комісійних 5% вони віддають на зниження вартості турпутівки, а собі залишають 3% і в результаті просто втрачають «дієздатність » , стають кандидатами в банкрути.
Так само порушують баланс, що склався на ринку, туроператори , які заманюють агентів завищеною комісією. Це їх право, але демпінг ніколи не вважався хорошим тоном, особливо на ринку, де всі працюють з одним набором продуктів в однакових умовах. Інша справа, коли в хід йдуть бонусні програми, заохочувальні умови для агентів.
Демпінг, в умовах цивілізованого ринку не актуальний. Навряд чи знайдеться агент, який пропонуватиме без оглядки тури оператора, чия винагорода трохи вище, ніж у перевірених партнерів. Для нас, наприклад , більш важливий партнер, який підтримує нас знаннями, досвідом, завжди коректно відповідає на всі запити. Якщо ми натикаємося на постійну грубість, то просто « міняємо вектор ». Лояльність прищеплюється не підвищення комісією, а особистими відносинами в процесі роботи.
Агенти завжди приймаємо рішення на користь перевірених партнерів, які забезпечують якісний продукт. Це для агентів найголовніше. Адже вони знаходяться найближче до туристів і зацікавлені в тому, щоб вони були задоволені.

Комісійна винагорода
при купівлі-продажу нерухомості.

При угодах , як і потрібно на даному етапі розвитку багатьом жителям України, одним з найголовніших критеріїв вибору агентства нерухомості для співпраці, є сума комісії або комісійної винагороди.
На даний момент у Київських ріелтерських агентств комісійна винагорода знаходиться на рубежі від 3-4 до 7-8 відсотків від загальної вартості угоди з нерухомості. Для дуже дешевих об'єктів рієлтерські компанії змушені встановлювати нижній поріг, який становить приблизно 20 тисяч або 50 тисяч гривень. Вартість цієї послуги повністю залежить від витрачених коштів : юридична , брокерський супровід , підбір покупця , реклама і т.п.
Рівень цін на нерухомість ніяким чином не впливає на складність її продажу. Якщо нерухомість сильно дорога, то власники цілком можуть зажадати з агентства нерухомості знижку з комісійної винагороди, обгрунтовуючи це тим, що сума комісії дуже велика, знаючи те, що конкуренції теж цілком вистачає.
Однак обов'язково потрібно знати, що нижче 3 відсотків комісійної винагороди не буває. Якщо Вам буде запропонований відсоток нижче 3 , то будьте дуже обережні, тому що якась з послуг не входитиме у вартість угоди.
Сума комісійної винагороди ріелтерської компанії повинна бути озвучена ясно і чітко , а не «ми потім домовимося» або щось подібне. Такий « туман» Вас повинен тільки насторожувати. Можливо, що комісійна винагорода буде настільки велика , що « страшно» буде її озвучувати. Обов'язково пам'ятайте про те, що є і приховані комісії - за рахунок них агентство нерухомості «знімає» ще гроші з клієнта, понад обумовлені суми . В любому випадку комісійна винагорода виплачується тільки після отримання грошей від покупця нерухомості.

Віктор Друг

Немає коментарів:

Дописати коментар