Интернет реклама УБС

11.02.14

Ротація персоналу

Ротація персоналу
Ротація персоналу (ротація кадрів) – це переміщення співробітника з одного підрозділу компанії в інше, переклад з однієї посади на іншу, іноді – аж до повної зміни сфери діяльності. Потім потрібно таке переміщення?

Ротація персоналу буває необхідна і керівництву компанії, і самим працівникам. У чому саме полягає позитивний вплив ротації кадрів в компанії?

По-перше, ротація персоналу може служити відмінною профілактикою професійного вигорання. Коли людина тривалий час займає одну і ту ж посаду, це може обернутися втратою інтересу до роботи. Часто такі співробітники звільняються, сподіваючись, що на новому місці роботи їм буде цікавіше. При перекладі на іншу посаду співробітник отримає новий досвід, нові знання і вміння, і продуктивність роботи зросте.

По-друге, ротація кадрів допомагає згуртувати трудовий колектив. Часто трапляється так, що співробітники спілкуються виключно зі свого відділу, при цьому різні відділи фактично ізольовані один від одного і іноді навіть конкурують між собою. При ротації кадрів співробітники знайомляться з колегами з інших відділів, вчаться працювати новій команді, співпрацювати і йти на компроміс. Крім того, так налагоджується комунікація між різними підрозділами компанії.

По-третє, ротація персоналу допомагає підготувати універсальних фахівців. Навіщо потрібні такі фахівці? У першу чергу це допомагає забезпечити взаємозамінність кадрів у разі відпусток, лікарняних і т.п. Крім того, співробітника, що мітить на керівну посаду, часто «проганяють» по всіх відділах, щоб він краще розібрався у специфіці діяльності компанії і не керував потім «наосліп». Корисна ротація і для вчорашніх випускників вузів – вона допомагає їм визначитися з напрямком подальшого розвитку кар’єри.

Ротація кадрів використовується і для запобігання та вирішення трудових конфліктів. Якщо у відділі назріває або вже бушує в повну силу конфлікт між співробітниками, може допомогти переклад одного з призвідників в інший відділ – можливо, там він приживеться краще.

Також ротація персоналу сприяє впровадженню нових ідей в компанії. Часто співробітники, довго працюють на одній і тій же посаді, скептично ставляться до всякого роду нововведень, вважаючи за краще все робити «по старинці». У цьому випадку «нова кров» і свіжі ідеї припадають як не можна до речі. Ротація кадрів може стати альтернативою звільненню при реорганізації компанії. Замість того, щоб звільнити співробітника, чия посада стала не актуальною, йому пропонують спробувати себе на іншому поприщі.

Ротація персоналу ділиться на кілька типів. При кільцевої ротації працівник за певний період часу проходить ряд посад, а потім знову повертається на стару посаду. При безповоротної ротації співробітник залишається на новій посаді. При рокіровці два працівники одного рівня міняються посадами. Ротація може відбуватися без особливих змін у характері роботи; зі зміною характеру роботи, але по тій же спеціальності; по суміжній спеціальності; за іншою спеціальністю.

Звичайно, є у ротації персоналу і свої «підводні камені». Наприклад, варто переконатися, що переміщення піде на користь співробітнику і компанії. Після переведення працівник може відчувати труднощі як професійного, так і особистого характеру. Професійні труднощі можуть бути пов’язані з освоєнням нових обов’язків, а при зміні напрямку діяльності – ще й з тим, що насправді воно йому не підходить. Але навіть якщо співробітник справляється в професійному плані, можуть виникнути проблеми з адаптацією в новому колективі.

Крім того, важливо пам’ятати, що ротація персоналу в компанії проводиться на регулярній, правомірною і організованою основі. Це означає, що переклади і переміщення співробітників на нові робочі місця обов’язково фіксуються в штатний розклад. При цьому співробітник повинен бути попереджений про переведення заздалегідь.

Ротація персоналу може послужити компанії хорошу службу, але перед прийняттям рішення про ротацію кадрів потрібно зважити всі «за» і «проти», врахувавши специфіку діяльності компанії та індивідуальні особливості працівників, яких ви збираєтеся перекладати на нову посаду.

О. Майстренко

Немає коментарів:

Дописати коментар