Интернет реклама УБС

20.02.15

Супрематизм: геніально чи дивно?

А  у вас виникала колись думка зробити щось всупереч громадської думки, висловити протест проти звичного? Думаю, що так! Схожий настрій мав і Казимир Малевич, створюючи новий мистецький напрям – супрематизм. 
Перш ніж подавати певні енциклопедичні дані, треба зазначити, що супрематизм можна назвати радикальною реформою мистецтва.  Сама назва походить з латини та означає «останній, крайній, найвищий». Супрематизм – мистецький напрям, покликаний зображувати найпростіші форми, відмовляючись від звичних пейзажів, натюрмортів та портретів.  Повноцінною картиною стали вважати сполучення геометричних фігур: квадратів, прямокутників та кіл.  Як справжня революція він увірвався у світ на початку 20 століття.
Справжніми символами нового «слова» у мистецтві стали картини Малевича «Чорний квадрат на білому фоні» (1915 року) та «Білий квадрат на білому фолі» (1918 року). За словами самого автора живопис у той час досяг, так званого, «нульового значення». Це він і намагався передати, виставивши свої картини на виставці, під назвою «010».
Малевич писав про 3 етапи розвитку: чорний, кольоровий та білий та про квадрат,як  основу всіх супрематичних робіт. Супрематизм, так би мовити, символізує час безпредметних відчуттів та емоцій.  З часом Малевич створює групу «Утвердители нового искусства» (УНОВИС). Після діяльності цього утворення супрематизм проникає в скульптуру та архітектуру. Аналізуючи всі роботи, можна виокремити  основні риси: 
Супрематизм – не живопис, «ибо живопись изжита, а сам художник – предрассудок прошлого»;
супрематизм – «вищий ступінь мистецтва», який передає динаміку космосу;
головний параметр – мінімалізм форми та простору;
важлива роль кольору.
На закінчення не можна не згадати про картину під назвою «Супрематична композиція» 1916 року. Вона стала як вершиною супрематизму, так і  його закінченням. Цей шлях можна спостерігати, якщо проаналізувати наступні картини Малевича («Звукові хвилі» або «Біле на білому»).  Як наслідок,  художник з часом повертається до імпресіоністичного напряму, але не забуваючи про супрематизм у полотнах… 
                                                                                                                                Інна Левченко 

Немає коментарів:

Дописати коментар