Интернет реклама УБС

11.02.15

Безпека дітей в інтернеті в контексті збройного конфлікту на Сході Украни

З нагоди Міжнародного дня безпечнішого Інтернету 10 лютого відбулася прес-конференція за участі представників Інтернет Асоціації України (ІнАУ) та спільної програми Ради Європи та Європейського Союзу «Зміцнення інформаційного суспільства в Україні». 
За результатами попередніх опитувань, діти користуються Інтернетом частіше, ніж дорослі. Понад 80% підлітків користуються Всесвітньою мережею майже щодня. Любов Найдьонова, завідувач лабораторії психології масової комунікації та медіаосвіти розповіла, що Інтернет займає друге місце після музики, на що витрачають час підлітки. Навіть маленькі діти, які навіть ще навчились писати, вже можуть самостійно увімкнути мультик або завантажити гру. 
Інше опитування показало, що більш ніж 50% дітей не знають правила безпеки користування Інтернетом.  І перші, на кого лягає ця відповідальність – це дорослі. З самого дитинства у людини формується певна картина світу, і нажаль Інтернет може впливати на її формування не лише позитивно, але і негативно. Перше, що має зробити дорослий – встановити антивірус та програму батьківського контролю. 
Додаткову небезпеку створює збройний конфлікт на Сході України, оскільки інформаційне середовище стрімко наповнюється сценами насилля, мовою ненависті і характеризується розпалюванням ворожнечі, нетерпимістю, маніпулюванням. Така ситуація несе особливі загрози для психіки дітей та підлітків, про що свідчать дані щойно проведеного дослідження  Інститутом соціальної та політичної психології НАПН України, проведеного за підтримки Програми «Зміцнення інформаційного суспільства в Україні». 
Було визначено три групи ризиків психологічного болю: 
1. Наслідки вільної демонстрації відео матеріалів з місць бойових дій. Через це у дитини створюється внутрішній страх, ніби завтра це ж саме станеться з ним. 
2. Гнів, який виражається в воєнних іграх. Психологічний біль виникає через неможливість відреагувати, щось виправити. 
3. Спілкування, яке руйнується. 
Великої популярності набуло створення так званих «фейкових» сторінок у соціальних мережах, через які невідомі, або навіть небезпечні особистості дізнаються власну думку дитини на політичні події та особисту інформацію. Через такий психологічний тиск діти замикаються та уникають подальших відповідей на запитання політичного змісту. 
Останнім часом створилась криза недовіри до медіа. Якщо раніше молодь більше довіряла інформації, знайденій в Інтернеті, ніж показаній по телевізору, то тепер ситуація змінюється цілком в протилежну сторону. Більшість вважає, що те, що подається на телебаченні – хоч якось перевірено, а інтернет засмітився неправдивою інформацією. 
В ході прес-конференції було представлено он-лайн гру для дітей «Дикий Інтернет Ліс» (Through the Wild Web Woods) www.wildwebwoods.org, створену Радою Євпропи для того, щоб навчити дітей користуватись Інтернетом безпечно. 
Для того, щоб вберегти дитину від медіа небезпеки треба дотримуватись кількох правил та порад:
- На перших порах бути поруч з дитиною, коли вона користується інтернетом. 
- Зі своїми дітьми потрібно дружити, реєструватись у тих же соціальних мережах, завжди бути з дитиною на одній хвилі. 
- Пояснити дитині, що розповсюджувати інформацію про себе та своїх близьких - небезпечно. Навести життєвий приклад.
- Домовлятися з дитиною про санкції та правила, під час користування Інтернетом.
- Давати дітям відчуття самостійності та дорослості.
- Навчити дитину самостійно перевіряти інформацію. 
- Вчити основам поведінки в Інтернеті з самого дитинства. 
- Не купляти дитині гаджети, у яких є вільний доступ в Інтернет. 
Пам’ятайте, мобільний пристрій знає про вас все, він слідкує за вами. Тож, якщо за нами слідкують, можливо це привід бути культурними?

Катерина Купрієнко

Немає коментарів:

Дописати коментар