Интернет реклама УБС

06.04.15

Танки з лазерними установками в СРСР та сучасні лазерні розробки.




У 80-ті роки в Радянському Союзі був успішно реалізований проект з оснащення танків потужними лазерними установками. Ці бойові машини,  досі не мають аналогів у світі. Проектування радянської супермашини почалося в вісімдесяті роки в науково-виробничому об'єднанні «Астрофізика». Генеральним конструктором підприємства був Микола Дмитрович Устинов, який доводився сином Міністру Оборони Дмитру Устинову. Можливо, саме тому партія не шкодувала ресурсів на найсміливіші проекти «Астрофізики». Так, вже через чотири роки після призначення Устинова на посаду з'явився досвідчений зразок самохідного лазерного комплексу «Стилет».
Завдання комплексу полягало в забезпеченні протидії оптико-електронним системам спостереження і керування зброєю поля бою в жорстких кліматичних і експлуатаційних умовах, що пред'являються до бронетехніки. Під керівництвом фахівців з «Уралтрансмаша» лазерну систему встановили на добре перевірене шасі ГМЗ, на якому до того часу вже базувалися деякі самохідні артилерійські установки і зенітно-ракетні комплекси. «Стилет» побудували у двох примірниках. Лазерний комплекс володів видатними для того часу тактико-технічними характеристиками, «Стилет» і сьогодні відповідає основним вимогам ведення оборонно-тактичних операцій (формально, до речі, комплекс складається на озброєнні і по сей день). Машина майбутнього, хоч і була прийнята на озброєння, серійний випуск «Стилета» так і не був налагоджений.
Але на «Стилеті» історія радянських лазерних танків не закінчилася. Зовсім скоро

«Астрофізика» і «Уралтрансмаш» розпочали новий проект, і послідовником стилета став самохідний лазерний комплекс 1К17 «Стиснення». Як розвиток ідей «Стилета» був спроектований і побудований новий СЛК 1К17 «Стиснення». Це був комплекс нового покоління з автоматичним пошуком і наведенням на бликуючий об'єкт випромінювання багатоканального лазера (твердотільний лазер на оксиді алюмінію Al2O3) в якому невелика частина атомів алюмінію заміщена іонами тривалентного хрому, або попросту - на кристалі рубіна. Для створення інверсної заселеності використовувалось оптичне накачування, тобто, освітлення кристала рубіна потужним спалахом світла. Рубіну надали форму циліндричного стержня, кінці якого були ретельно відполіровані, посріблені, і служили дзеркалами для лазера. Для освітлення рубінового стрижня застосовували імпульсні ксенонові газорозрядні лампи-спалахи, через які розряджались батареї високовольтних конденсаторів. Лампа-спалах мала форму спіральної трубки, обвиваючись навколо рубінового стрижня. Під дією потужного імпульсу світла в рубіновому стержні створювалась інверсна заселеність і завдяки наявності дзеркал збуджувалась лазерна генерація, тривалість якої трохи менше тривалості спалаху накачувати лампи. Спеціально для «Стиснення» був вирощений штучний кристал масою близько 30 кг . Лазерна гармата живилась від потужного генератора, який приводився в дію автономною силовою установкою.
Але результат повністю виправдовував витрачені ресурси - такі технології були не мислимі для решти світу, як мінімум, ще десять років вперед.

Хто знає, куди могли завести подальші розробки лазерних комплексів. Але з розпадом СРСР, як і багато інших оборонних програм, проект «Стиснення» було вирішено закрити. 


Новини розробок лазерної зброї в світі.На попередніх випробуваннях гармата потужністю 10 кіловат збила 30 дронів-цілей і не промахнулася жодного разу.
За повідомленням розробників, гармата може атакувати цілі, що летять зі швидкістю до 180 кілометрів на годину на висоті 50 метрів і знаходяться на відстані двох кілометрів від гармати. Положення цілі та її захоплення в приціл за допомогою оптико-електронних датчиків займають приблизно 5 секунд. Габарити зброї дозволяють розміщувати його на вантажному автомобілі або достатньо великому армійському позашляховику.10-кіловатна потужність збігаються з потужністю аналогічної гармати HEL MD, створеного раніше корпорацією Lockheed Martin.Американський аналог, побудований за участю Boeing і Rheinmetall, вже пройшов два випробування, збивши 150 мінометних снарядів і безпілотників.Співробітник Jiuyuan Hi-Tech Equipment Corporation, що брала участь у розробці китайського знаряддя, Ії Цзінцон в розмові з журналістами видання Popular Science повідомив, що компанія і академія продовжать роботу над більш потужними лазерами.Використання лазерної гармати для захисту від дронів набагато ефективніше, ніж снайпери і дрони-перехоплювачі. Також це набагато безпечніше, оскільки лазер з меншою ймовірністю заподіє шкоду тим, хто випадково опинився в зоні його роботи.В даний час одним з найбільш потужних лазерних гармат у світі є USN, встановлена ​​на військовому кораблі США Ponce. При потужності 33 кіловата USN може знищувати ворожі човни, безпілотники і ракети. Вартість одного пострілу USN вкрай мала і становить менше долара. Випробування гармати в зв'язці з системи наведення зенітного вогню Phalanx пройшли влітку 2014 року в Перській затоці.http://www.qwrt.ru/news/2692
 


P.S. Лазерна техніка может розроблятіся и в Україні, це навіть економічно вигідно.

 
- Використання лазерної гармати для захисту від дронів набагато ефективніше, ніж снайпери і дрони-перехоплювачі.

 
- При потужності 33 кіловата USN може знищувати ворожі човни, безпілотники і ракети. Вартість одного пострілу USN вкрай мала і становить менше долара.

 
- Така зброя може збивати мінометні снаряди та безпілотники. А це стратегія "залізного куполу" для ППО та оборони взагалі.Київський "Арсенал" та "Кристал" має деякі авангардні розробки та ВИСОКІ ТЕХНОЛОГІЇ. Тож слід відновіті традиції української нгаукової школи, долаючі невігластво в вітчізняній науці позбавившись п'ятої колони у ВНЗ, науці, вісокотехнологічному виробництві.

Віктор Друг

Немає коментарів:

Дописати коментар