Интернет реклама УБС

05.05.15

Ференц Легар - до 145-річчя від дня народження композитора

Міжнародний проект від Національної оперети України та Будапештського театру оперети і мюзиклу проходив за підтримки Посольства Угорщини в Україні. Подію  було присвячено видатному майстру віденської оперети, геніальному угорському композитору Ференцу Легару.
У п'ять років Ф. Легар знав ноти і блискуче імпровізував на фортепіано, у дванадцять – вступив до Празької консерваторії, потім протягом 10 років був на службі в австро-угорській армії, ставши одним з найпопулярніших капельмейстерів військових оркестрів. Світове визнання і слава приходять до композитора з оперетою «Весела вдова» (1905 р.) – твором, який завдяки своїй самобутності, свіжості і пишності оркестрової партитури відкрив нову епоху в історії віденської оперети. За перші 50 років сценічного життя цієї оперети число показів у всьому світі досягло 60 тисяч. Ференц Легар говорив: «З «Веселої вдовою» я знайшов свій стиль, до якого прагнув у попередніх творах. Напрямок, який взяла сучасна оперета, залежить від напрямку часу, публіки, від усіх суспільних відносин... Автором музичних комедій я не міг би бути ніколи. Моя мета – облагородити оперету. Глядач повинен переживати...
Ференц Легар залишив нащадкам велику творчу спадщину: понад двадцять оперет, оперу «Зозуля», поему для голосу з оркестром, два концерти для скрипки з оркестром, сонати для скрипки і фортепіано, марші і танці для духового оркестру, музику до кінофільмів. 
У програмі мистецького вечора «Ференц Легар» – відбувся масштабний концерт за участю трупи Національної оперети, а також провідних артистів Будапештського театру оперети і мюзиклу (Аніти Лукач, Сільві Сенді, Жолта Вадаса, Давіда Сабо).  На сцені театру були виконані яскраві номери з найвідоміших оперет: «Весела вдова», «Граф Люксембург», «Царевич», «Циганська любов»… Разом з вами ми будемо відкривати нову, невідому в Україні музику: вперше прозвучать дуети та арії з «Фраскіти», «Єви» та «Країни посмішок», арія Октавіо з «Джудітти», пісня Анни-Елізи з «Паганіні».
Окрім чарівної музики, у насиченій приємними несподіванками програмі того мистецького вечора на глядачів чекав екскурс сторінками цікавих та важливих подій з життя Ф. Легара, святкова атмосфера, дружнє коло шанувальників видатного композитора та чимало сюрпризів.
Надзвичайний і Повноважний Посол Угорщини в Україні, Д-р Ерно Кешкень сказав: «Від неї чекають тієї радості, що охоплює кожну людину з веселою вдачею та невинною душею, коли у вуха грає приємна музика, та її ритм викликає схожі порухи у душі... Якщо мені можна висловитись про майбутнє оперети, я сказав би, що воно буде дедалі змістовнішим...», — говорив Ференц Легар про оперету. Я Шасливий від того, що Посольство Угорщини в Україні разом з Національною оперетою України вже традиційно дарує глядачам вечір-свято музики, єднання та дружби. Наша плідна, динамічна співпраця передбачає подальші цікаві проекти, які покликані ще більше зміцнити відносини між нашими дружніми країнами. А поєднання угорського мистецтва та палкої української душі запевняє у тому, що майбутнє оперети буде не тільки змістовним, воно має і завжди матиме роль містка між серцями щирих людей».
Художній керівник Національної оперети, народний артист України Богдан Струтинський висловився так: «Оперета не помирає... Помирають тільки ті, хто не вміє з нею поводитися, — прихильники штампів та епігони. Кожен справжній художник — першопрохідник, який пробиває тунель через темні гори до світла...», - слова Ференца Легара. Справді, нелегкий це шлях - торувати власну путь, а не йти вже до тебе перевіреними стежками. А він цього ніколи не боявся і завжди вигравав. Саме Легар зробив оперету такою, якою її знають сьогодні: народний колорит, посилення ролі танцю, введення нових амплуа. Його музика дивує й досі: промовляє, зваблює, іронізує, вона драматична і лірична, плаче і сміється, примушує замислитися. Радує, що сьогодні, маючи таких надійних друзів-партнерів як Посольство Угорщини в Україні та колег з Будапештського театру, ми можемо познайомити українців з творчістю справжнього митця».
Валерій Калініченко

Немає коментарів:

Дописати коментар