Интернет реклама УБС

10.06.15

Для збереження особового складу військ вкрай необхідна достатня кількість військово-інженерних машин

Військові інженерні машини - це необхідна ланка будь-якої армії світу. Інженерна техніка в армії - це інженерні машини для відривання укриттів від артилерії і ракет супротивника, для прокладання доріг у зонах руйнування і по пересіченій місцевості, облаштування проходів через мінні поля, яри і рівчаки, розчищення завалів, снігу і насипів та інше. Потреба в інженерній військовій техніці особливо збільшується при військових діях і конфліктах, при різних стихійних лихах. І найголовніше - це налагодити виробництво і закупівлю необхідної кількості військово-інженерних машин для українських ЗС.

МДК-3 — військово-інженерна машина для відривання котлованів. Випускалася за часів СРСР у Харкові. 

Машина для відривання котлованів МДК-3 є подальшим розвитком машини МДК-2м і призначена для відривання окопів і укриттів для техніки, котлованів під фортифікаційні споруди (бліндажі, сховища, вогневі споруди). Розміри котлованів: ширина по дну 3.7м, глибина до 3.5 м, Довжина по потребі. Класи розроблюваних грунтів I-IV. Продуктивність за кількістю вийнятого ґрунту 500-600 куб. м. на годину. За деякими джерелами продуктивність досягає 800 куб.м на годину. Для відривання котлованів розроблюваний грунт укладається в одну сторону вліво від котловану у вигляді бруствера. При необхідності влаштування бруствера з обох сторін для другого проходу необхідно змінити напрямок відривання. Початок і кінець котловану представляють собою пологі апарелі з ухилом 15 градусів. Бульдозерне обладнання дозволяє використовувати машину для засипки котлованів, облаштування пологих спусків. Допоміжним обладнанням є потужне бельдозерне обладнання та розрихлювач для мерзлих грунтів, що значно підвищило можливості машини в порівнянні зі старою.

Траншейна машина ТМК-2

Траншейна машина ТМК-2 призначена для облаштування траншей в грунтах до IV категорії включно.  Спереду траншейної машини ТМК-2 встановлений бульдозерний відвал, що підвищує можливості машини.

Траншейна машина ТМК-2 розроблена на базі колісного тягача МАЗ-538 і являє собою колісну інженерну машину.

Робочий орган для риття траншей являє собою роторну фрезу з відвалом, що забезпечує складування відритого ґрунту в бруствер біля траншеї. Машина відриває траншею шириною 0,9 - 1,1 м по верху, 0,6 м знизу і глибиною 1,5 м. Також траншейна машина ТМК-2 здатна виконувати земляні роботи за допомогою бульдозерного відвалу, укріпленого попереду корпусу.

Кабіна екіпажу розташована в передній частині корпусу машини за моторним відділенням.

У транспортному положенні роторний робочий орган закидається на машину, позаду кабіни. У робочому положенні ротор з ковшами опускається на землю позаду машини і риття траншеї відбувається при русі ТМК-2 переднім ходом.

ПЗМ-2 — полкова землерийна машина на базі армійського варіанту колісного трактора виробництва ХТЗ Т-150К, що має індекс Т-155.

Призначена для відривання котлованів і траншей. Застосовувалася для підготовки інженерного обладнання пунктів управління, вузлів зв'язку, спостережних постів; риття траншей для шанців підрозділів, елементи яких послідовно дообладнувалися силами самих підрозділів вручну, із застосуванням ручного шанцевого інструменту.
Бульдозерне обладнання може використовуватися для засипання траншей, канав, ям, а також для очищення доріг в зимовий час. Лебідка машини використовується при самовитягуванні та для забезпечення необхідного тягового зусилля при відриванні котлованів і траншей у мерзлих ґрунтах з перезволоженою поверхнею.

Навісне робоче обладнання машин встановлено на тягачі підвищеної прохідності з двома ведучими мостами, що надає маневреність і зручність в експлуатації.
Всі зазначені роботи виконуються в будь-яких кліматичних умовах в інтервалі температур від −40 ºС до + 40 ºС.
Характеристики
№ пп Характеристика         Значення
1. Базова машина: колісний тягач Т- 155
2. Тип робочого органу : ланцюговий безковшовий з роторним метальником
3. Двигун: СМД- 62
4. Потужність: 165 кін.с.
5. Маса: 12.8 т
6. Транспортна швидкість: 45 км/год
7. Запас ходу по паливу: 500 км
8. Продуктивність при відриванні котлованів : 140 м3/ч
9. Продуктивність при відриванні траншей : 180 м/ч
10. Розміри відритої траншеї :
ширина по верху в талих грунтах 0.9 м
ширина по верху в мерзлих грунтах 0.65 м
ширина по дну 0.65 м
глибина 1.2 м

Швидкохідна траншейна машина БТМ-3 відноситься до класу землерийних машин. 

Вона призначена для відривки траншей основного профілю (глибина 1.1м.) або повного профілю (глибина (1.5м.) В грунтах I-IV категорії, тобто машина здатна відривати траншеї в грунтах від піщаного до мерзлого. У скельних грунтах вона не працює. Допустимий бічний нахил при роботі до 12 градусів, крутизна підйому або спуску до 20 градусів.

Ширина траншеї по верху - 90см. при глибині 1.1м. або 1.1м. при глибині 1.5м. По дну ширина траншеї у всіх випадках 0.6м .. У плані траншея може бути прямолінійною, зигзагоподібною (з коротких відрізків прямолінійної траншеї) або звивиста (радіус заокруглення 25м.). Розроблюваний грунт скидається по обидві сторони траншеї, утворюючи передній та задній бруствер заввишки близько 50см.

Продуктивність коливається залежно від заданої глибини траншеї і міцності грунту від 270 до 810 метрів на годину. При відриванні траншеї зменшеної глибини (40-50см.) продуктивність зростає до 1200-1400 метрів на годину. Це буває необхідно при влаштуванні помилкових траншей або при дефіциті часу. У цьому випадку піхота довідриває траншею вручну.

Базова машина - важкий артилерійський тягач АТ-Т. Потужність двигуна 305 к.с., маса 27.5т., Транспортна швидкість до 36 км / год. Кабіна герметизирована, забезпечена фільтро - вентіляційною установкою, завдяки чому машина може працювати на місцевості зараженій отруйними та радіоактивними речовинами, причому екіпаж (2 чол.) в кабіні може знаходиться без засобів захисту. Кабіна вміщує до п'яти чоловік, включаючи водія. Запасу палива хватає на 500 км. пробігу або 10--12 годин роботи в грунті. Час на підготовку машини до роботи 5-7 хв. Має місце для установки радіостанції Р-113 (танкова) але нею не комплектується. Оснащена радіометром-ретнгенометром, комплектом ПНВ-57Т (прилад нічного бачення).

Перебуває на озброєнні в в інженерно-саперному батальйоні мотострілецької (танкової) дивізії - 3 шт.

Машина міцна, надійна, безвідмовна. Кабіна простора, тепла (двигун під підлогою кабіни). Один недолік, характерний втім для всіх машин - траншею відриває не завжди там, де потрібно піхоті, а там, де машина може пройти.

Військовий одноковшовий екскаватор ЕОВ-4421

Гідравлічний екскаватор одноковшевий військовий ЕОВ-4421 випускався на замовлення Міністерства оборони СРСР взамін військового екскаватора Е-305 з механічним приводом з кінця 70-х по 90-і роки на ВО "Червоний екскаватор" у м.Києві. Призначений для механізації земляних і навантажувально-розвантажувальних робіт при обладнанні позицій військ і пунктів управління. Екскаватор з робочим обладнанням зворотної лопати та ковшем ємністю 0,65 м3 застосовується для відривання траншей і котлованів в ґрунтах I - IV категорій без розпушування, в мерзлих грунтах після їх попереднього розпушування. Наявність підвіски крюка дозволяє виробляти підйом, опускання і переміщення різних вантажів масою до 3 т.
Мав модифікацію ЕОВ-4421А на тому ж шасі. Надалі екскаватор ЕОВ-4421 маркувався як АТЕК-4421А. Екскаватор на шасі КрАЗ-260 маркувався як ЕОВ-4422.
О. Майстренко
А. Вишнєвський 

Немає коментарів:

Дописати коментар